Βιώσιμη Κηπουρική | Park Seed

1

Η βιώσιμη κηπουρική είναι σίγουρα «in» αυτή τη στιγμή. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν πλήρως τι σημαίνει στην πραγματικότητα ο όρος. Ας μιλήσουμε για το τι είναι η βιώσιμη κηπουρική, γιατί έχει σημασία και τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε την κηπουρική σας πιο βιώσιμη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΗΠΟΥ;

κήπος με τριαντάφυλλα

Το Sustainable είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μεθόδους κηπουρικής που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Οι άνθρωποι ασχολούνται με την κηπουρική και την καλλιέργεια τροφίμων για χιλιάδες χρόνια. Μέχρι πρόσφατα, οι μέθοδοι καλλιέργειας περιελάμβαναν την επεξεργασία των φυτών στο περιβάλλον. Οι άνθρωποι δεν βασίζονταν σε αφύσικες μεθόδους, όπως χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα μέχρι πολύ πρόσφατα.

Το σύντομο χρονικό διάστημα που χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι επιβλαβείς μέθοδοι κηπουρικής μας έδειξε ότι το να κάνουμε πράγματα με φυσικό τρόπο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον. Η χρήση φυσικών μεθόδων κηπουρικής μας εκθέτει επίσης σε λιγότερο επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι βιώσιμης κηπουρικής. Αυτός ο όρος είναι παρόμοιος με τη λέξη «homesteading». Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχεις, αλλά ο γενικός στόχος είναι παρόμοιος. Με τη βιώσιμη κηπουρική, ο τελικός στόχος είναι να κάνετε τις κηπουρικές σας προσπάθειες πιο συμβιωτικές με το περιβάλλον γύρω σας.

Μην προσπαθείτε να αλλάξετε το περιβάλλον τόσο πολύ ώστε να δημιουργήσετε αρνητικές επιπτώσεις. Εάν ακολουθείτε τη βιώσιμη κηπουρική με τον σωστό τρόπο, μπορείτε πραγματικά να βελτιώσετε έναν χώρο στο οικοσύστημα αντί να τον μειώσετε.

Η βιώσιμη κηπουρική δεν είναι απλώς μια τάση. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, οι κήποι στα σπίτια γίνονται πιο δημοφιλείς. Για να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, οι κηπουροί αναζητούν τρόπους να κάνουν τους κήπους τους να συνεργάζονται με τη φύση και όχι ο ένας εναντίον του άλλου.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΗΠΟΥ;

φρέσκος κήπος

Η αειφόρος κηπουρική είναι το μέλλον της κηπουρικής. Ο αριθμός των καταναλωτών που αναφέρουν ότι ενδιαφέρονται για βιολογικά προϊόντα αυξάνεται ετησίως. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κηπουροί στο σπίτι, επομένως, ενδιαφέρονται επίσης για τη βιολογική κηπουρική. Οι επιπτώσεις των χημικών και φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται συχνά σε καλλιέργειες τροφίμων και σε κήπους μόλις τώρα αρχίζουν να αποκαλύπτονται.

Πολλά χημικά που χρησιμοποιούνται συχνά στον κήπο δεν είναι τόσο παλιά. Μερικά από τα παλαιότερα χημικά που κυκλοφορούν είναι μόλις 40-50 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τις μόνιμες επιπτώσεις αυτών των χημικών ουσιών. Ας δούμε ένα από τα πιο κοινά φυτοφάρμακα εκεί έξω – το Round-Up. Αυτή είναι μια χημική ουσία κήπου που θα μπορούσε να βρεθεί σχεδόν σε κάθε υπόστεγο κήπου του ιδιοκτήτη και υπήρχε εδώ και χρόνια. Μόλις πρόσφατα έγινε η σύνδεση μεταξύ της χημικής ουσίας και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Οι επιπτώσεις των χημικών και των φυτοφαρμάκων ξεπερνούν εμάς τους ανθρώπους. Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να δει κανείς κοιτάζοντας τους επικονιαστές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των εντόμων έχει μειωθεί δραματικά. Στην αρχή, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα καλό πρόβλημα. (Όχι άλλα κουνούπια και μύγες, σωστά;) Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα καταστροφικό ζήτημα.

Τα περισσότερα είδη εντόμων δεν βλάπτουν τους ανθρώπους και στην πραγματικότητα δεν έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο υπό κανονικές συνθήκες. Αυτά τα έντομα έχουν συγκεκριμένους ρόλους που παίζουν στο αντίστοιχο περιβάλλον τους. Τα έντομα βοηθούν στην επικονίαση των φυτών μας, αυξάνουν την αξία του εδάφους, διασπούν τα απόβλητα και δημιουργούν θρεπτικά συστατικά για τα φυτά μας.

