Καλλιέργεια Τροφίμων σε Μικρούς Χώρους

2
καλάθι με λαχανικά

Μία από τις καλύτερες πτυχές της κηπουρικής είναι να έχετε την ικανότητα να καλλιεργείτε τροφή για την οικογένειά σας. Τι γίνεται όμως αν θέλετε να καλλιεργήσετε λαχανικά στο σπίτι, αλλά δεν έχετε πραγματικά χώρο για έναν ολόκληρο λαχανόκηπο; Μπορείτε να καλλιεργήσετε τρόφιμα σε μικρούς χώρους.

Πολλοί κηπουροί καλλιεργούν φρέσκες ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές στο σπίτι. Τα φυτικά φυτά καλλιεργούνται εξαιρετικά εύκολα. Εάν έχετε αναπτύξει έναν πράσινο αντίχειρα ενώ καλλιεργείτε ανθισμένα φυτά, τότε θα βρείτε ότι η κηπουρική λαχανικών είναι μια απλή δουλειά.

Καθορίστε πού μπορείτε να αναπτυχθείτε

Πόσο χώρο έχετε πραγματικά για να καλλιεργήσετε λαχανικά; Μπορεί να εκπλαγείτε με το τι μπορείτε να καλλιεργήσετε σε έναν περιορισμένο χώρο. Έχετε αίθριο ή μπαλκόνι για να μεγαλώσετε; Τι γίνεται με ένα μεγάλο κατάστρωμα; Έχετε κενό χώρο στα παρτέρια; Τι γίνεται με το δωμάτιο για ένα μικρό, υπερυψωμένο κρεβάτι ή μίνι θερμοκήπιο; Είναι πολύ περιορισμένος ο εξωτερικός σας χώρος; Θα μεγαλώσετε σε εσωτερικούς χώρους; Το πρώτο βήμα για την κηπουρική σε έναν μικρό χώρο είναι να υπολογίσετε πόσο χώρο πρέπει πραγματικά να μεγαλώσετε. Μπορείτε να συνδυάσετε στρατηγικά φυτά για να μεγιστοποιήσετε τον αριθμό των φυτών που μπορείτε να χωρέσετε σε έναν μικρό χώρο καλλιέργειας.

Μεγαλώνοντας σε αίθριο

ντοματίνια

Όταν έπαιρνα το πτυχίο μου, ζούσα σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Δεν είχα χώρο για μεγάλο λαχανόκηπο. Είχα μια αυλή που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να καλλιεργήσω λαχανικά. Μπόρεσα να μετατρέψω αυτόν τον μικρό χώρο σε ένα παραγωγικό μικρό φυτικό έμπλαστρο. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο πράγμα.

Χρησιμοποιήστε γλάστρες για να καλλιεργήσετε λαχανικά. Τα μεγάλα φυτά τομάτας θα χρειαστούν το περισσότερο χώμα και χώρο. Σχεδιάστε περίπου 5 γαλόνια χώματος για ένα φυτό ντομάτας. Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε σε έναν κουβά 5 γαλονιών, μια μεγάλη γλάστρα ή ακόμα και μια ειδική σακούλα καλλιέργειας ντομάτας. Οι ανάποδες σακούλες καλλιέργειας ντομάτας λειτουργούν καλά και θα ελευθερώσουν χώρο στο αίθριο σας.

Τα αγγούρια και τα φυτά σκουός θα χρειαστούν επίσης ένα μεγάλο δοχείο για να αναπτυχθούν. Οι πιπεριές μπορούν να καλλιεργηθούν σε μικρότερα δοχεία. Τα φυλλώδη χόρτα, τα ριζώδη λαχανικά και τα βότανα μπορούν να συσκευαστούν σε κουτιά παραθύρων και να καλλιεργηθούν σε δοχεία στον τοίχο.

