Η πλαστική ρύπανση φτάνει στην Ανταρκτική

8
Η πλαστική ρύπανση φτάνει στην Ανταρκτική

Δεν είναι αυτό που θέλαμε να βρούμε. Όταν η Greenpeace απέπλευσε στην Ανταρκτική νωρίτερα αυτό το έτος, επρόκειτο να αναζητήσουμε την απίστευτη άγρια ​​ζωή – παρασυρόμενους πιγκουίνους, μεγαλοπρεπείς φάλαινες, αιωρούμενα θαλάσσια πτηνά – που αποκαλούν τον Ανταρκτικό Ωκεανό σπίτι.

Αλλά ακόμα και σε αυτά τα απίστευτα απομακρυσμένα νερά, δεν μπορούσαμε να ξεφύγουμε από αυτή τη μάστιγα των θαλασσών μας που κάνει όλα τα πρωτοσέλιδα: την πλαστική ρύπανση.

Η ανάλυση δείχνει τώρα ότι μικροπλαστικά και χημικά ήταν παρόντα, αντίστοιχα, στο δείγματα νερού και χιονιού που πήραμε στην Ανταρκτική κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αποστολής μας. Αυτό αποκαλύπτει ότι ακόμη και η «τελευταία έρημος του κόσμου» είναι μολυσμένη με μικροπλαστικά απόβλητα και επίμονα επικίνδυνα χημικά.

Κάποια από τη ρύπανση φάνηκε αμέσως: Το πλήρωμά μας είδε απόβλητα από την αλιευτική βιομηχανία να επιπλέουν στα νερά, όπως σημαδούρες, δίχτυα και μουσαμάδες να παρασύρονται ανάμεσα σε παγόβουνα. Βγάλαμε αυτά τα αντικείμενα από το νερό όταν τα συναντήσαμε. Όμως, όπως δείχνει αυτή η ανακάλυψη μικροπλαστικών, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ορατά σκουπίδια – και πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή.

Το πλαστικό έχει πλέον βρεθεί σε όλες τις γωνιές των ωκεανών μας, από τον βόρειο πόλο έως τον νότιο πόλο, και ακόμα και στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού. Παλαιότερα πιστευόταν ότι τα ωκεάνια ρεύματα γύρω από την Ανταρκτική λειτουργούν ως ένα είδος ουδέτερης ζώνης, προστατεύοντας την περιοχή από το πλαστικό που μολύνει τους υπόλοιπους ωκεανούς του κόσμου. Ενώ είναι πιθανό ορισμένα από τα μικροπλαστικά που βρήκαμε να προέρχονται από τοπικές πηγές (όπως χερσαίες πηγές ή ναυτιλία), ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν τώρα ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να προέρχονται από πιο μακριά.

Μικροπλαστική δειγματοληψία στα νερά της Ανταρκτικής από το Arctic Sunrise.

Μικροπλαστική δειγματοληψία στα νερά της Ανταρκτικής από το Arctic Sunrise.

ο χημικές ουσίες που εντοπίσαμε Τα δείγματα χιονιού δείχνουν επίσης πόσο διάχυτος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος της ανθρωπότητας. Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές βιομηχανικές διεργασίες και καταναλωτικά προϊόντα και έχουν συνδεθεί με αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά ζητήματα στην άγρια ​​ζωή. Τα δείγματα χιονιού που συγκεντρώθηκαν περιελάμβαναν πρόσφατα πεσμένο χιόνι, υποδηλώνοντας ότι οι επικίνδυνες χημικές ουσίες είχαν αποτεθεί από την ατμόσφαιρα.

Η δειγματοληψία χιονιού και η υδρότρατα ήταν ένα σημαντικό μέρος της επιστημονικής εργασίας που πραγματοποίησε η Greenpeace κατά τη διάρκεια της τρίμηνης αποστολής μας στην Ανταρκτική. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται μικροπλαστικά στην Ανταρκτική, η έκθεση της Greenpeace επιβεβαιώνει τη σημαντική και μετρήσιμη ποσότητα πλαστικής ρύπανσης σε αυτήν την περιοχή.

Η ανάλυσή μας παρέχει πολύτιμες νέες πληροφορίες για να εμβαθύνει την κατανόησή μας σχετικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς μας – και τονίζει γιατί χρειαζόμαστε επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην πηγή, προκειμένου να προστατεύσουμε τους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή μας.

Αυτό σημαίνει να αναλάβουμε δράση στη στεριά και στη θάλασσα για την προστασία του ωκεανού μας. Σε όλο τον κόσμο, πρέπει να σταματήσουμε τη ροή πλαστικού στον ωκεανό καλώντας τις εταιρείες να μειώσουν την ποσότητα πλαστικού που παράγεται και προτρέποντας τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στο τέλος της εποχής του πλαστικού μιας χρήσης.

Οι πιγκουίνοι Gentoo απεικονίζονται στο νησί Γκρίνουιτς, μέρος του ομίλου των νησιών South Shetland, στην Ανταρκτική.  Η Greenpeace καταγράφει τη μοναδική άγρια ​​ζωή της Ανταρκτικής, για να ενισχύσει την πρόταση για τη δημιουργία της μεγαλύτερης προστατευόμενης περιοχής στον πλανήτη, ενός καταφυγίου στον ωκεανό της Ανταρκτικής.

Οι πιγκουίνοι Gentoo απεικονίζονται στο νησί Γκρίνουιτς, μέρος του ομίλου των νησιών South Shetland, στην Ανταρκτική.


Σημαίνει επίσης τη δημιουργία ασφαλών καταφυγίων στη θάλασσα, τα οποία είναι εκτός ορίων για την ανθρώπινη δραστηριότητα, για να επιτρέψουν στα ζώα να ανακάμψουν από τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν. Φέτος, οι κυβερνήσεις έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα καταφύγιο στον Ανταρκτικό Ωκεανό, προστατεύοντας μια περιοχή πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Γερμανία. 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν το κάλεσμα για αυτό το τεράστιο καταφύγιο στον ωκεανό. Η εύρεση πλαστικής και χημικής ρύπανσης στην Ανταρκτική απλώς αυξάνει τα διακυβεύματα και αυξάνει την πίεση στις κυβερνήσεις να την προστατεύσουν.

ΛΑΜΒΑΝΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ:

ΔΩΡΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

Greenpeace Australia Pacific

Από την Greenpeace Australia Pacific

Η Greenpeace είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός εκστρατείας που χρησιμοποιεί μη βίαιη άμεση δράση για να εκθέσει τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα και να επιβάλει λύσεις που είναι απαραίτητες για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον.

Schreibe einen Kommentar