πεταλούδα

Όταν επεξεργαζόμαστε τους κήπους μας με χημικά φυτοφάρμακα, δεν αντιμετωπίζουμε μόνο το φυτό για τα «κακά» έντομα. Τα χημικά φυτοφάρμακα δεν θα επιτεθούν σε ορισμένα είδη εντόμων, αλλά θα επιτεθούν σε πολλούς τύπους εντόμων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την κατακόρυφη πτώση των καλών πληθυσμών εντόμων. Δυστυχώς, τα κακά έντομα είναι συνήθως τα έντομα που φαίνονται να κολλάνε γύρω μας, οπότε θεραπεύουμε με χημικά ξανά και ξανά.

Η χρήση χημικών και επιβλαβών μεθόδων καλλιέργειας είναι συχνά μια ολισθηρή κλίση. Μόλις ξεκινήσουμε αυτές τις σκληρές μεθόδους κηπουρικής, γρήγορα χιονοστιβάζει στο να χρησιμοποιούμε πάντα αυτές τις μεθόδους για να έχουμε τα αποτελέσματα που αναζητούμε.

Μια άλλη παράβλεψη της χρήσης χημικών ουσιών στον κήπο είναι ο αντίκτυπος που έχει στα μεγαλύτερα ζώα στο οικοσύστημα. Όταν τα έντομα καταπίνουν χημικά φυτοφάρμακα, το φυτοφάρμακο παραμένει στο σώμα του εντόμου. Εάν το έντομο καταναλωθεί από ένα μεγαλύτερο ζώο, όπως ένα πουλί, τότε το πουλί θα καταπιεί επίσης τη χημική ουσία. Εάν ένα πουλί τρώει πάρα πολλά έντομα γεμάτα χημικά, οι τοξίνες στο φυτοφάρμακο θα έχουν την ίδια επίδραση στο πουλί, παρόλο που το πουλί δεν ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος.

Οι βιώσιμες μέθοδοι κηπουρικής στοχεύουν στο να διατηρήσουν τους πληθυσμούς των εντόμων και των ζώων μας ζωντανούς και υγιείς. Οι κηπουροί βασίζονται σε αυτούς τους πληθυσμούς για να διατηρήσουν τα φυτά τους υγιή, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουν. Δεν μπορείτε να έχετε έναν υγιή κήπο χωρίς επικονιαστές, ωφέλιμα έντομα και υγιή ζώα γύρω από τον κήπο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟ

Ευτυχώς, δεν είμαστε τόσο μακριά από τις βιώσιμες μεθόδους κηπουρικής που δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε εύκολα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε τον κήπο σας πιο βιώσιμο:

1 – Χρησιμοποιήστε ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων

έντομο

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι κήποι δεν είναι βιώσιμοι είναι το γεγονός ότι οι κηπουροί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε χημικές ουσίες για να διατηρούν τα φυτά απαλλαγμένα από παράσιτα. Υπάρχει καλύτερη μέθοδος!

Η ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων, ή IPM για συντομία, είναι μια μέθοδος ελέγχου παρασίτων που χρησιμοποιεί μια ποικιλία πόρων για να κρατήσει τα παράσιτα μακριά από τα φυτά σας, με χημικές ουσίες ως τελευταία λύση. Θυμηθείτε, τα χημικά φυτοφάρμακα θα κρατήσουν τα κακά σφάλματα από τα φυτά σας, αλλά θα κρατήσουν επίσης τα καλά σφάλματα από τα φυτά σας.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων έχει πολλά επίπεδα ελέγχου παρασίτων. Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει την αφαίρεση των παρασίτων με το χέρι. Αυτό μπορεί να φαίνεται άβολο, αλλά είναι ένας πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τους πληθυσμούς των παρασίτων. Πολλά παράσιτα κήπου αναπαράγονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου κηπουρικής, επομένως εάν αφαιρέσετε τα αρχικά έντομα στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, το φορτίο παρασίτων μπορεί να μειωθεί σημαντικά ή ακόμη και να εξαλειφθεί.

Εάν η αφαίρεση των εντόμων με το χέρι δεν λειτουργεί, δοκιμάστε να δουλέψετε τη φύση για εσάς. Θυμάστε την παλιά φυσική που έλεγε «για κάθε δράση, υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση»; Αποδεικνύεται ότι αυτή η αρχή ισχύει και για την κηπουρική. Κάθε έντομο παράσιτο που θα βρείτε στον κήπο σας έχει έναν εχθρό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. Πολλά αρπακτικά έντομα είναι ιθαγενή στις ΗΠΑ και επιτίθενται μόνο στους κακούς. Είναι ένας ασφαλής τρόπος για να αφαιρέσετε μόνο τα επιβλαβή έντομα, διατηρώντας παράλληλα ενεργά τα ωφέλιμα έντομα.

Υπάρχουν πολυάριθμες φυσικές ενώσεις που έχουν βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικές κατά των παρασίτων. Αυτά δεν είναι συνήθως συγκεκριμένα για τα είδη, επομένως θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε με προσοχή για να αποτρέψετε την πρόκληση βλάβης και σε ωφέλιμα έντομα. Έλαιο neem, σαπούνι κηπευτικών, πιπέρι καγιέν, κερί καυτερής πιπεριάς, γη διατόμων και παρόμοιες ενώσεις είναι χρήσιμα να έχετε στη διάθεσή σας. Αυτά τα προϊόντα έχουν πολύ λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο από τα συνθετικά χημικά.

