Κηπουρική σε όλες τις γενιές | Park Seed

1

Ζούμε σε έναν κόσμο με γρήγορο ρυθμό. Όλοι περιμένουν την άμεση ικανοποίηση, από τα μικρότερα νήπια μέχρι τους γονείς τους και ακόμη μεγαλύτερους παππούδες και γιαγιάδες. Οι επιχειρήσεις μας έχουν κακομάθει με τη γρήγορη αποστολή και τις γρήγορες, διαδικτυακές παραγγελίες που γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Όλη η τεχνολογία που βιώνουμε καθημερινά συνήθως σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε περισσότερο από τη φύση, συμπεριλαμβανομένης της κηπουρικής.

Η κηπουρική είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για ανθρώπους όλων των ηλικιών να βιώσουν τη φύση, να καλλιεργήσουν φαγητό και να περάσουν λίγο χρόνο στην ύπαιθρο μακριά από τις οθόνες και τα ψηφιακά παιχνίδια. Είναι μια τέλεια δραστηριότητα για όλες τις ηλικιακές ομάδες και είναι κάτι που μπορείτε να απολαύσετε με την οικογένειά σας.

Ως κάποιος που μεγάλωσε στην κηπουρική με τους γονείς μου, μπορώ να σας πω προσωπικά ότι είναι ένα υπέροχο χόμπι που θα απολαύσετε. Καλλιεργώ έναν μεγάλο λαχανόκηπο με τα παιδιά μου τώρα και μπορώ να εκτιμήσω περαιτέρω το χόμπι που μοιραζόμαστε όλοι μαζί. Υπάρχει πραγματικά κάτι για όλους όταν πρόκειται για την κηπουρική, ανεξάρτητα από την ηλικία τους!

μητέρα κόρη στον κήπο

ΚΗΠΟΥ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά λατρεύουν να λερώνονται. Όσο πιο ακατάστατη είναι η δραστηριότητα, τόσο καλύτερη φαίνεται για τα μικρά παιδιά. Το να φέρνετε μικρά παιδιά στον κήπο είναι ένας τέλειος τρόπος για να τους διδάξετε για κάθε είδους θέματα όπως τα έντομα, τη βρωμιά, τα φυτά και τον τρόπο καλλιέργειας των τροφών μας. Και τα δύο παιδιά μου πέρασαν άφθονο χρόνο στο καρότσι, στο τζάμπα ή στο παρκοκρέβατο ενώ άρχιζα τους κήπους μας. Φροντίσαμε να έχουν άφθονη σκιά και αντηλιακό. Μόλις μπορούσαν να περπατήσουν και να μιλήσουν, ζητούσαν να δουλέψουν στον κήπο!

Τα παιδιά που είναι λίγο μεγαλύτερα θα απολαύσουν τα διάφορα έντομα, φρούτα, λαχανικά και λουλούδια. Είναι η τέλεια στιγμή για να τους ρίξετε ένα μίνι μάθημα βιολογίας. Δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο, αλλά κάτι απλό που εξηγεί τα «καλά σφάλματα» και τα «κακά σφάλματα» θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η φύση.

μπαμπάς γιος κηπουρική

Το να βοηθήσετε τα μικρά παιδιά να σας βοηθήσουν να φυτέψετε είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να τα κάνετε να ενδιαφερθούν για την κηπουρική (και να γλιτώσετε από την πλάτη σας!). Όσο περισσότερο ασχολούνται τα παιδιά με τη φύτευση και την περιποίηση του κήπου, τόσο περισσότερο ενδιαφέρον θα έχουν για την όλη διαδικασία. Μη διστάσετε να τους αφήσετε να φυτέψουν ή να φτιάξουν μια σειρά με σπόρους. Οι σειρές σας μπορεί να μην είναι απόλυτα ίσιες, αλλά αξίζει μια ελαφρώς στραβή σειρά για να έχετε βοήθεια στον κήπο.