Μεγαλώνοντας σε ένα μεγάλο κατάστρωμα

κουτί λουλουδιών

Εάν έχετε λίγο περισσότερο χώρο, μπορείτε να χωρέσετε περισσότερα φυτά. Νιώθεις βολικός; Κουτιά καλλιέργειας DIY που προσαρμόζονται στο εξωτερικό του κιγκλιδώματος του καταστρώματος σας. Αυτό ελευθερώνει χώρο δαπέδου στο κατάστρωμά σας ενώ κάνει τα φυτά λαχανικών εύκολα προσβάσιμα. Βοηθά επίσης να κρατήσετε ορισμένα φυτοφάγα ζώα από τα λαχανικά σας. Τα ελάφια και τα κουνέλια θα δυσκολευτούν να φτάσουν στα νόστιμα φυτά σας αν κρέμονται από το κιγκλίδωμα του καταστρώματος σας.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε στο κατάστρωμα σας διακοσμητικές γλάστρες γεμάτες με λαχανικά. Εάν προσπαθείτε να κάνετε τον χώρο να φαίνεται φιλόξενος, προσθέστε ανθοφόρα φυτά στα δοχεία με τα λαχανικά σας. Πολλά φυτά λαχανικών θα ωφεληθούν από την ύπαρξη ανθοφόρων φυτών στα δοχεία μαζί τους. Απλώς βεβαιωθείτε ότι τα φυτά δεν συνωστίζονται μεταξύ τους. Τα φυτά συντροφιάς, όπως τα νυστέρια και οι κατιφέδες, μπορούν να εκτελέσουν διπλά καθήκοντα. Αυτά θα κρατήσουν μακριά τα παράσιτα, θα προσελκύσουν ωφέλιμα έντομα και θα χαρίσουν την εμφάνιση ενός δοχείου καλλιέργειας λαχανικών.

Καλλιέργεια τροφίμων σε εσωτερικούς χώρους

κουτί φωτός

Αν διαπιστώσετε ότι ο εξωτερικός σας χώρος είναι ανύπαρκτος, μπορείτε ακόμα να καλλιεργήσετε λαχανικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καλλιεργήσετε φυτά λαχανικών σε εσωτερικούς χώρους. Το καλύτερο μέρος για να αναπτυχθεί σε εσωτερικούς χώρους είναι ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό. Αυτό θα επιτρέψει τη μέγιστη ποσότητα φυσικού ηλιακού φωτός να χτυπήσει τα φυτά σας. Ένα μεγάλο παράθυρο με νότιο προσανατολισμό μπορεί να δέχεται αρκετές ώρες άμεσου ηλιακού φωτός κάθε μέρα. Τα περισσότερα φυτά λαχανικών χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες άμεσο ηλιακό φως την ημέρα για να αναπτυχθούν.

Ωστόσο, ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό δεν χρειάζεται για την καλλιέργεια τροφίμων. Τοποθετήστε δοχεία με φυτά σε οποιοδήποτε παράθυρο για να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό ηλιακό φως. Εάν το φυσικό σας ηλιακό φως δεν είναι αρκετό, μπορείτε εύκολα να προσθέσετε συμπληρωματικό φωτισμό στα φυτά σας.

Τα φυτά που λαμβάνουν τουλάχιστον λίγο φυσικό ηλιακό φως θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται υπό κανονικό φωτισμό. Όταν τα φυτά δεν λαμβάνουν πολύ φυσικό φως, θα χρειαστεί να παρέχετε κάποιο συμπληρωματικό φως που μιμείται το φως του ήλιου.

Το φως του ήλιου περιέχει ξεχωριστούς τύπους φωτός. Στο φυτό χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι φωτός, επομένως είναι σημαντικό να παρέχουμε τους διαφορετικούς τύπους φωτός. Εάν μεγαλώνετε σε εσωτερικούς χώρους και τα φυτά σας δεν λαμβάνουν φυσικό φως, χρησιμοποιήστε μια συμπληρωματική πηγή φωτός που περιέχει διαφορετικούς τύπους φωτός. Τα φώτα ανάπτυξης που παρέχουν διαφορετικούς τύπους φωτός είναι πιο ακριβά, αλλά αξίζουν το πρόσθετο κόστος.

