Νομικές συνέπειες από το σπάσιμο των ειδώλων σε ναούς

7
Νομικές συνέπειες από το σπάσιμο των ειδώλων σε ναούς

Τα είδωλα στους ινδουιστικούς ναούς δεν είναι παιχνίδια ή αγάλματα. Είναι φυσικά όντα που έχουν διεγερθεί να δονούνται με συγκεκριμένο τρόπο, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τα πάντα στο περιβάλλον τους. Το Agama Shastra, μια ταντρική επιστημονική προσέγγιση που έχει τελειοποιηθεί εδώ και χιλιετίες, διέπει ολόκληρη την έννοια και την επιστήμη των ειδώλων και της διαχείρισής τους. Το άγαλμα, όπως και ολόκληρος ο ναός, γίνεται ένα δονούμενο σώμα που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από αυτό. Αυτή η πρακτική ενεργοποίησης των ειδώλων ήταν παραδοσιακά γνωστή ως «Prana Prathishta», που κυριολεκτικά σημαίνει Εγκατάσταση της Ζωτικής Δύναμης στο είδωλο. Στα αγγλικά, αν και δεν είναι απόλυτα συνεπής, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη αφιέρωμα για αυτό.

Το Idol, στα μάτια του νόμου, είναι νομικό πρόσωπο. Ένα νομικό πρόσωπο μπορεί να ασκήσει αγωγή αλλά και να μηνυθεί. Επομένως, υπάρχουν νομικές συνέπειες όταν κάποιος σπάει ή επιχειρεί να σπάσει ένα είδωλο.

Νομική κατάσταση ενός ομοιώματος

Σύμφωνα με το ινδικό δικαστικό σύστημα, τα είδωλα έχουν το καθεστώς νομικού προσώπου.

Το άρθρο 295 του Ινδικού Ποινικού Κώδικα ορίζει ξεκάθαρα ότι, όταν ένα άτομο καταστρέφει, βλάπτει ή μολύνει οποιονδήποτε τόπο λατρείας ή αντικείμενα λατρείας που θεωρούνται ιερά, δηλαδή ένα είδωλο, θα τιμωρείται με φυλάκιση που μπορεί να επεκταθεί σε δύο χρόνια μαζί με ένα πρόστιμο.

Νομικές συνέπειες όταν ένα άτομο δυσφημεί το ομοίωμα/θρησκεία

Το Τμήμα 295 Α της IPC αντιμετωπίζει καταστάσεις στις οποίες κάποιος σκόπιμα κάνει κάτι που προσβάλλει τα θρησκευτικά συναισθήματα μιας ομάδας προσβάλλοντας τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις. Επίσης, εάν ένα άτομο προσβάλλει εν γνώσει του τις θρησκευτικές πεποιθήσεις οποιασδήποτε τάξης μιλώντας, γράφοντας ή χρησιμοποιώντας σημάδια, αυτό το άτομο θα τιμωρηθεί από το νόμο για περίοδο έως και τριών ετών, συμπεριλαμβανομένου του προστίμου.

Επομένως, όταν ένα άτομο επιχειρεί να δυσφημήσει μια θρησκευτική τάξη δυσφημώντας το Είδωλο, το άρθρο 295Α του IPC τίθεται σε εφαρμογή.

Η ενοχλητική θρησκευτική συνάθροιση συζητείται στην Ενότητα 296. Ως αποτέλεσμα, η απόπειρα συντριβής ή συκοφαντίας του Είδωλου συνιστά αναστάτωση σε μια νόμιμη συγκέντρωση που συγκεντρώνεται στο ναό με σκοπό την προσευχή. Ένα χρόνο φυλάκιση ή πρόστιμο, ή και τα δύο, είναι η ποινή για αυτό το αδίκημα.

Το τμήμα 298 του ινδικού Ποινικού Κώδικα μπορεί επίσης να ισχύει όταν ένα άτομο με σκόπιμη πρόθεση να δυσφημήσει τα θρησκευτικά συναισθήματα οποιουδήποτε, εκφέρει λέξεις που καταδυναστεύουν το θρησκευτικό αίσθημα αυτού του ατόμου, θα τιμωρείται από το νόμο.

Πτέρυγα ειδώλων της αστυνομίας του Ταμίλ Ναντού

Το θέμα που σχετίζεται με την κλοπή Idol είναι τέτοιο που οι ινδικές πολιτείες όπως το Ταμίλ Ναντού έχουν ξεχωριστή πτέρυγα ειδώλων για να εξετάσουν τέτοια θέματα.

Βασικές λειτουργίες του Idol Wing CID

  1. Για τη διερεύνηση υποθέσεων κλοπής ειδώλων και αντίκες που υπερβαίνουν την αξία των 5 Lakhs Rs.
  2. Για τη διερεύνηση υποθέσεων κλοπής ειδώλων που παραπέμπει η πολιτειακή κυβέρνηση.
  3. Συντονισμός για τη διερεύνηση σημαντικών υποθέσεων κλοπής ειδώλων που χειρίζεται η Επαρχιακή Αστυνομία
  4. Συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις άθλιες δραστηριότητες εμπόρων αντίκες και συλλεκτών έργων τέχνης.

Ποιος μπορεί να υποβάλει υπόθεση;

Σε περιστατικά σπασίματος ή κλοπής ειδώλων, το άτομο που υποβάλλει την καταγγελία θα πρέπει ιδανικά να είναι ο ναός, που εκπροσωπείται από τους φροντιστές του, ή οι Καταπιστευματοδόχοι, εάν υπάρχει καταπίστευμα. Εάν κανείς δεν αναλάβει δράση, οποιοδήποτε άτομο που ανήκει στη θρησκεία ολόκληρου του Idol που έχει υποστεί δολιοφθορά μπορεί να κινήσει υπόθεση σύμφωνα με τα Τμήματα 296 και 298 του Ποινικού Κώδικα της Ινδίας.

Πρόσφατες κρίσεις

Ένα περιστατικό σημειώθηκε στη Βομβάη όπου το νερό άρχισε να στάζει από τα πόδια του αγάλματος του Ιησού. Ένας ορθολογιστής στοχαστής Sanal Edamaruku ανέλυσε το περιστατικό και εξήγησε πώς το νερό από μια κοντινή φραγμένη αποχέτευση έσταζε από τα πόδια του Ιησού λόγω του φαινομένου αυτού που ονομάζεται τριχοειδής δράση. Κρίθηκε ένοχος βάσει του άρθρου 295Α ΚΠολΔ.

Schreibe einen Kommentar