Προσπαθήστε να βρείτε εργασίες που μπορούν εύκολα να εκτελέσουν τα μικρά παιδιά. Για παράδειγμα, εάν καλλιεργείτε ντομάτες, δείξτε του/της πώς πρέπει να είναι μια ώριμη. Στη συνέχεια, δείξτε τους ένα που δεν είναι αρκετά ώριμο για να δουν τη διαφορά. Περπατήστε πίσω τους και αφήστε τους να μαδήσουν τις ώριμες ντομάτες.

Εάν πιάσουν μια ελαφρώς υπό ώριμη ντομάτα, υπενθυμίστε τους να ελέγξουν για σημάδια ότι είναι τελείως ώριμη και ρωτήστε τους αν η ντομάτα χρειάζεται άλλες ή δύο μέρες. Εάν αρπάξουν κατά λάθος μια ντομάτα που δεν είναι αρκετά ώριμη, μην ανησυχείτε. Απλώς κολλήστε την ντομάτα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο για μια ή δύο μέρες για να τελειώσει η ωρίμανση.

Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε ένα νέο έργο κηπουρικής με μικρά παιδιά. Ξεκινήστε ένα σωρό κομποστοποίησης και αφήστε τους να ρίξουν υπολείμματα λαχανικών σε αυτό. Οι περισσότεροι σωροί κομποστοποίησης στο έδαφος θα φέρουν σκουλήκια μέσα τους, που είναι ένα αγαπημένο ζωύφιο για να παίζουν τα παιδιά. Είναι άλλη μια ευκαιρία να τους διδάξετε κάτι πολύτιμο. Μπορείτε να τους διδάξετε ότι τα σκουλήκια βοηθούν στη διάσπαση του κομπόστ, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε πλούσιο λίπασμα για τα φυτά σας και τα βοηθά να αναπτυχθούν.

ΚΗΠΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Εάν δεν μπορούσατε να κάνετε κηπουρική με τα παιδιά ή τα εγγόνια σας όταν ήταν μικρά, δεν είναι πολύ αργά να τους κάνετε να ενδιαφέρονται για την κηπουρική. Ακριβώς όπως και με τα μικρότερα παιδιά, αν μπορείτε να τα κάνετε να συμμετέχουν ενεργά στη φύτευση ή τη φροντίδα του κήπου, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για αυτόν. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να τους επιτρέψετε να επιλέξουν τι θέλουν να φυτέψουν έχει μεγάλη διαφορά στο πόσο πρόθυμοι είναι να ασχοληθούν με την κηπουρική μαζί σας.

Εάν ο γιος ή ο εγγονός σας ζητήσει να φυτέψει καρπούζια, αλλά δεν είχατε ποτέ την τύχη να καλλιεργήσετε καρπούζια στο παρελθόν, μην τον αποθαρρύνετε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο αντίχειράς του είναι εξαιρετικά πράσινος όταν πρόκειται για την καλλιέργεια καρπουζιών!

ζευγάρι στον κήπο

Βεβαιωθείτε ότι είστε πάντα ενθαρρυντικοί όταν πρόκειται για κηπουρική με μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους. Έχουν μεγαλώσει σε έναν κόσμο όπου έχουν συνηθίσει στην άμεση ικανοποίηση και η κηπουρική απέχει πολύ από αυτό, κάτι που μπορεί να τους αποθαρρύνει.

Τα υπερβολικά ανυπόμονα παιδιά συχνά εκπλήσσονται με το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα σπορόφυτα από τους σπόρους. Μόλις αρχίσουν να ξεχνούν ότι φύτεψαν σπόρους, θα αρχίσουν να φυτρώνουν, κάτι που τραβάει το ενδιαφέρον τους αμέσως.