Μια άλλη υποψία πτυχή της καλλιέργειας φυτών σε εσωτερικούς χώρους είναι το πού να τοποθετήσετε τα φυτά σας. Θέλετε να έχουν άφθονο φυσικό φως, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να λάβετε υπόψη πού βρίσκεται η κίνηση στο σπίτι σας. Μην τοποθετείτε φυτά σε χώρους όπου θα είναι εμπόδιο. Μπορεί να πιστεύετε ότι η οικογένειά σας θα περπατήσει γύρω από τα φυτά, αλλά, αν μπουν στο δρόμο, θα χτυπηθούν. Αποφύγετε την τοποθέτηση φυτών μπροστά από πόρτες ή σε διαδρόμους. Δεν κάνει καλό στα φυτά σας αν χτυπιούνται συνεχώς, χύνεται χώμα και διαταράσσονται οι ρίζες.

Χρήση εξοπλισμού καλλιέργειας που εξοικονομεί χώρο

φυτά σε ξύλινο κουτί

Όταν φαντάζεστε έναν λαχανόκηπο, πιθανότατα φαντάζεστε ένα μεγάλο, επίπεδο οικόπεδο στο έδαφος. Αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος καλλιέργειας λαχανικών. Υπάρχουν πολλά κομμάτια εξοπλισμού που θα επεκτείνουν τον χώρο καλλιέργειας σας. Για τους οικιακούς κηπουρούς, συνιστώ να χρησιμοποιούν υπερυψωμένα κρεβάτια, ράφια ή μίνι θερμοκήπια για να αυξήσουν τον χώρο ανάπτυξής τους.

Ένα υπερυψωμένο κρεβάτι είναι ένας υπέροχος τρόπος για να προσθέσετε χώρο ανάπτυξης στην αυλή σας. Ένα υπερυψωμένο κρεβάτι είναι ένα κρεβάτι κήπου που είναι υπερυψωμένο από το έδαφος. Το χώμα εισάγεται στο κρεβάτι από εξωτερική πηγή. Αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν δεν έχετε χώμα για να εργαστείτε. Το υπερυψωμένο κρεβάτι μπορεί να γεμίσει με χώμα, παρέχοντας ένα μικρό κρεβάτι για την κηπουρική.

Τα ράφια είναι ένας άλλος τρόπος για να δημιουργήσετε επιπλέον χώρο ανάπτυξης. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να προσθέσετε κάθετο χώρο! Τα συρμάτινα ράφια από ένα κατάστημα υλικού μπορεί να είναι μια φθηνή επιλογή για την αύξηση του χώρου κηπουρικής. Χρησιμοποιήστε τα ράφια για να κρατήσετε λαχανικά ή ρηχά δοχεία. Τα στενά ράφια θα εξασφαλίσουν ότι κάθε επίπεδο έχει άφθονο ήλιο.

Εάν τα ράφια σας είναι βαθιά, μπορεί να θέλετε να αφήσετε τα φυτά σας μακριά για να επιτρέψετε στο ηλιακό φως να φτάσει στα φυτά στη μέση των ραφιών.

ΑΓΟΡΑ ΣΠΟΡΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

μικρό θερμοκήπιο

Ένα μίνι θερμοκήπιο είναι ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο για τη δημιουργία πρόσθετου χώρου καλλιέργειας. Τα μικροσκοπικά θερμοκήπια είναι εκπληκτικά φθηνά. Μπορείτε να αγοράσετε ένα μικρό θερμοκήπιο με ράφια για λιγότερο από $100. Οι διαφανείς πλαστικές πλευρές θα βοηθήσουν επίσης στην επέκταση της καλλιεργητικής περιόδου σας εάν ζείτε σε πιο δροσερό κλίμα. Τα πλαϊνά θα επιτρέψουν στο φως του ήλιου να διεισδύσει και να θερμάνει το εσωτερικό του θερμοκηπίου.

