Η Bombay HC επιτίθεται στο Κέντρο για την υπεράσπιση των ελαττωματικών αναπνευστήρων PM CARES

7
Η Bombay HC επιτίθεται στο Κέντρο για την υπεράσπιση των ελαττωματικών αναπνευστήρων PM CARES

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βομβάης, ενώ διέλυσε την ένορκη κατάθεση του Κέντρου για υπεράσπιση ελαττωματικών αναπνευστήρων PM CARES, επιτέθηκε κατά της Κεντρικής Κυβέρνησης και δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας της Ένωσης θα έπρεπε να έχει καταφύγει σε ευαίσθητη συμπεριφορά προς τους ασθενείς παρά να παίζει το παιχνίδι ευθυνών.

Η ένορκη κατάθεση είχε κατατεθεί από τον Γραμματέα της Ένωσης, GK Pillai, που ανήκε στο Υπουργείο Υγείας και Οικογενειακής Πρόνοιας, όπου υπερασπίστηκαν την Jyoti CNC, κατασκευαστή ελαττωματικών μηχανημάτων αναπνευστήρα και ισχυρίστηκαν ότι οι γιατροί και άλλοι παραϊατρικοί δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να χειρίζονται το μηχάνημα.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο πάγκος άκουγε το suo moto του εγκληματικού PIL, όπου τουλάχιστον 113 από τους 150 αναπνευστήρες, που παρασχέθηκαν στη Marathwada, βρέθηκαν ελαττωματικοί. Υποβλήθηκε επίσης ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι αναπνευστήρες απορρίφθηκαν όταν ένας από τους ασθενείς έπαθε υποξία.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η Κεντρική Κυβέρνηση υποστήριξε ότι 150 αναπνευστήρες παρασχέθηκαν μέσω της Make-in-India και όχι μέσω του ταμείου PM CARES.

Ο πάγκος δεν εκτίμησε καμία από τις παρατηρήσεις του Κέντρου, καθώς επικεντρώθηκε περισσότερο στο παιχνίδι ευθυνών παρά σε μια ευαίσθητη συμπεριφορά για την υγεία των πολιτών, που είναι ένα από τα κύρια αντικείμενα ενός κράτους πρόνοιας.

Η έδρα ζήτησε από το υπουργείο να απόσχει να αμφισβητήσει τις αναφορές που υποβλήθηκαν από ιατρικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι οι αναπνευστήρες ήταν ελαττωματικοί, και να επικεντρωθεί στην επιδιόρθωση των μηχανημάτων προκειμένου να προσφέρει ανακούφιση στους ασθενείς.

Ο πάγκος ζήτησε επανειλημμένα από την κεντρική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες για να γίνουν τα μηχανήματα σε κατάσταση λειτουργίας και να μην κατηγορεί τις δεξιότητες εκπαίδευσης του προσωπικού του νοσοκομείου και των παραϊατρικών.

Η έδρα ζήτησε από τον Βοηθό Γενικό Δικηγόρο της Ινδίας να λάβει περαιτέρω οδηγίες σχετικά με μια νέα έκθεση που υποβλήθηκε από τον κοσμήτορα του Κυβερνητικού Ιατρικού Κολλεγίου. Η εν λόγω έκθεση απαριθμεί διάφορους λόγους μετά τους οποίους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναπνευστήρες δεν ήταν ασφαλείς για τη χρήση των ασθενών και ότι αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν περαιτέρω δοκιμές αυτών των μηχανημάτων.

Ο Βοηθός Γενικός Δικηγόρος ανέφερε ότι η Ένωση της Ινδίας θα λάβει διορθωτικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι αναπνευστήρες λειτουργούν επαρκώς και ότι τυχόν ελάττωμα, εάν εντοπιστεί, θα αφαιρείται. Το θέμα έχει καταγραφεί για περαιτέρω οδηγίες στις 2 Ιουνίου 2021.

Schreibe einen Kommentar