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει κηπουρική εκτιμούν πολύ περισσότερο από πού προέρχεται το φαγητό τους και όλη τη δουλειά που απαιτείται για την παραγωγή του. Ακόμη και η καλλιέργεια κάτι απλού, όπως το μαρούλι, απαιτεί χρόνο και δουλειά. Τα παιδιά που έχουν καλλιεργήσει λαχανικά στο παρελθόν έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να σπαταλήσουν φαγητό, καθώς είναι πιο ευγνώμονες και ενήμεροι για το φαγητό τους.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορείτε να τους αναθέσετε πιο δύσκολες εργασίες να ολοκληρώσουν. Αν ψάχνετε για παράσιτα ή σημάδια ασθενειών στα φυτά σας, ζητήστε τους βοήθεια. Ίσως εκπλαγείτε που τα μάτια τους είναι πιο έντονα από τα δικά σας και μπορούν να εντοπίσουν τα πράγματα πιο γρήγορα από εσάς. Για να το κάνετε ακόμα πιο διασκεδαστικό, κάντε το μια πρόκληση. Δείτε ποιος μπορεί να αφαιρέσει τα περισσότερα παράσιτα. Είναι ένας εκπαιδευτικός και διασκεδαστικός τρόπος για να κάνετε μερικές από τις πιο δύσκολες εργασίες.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

ηλικιωμένη γυναίκα στον κήπο

Η κηπουρική θεωρείται συχνά ως ένα παλιό χόμπι. Είναι ένα χόμπι που μπορεί να απολαύσει σχεδόν ο καθένας, ακόμα και οι παλαιότερες γενιές. Δεν απαιτεί πολλή επιδεξιότητα ή εξοπλισμό για να ξεκινήσετε. Ακόμα κι αν έχετε δισέγγονα και δεν έχετε καλλιεργήσει ποτέ ξανά κήπο, δεν είναι πολύ αργά.

Αν ψάχνετε για κάτι που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά ή τα εγγόνια σας που θα απομακρύνει τα μάτια τους από την τηλεόραση, το τηλέφωνο, το tablet ή άλλη οθόνη, τότε η κηπουρική είναι τέλεια.

Σε πολλές οικογένειες σήμερα εργάζονται και οι δύο γονείς. Αυτό αφήνει λίγο χρόνο για οικογενειακά χόμπι, όπως η κηπουρική. Εάν οι γονείς των εγγονιών σας δεν ασχολούνται με τον κήπο, να είστε αυτοί που θα τους εκθέσετε σε αυτό το ικανοποιητικό χόμπι. Θα είναι κάτι που θα εκτιμούν και θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η κηπουρική θα τους κάνει έξω και θα απασχολήσουν, κάτι που πολλά παιδιά χρειάζονται σήμερα.

Εάν επιστρατεύσετε τα παιδιά ή τα εγγόνια σας να βοηθήσουν στον κήπο, θα είστε πολύ πιο παραγωγικοί. Οι εργασίες σπάσιμο της ράχης της σποράς των σπόρων, του τραβήγματος ζιζανίων και του σκύψματος για να μαδήσετε τα κρυμμένα κολοκυθάκια είναι εργασίες που θα λατρέψουν τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Έχοντας τη βοήθειά τους θα σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και πόνους στην πλάτη.

ΚΗΠΟΥΡΓΙΑ: ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

οικογενειακή κηπουρική

Πάντα υπάρχει κάτι να κάνεις στον κήπο. Το τράβηγμα ζιζανίων, η συγκομιδή και η φύτευση είναι δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι απολαμβάνετε ακόμη περισσότερο την κηπουρική αν την απολαμβάνετε με την οικογένειά σας. Η κηπουρική μπορεί να γίνει ένα οικογενειακό έργο που όλοι μπορούν να απολαύσουν.

Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για όλους να βγουν σε εξωτερικούς χώρους, να πάρουν λίγη ηλιοφάνεια και να καλλιεργήσουν όμορφα και θρεπτικά φυτά.

Βοηθήστε να δημιουργήσετε αγάπη για την κηπουρική στην οικογένειά σας κάνοντας κηπουρική μαζί τους σήμερα.

Η σημερινή ανάρτηση σχετικά με την κηπουρική από γενιά σε γενιά προέρχεται από τον Shelby DeVore, ιδρυτή της Farminence [ https://farminence.com]. Η Shelby είναι πρώην δασκάλα γεωργίας και κηπουρός πολλών γενεών. Αυτή τη στιγμή ζει σε μια μικρή φάρμα με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της, όπου εκτρέφουν πάρα πολλά ζώα και μεγαλώνουν έναν μεγάλο λαχανόκηπο κάθε χρόνο.

Schreibe einen Kommentar