Τα μίνι θερμοκήπια είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε μια γωνία ενός μπαλκονιού, ενός αίθριου ή ενός καταστρώματος χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Γεμίστε τα ράφια με αναπτυσσόμενα διαμερίσματα ή δοχεία για να δημιουργήσετε έναν μικρό λαχανόκηπο.

Τα καλύτερα φυτά λαχανικών για μικρούς χώρους

Ακριβώς επειδή έχετε περιορισμένο χώρο για φυτά λαχανικών δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε μεγάλες αποδόσεις λαχανικών. Υπάρχει ένας τόνος λαχανικών που είναι κατάλληλα για μικρούς χώρους. Ορισμένα φυτά λαχανικών είναι από τη φύση τους μικρότερα, έχουν πιο ρηχά ριζικά συστήματα και μπορούν να συσκευαστούν σε μικρούς χώρους ανάπτυξης.

Αλλά η άνοδος της οικιακής κηπουρικής με λαχανικά έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, οδηγώντας στη δημιουργία πολλών «φιλικών προς το αίθριο» ποικιλιών καλλιεργειών που είναι συνήθως πολύ μεγάλες για έναν κήπο αίθριου. Αυτά τα φυτά νάνοι παράγουν τα ίδια λαχανικά πλήρους μεγέθους με τα μεγαλύτερα ξαδέρφια τους, αλλά καταλαμβάνουν ένα κλάσμα του χώρου.

χορτοφαγικό κολάζ

Τα φυλλώδη πράσινα είναι μια τέλεια επιλογή αν προσπαθείτε να καλλιεργήσετε λαχανικά σε μικρό χώρο. Το μαρούλι, το σπανάκι, τα γογγύλια και τα χόρτα μπορούν να καλλιεργηθούν σε ένα ρηχό παράθυρο. Τα ριζώδη λαχανικά όπως τα καρότα, τα ραπανάκια ή τα παντζάρια θα πρέπει να καλλιεργηθούν σε δοχεία αρκετά βαθιά για να αναπτυχθεί η ρίζα. Ορισμένα καρότα απαιτούν βαθύτερα δοχεία για να επιτρέψουν στα καρότα να τεντωθούν. Εάν τα δοχεία σας είναι μικρά, αναζητήστε πιο κοντές ποικιλίες καρότων όπως οι ποικιλίες Little Finger ή Mini Adelaide.

Αναζητήστε αυτές τις ποικιλίες για να αναπτυχθούν σε μικρούς χώρους:

Αγγούρια: Patio Snacker ή Saladmore Bush Hybrid

Ντομάτες: Patio Choice Yellow Hybrid Cherry Tomato ή San Marzano

Πιπεριές: Πιπέρι Pot-a-Peno

Potatoes: Clancy F1 Fingerling Potatoes

Radishes: Park’s Beauty Blend Radishes

Μελιτζάνα: Patio Baby Hybrid

Λάχανο: Katarina Hybrid

Φυλλώδη πράσινα: Li Ren Choy Hybrid Pak Choy, Little Gem Lettuce ή Mini Romaine Blend

ΑΓΟΡΑ ΣΠΟΡΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από τον Shelby DeVore, τον ιδρυτή της Farminence. Η Shelby είναι ένας παθιασμένος κηπουρός με 20+ χρόνια εμπειρίας στην κηπουρική και την καλλιέργεια τροφίμων στο σπίτι. Αυτή τη στιγμή ζει στο Δυτικό Τενεσί σε ένα οικόπεδο 14 στρεμμάτων με τον σύζυγό της, τα τρία της παιδιά και πάρα πολλά ζώα για να απαριθμήσω.

Schreibe einen Kommentar