2– Ξεκινήστε την κομποστοποίηση

πράσινο κομπόστ

Η γιαγιά σας κρατούσε ένα σωρό κομπόστ και τώρα φαίνεται ότι όλοι όσοι γνωρίζετε έχουν ένα σωρό κομπόστ. Δεν είμαι σίγουρος γιατί ξεκίνησαν ποτέ από τη μόδα, αλλά χαίρομαι που περισσότεροι άνθρωποι πηδάνε στο τρένο κομποστοποίησης!

Ίσως γνωρίζετε ότι η γη είναι περιορισμένη στο διάστημα και δυστυχώς, γεμίζουμε γρήγορα αυτόν τον χώρο με πολλά σκουπίδια. Μεγάλο μέρος των σκουπιδιών που πετιούνται έξω σε καθημερινή βάση μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά σε ένα κομποστίλ.

Τα υπολείμματα τροφίμων και κήπου, παλιά φύλλα, χαρτόκουτα και εφημερίδες μπορούν όλα να ανακυκλωθούν σε ένα σωρό κομπόστ. Αυτά τα υλικά όχι μόνο θα εξοικονομήσουν χώρο σε μια χωματερή, αλλά θα προσθέσουν θρεπτικά συστατικά στον κήπο σας. Θυμάστε εκείνες τις σακούλες με χούμο ή κοπριά που αγοράσατε πέρυσι για τον κήπο σας; Ένα σωρό κομπόστ μπορεί να φτιάξει τα ίδια υλικά για εσάς με τα απόβλητα που έχετε.

Δεν χρειάζεστε έναν φανταχτερό κομποστοποιητή για να το κάνει αυτό για εσάς. Ένας κάδος τριών όψεων, ένας κάδος απορριμμάτων ή ένα μεγάλο δοχείο Tupperware με τρύπες αέρα θα κάνει το κόλπο. Πόντοι μπόνους αν προσθέσετε σκουλήκια στο σωρό κομποστοποίησης.

3 – Να είστε επιλεκτικοί όταν επιλέγετε φυτά

ντομάτες

Υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες ποικιλίες φυτών που θα ήταν ανόητο να ΜΗΝ κοιτάξετε βαθύτερα στα φυτά που αγοράζετε πραγματικά. Ορισμένα μέρη είναι επιρρεπή σε ξηρασία ή ορισμένα παράσιτα ή ασθένειες. Γνωρίζατε ότι μπορείτε να αγοράσετε ποικιλίες καλλιεργειών που είναι ανθεκτικές στην ξηρασία, τα παράσιτα, τις ασθένειες και πολλά άλλα;

Αν κάθε χρόνο αντιμετωπίζετε προβλήματα με την μάστιγα, ψάξτε για ντομάτες που είναι ανθεκτικές στην μάστιγα. Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα σκαθάρια του Κολοράντο; Υπάρχει ποικιλία για αυτό!

Πολλά κειμήλια φυτά είναι επίσης ανθεκτικά στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα κειμήλια φυτά αναπτύχθηκαν σε πολλές γενιές και είναι κατάλληλα για συγκεκριμένα κλίματα και συνθήκες ανάπτυξης. Υπάρχει πιθανώς ένα κειμήλιο που είναι κατάλληλο για την τοποθεσία που αναπτύσσετε.

4 – Ανακυκλώστε το νερό

βαρέλι βροχής

Τον Δεκέμβριο του 2020, το νερό τοποθετήθηκε επίσημα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ως εμπορεύσιμο εμπόρευμα. Τι σχέση έχει αυτό με την κηπουρική;

Πολύ. Το φρέσκο, καθαρό πόσιμο νερό είναι ένας περιορισμένος πόρος που έχει μεγάλη ζήτηση. Πολλές μεγάλες πόλεις έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα λειψυδρίας τα τελευταία χρόνια.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση των προβλημάτων με το νερό ανακυκλώνοντας το νερό και έχοντας μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο χρήσης του νερού. Η εγκατάσταση ενός βαρελιού συλλογής βροχής για τη συλλογή του νερού της βροχής από τη στέγη σας είναι μια εύκολη λύση που θα διασφαλίσει ότι ο κήπος σας θα έχει νερό για τα επόμενα χρόνια.

είστε πιο βιώσιμοι με τον κήπο σας;

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από τον Shelby DeVore, τον ιδρυτή της Farminence. Η Shelby είναι ένας παθιασμένος κηπουρός με 20+ χρόνια εμπειρίας στην κηπουρική και την καλλιέργεια τροφίμων στο σπίτι. Αυτή τη στιγμή ζει στο Δυτικό Τενεσί σε ένα οικόπεδο 14 στρεμμάτων με τον σύζυγό της, τα τρία της παιδιά και πάρα πολλά ζώα για να απαριθμήσω.

Schreibe einen Kommentar