Πληροφορίες φυλής, Χαρακτηριστικά, Εκτροφή και Φροντίδα

6
Πληροφορίες φυλής, Χαρακτηριστικά, Εκτροφή και Φροντίδα

Αν ψάχνετε για μια κατσίκα διπλής χρήσης, η ελβετική κατσίκα γαλακτοπαραγωγής Saanen είναι το καλύτερο στοίχημά σας για υψηλή παραγωγή και ανθεκτικότητα.

Το Saanen είναι γνωστό για την ικανότητά του να παράγει πολύ γάλα.

Δυστυχώς, είναι λιγότερο γνωστό για τις φανταστικές του ικανότητες σε αγέλη. Αυτή η φυλή μπορεί να προσφέρει άφθονο γάλα και συντροφιά σε όποιον την αναλάβει ως ράτσα της.

Η κατσίκα Saanen κατάγεται από την Ελβετία και μεταφέρθηκε στην Αμερική στις αρχές του 1900. Το Saanen είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής φυλή αιγών γαλακτοπαραγωγής, δίπλα στις κατσίκες LaMancha και Nubian.

Αυτή η κομψή ράτσα είναι μια ψευδαίσθηση, επειδή η ράτσα Saanen είναι σκληρή και τραχιά. Έχουν σκληρές οπλές, δυνατούς μαστούς και έχουν υψηλή αντοχή στις ασθένειες.

Σε αντίθεση με τη ράτσα κρέατος Kiko, αυτή είναι μια φυλή που έχει εκτραφεί προσεκτικά για να βελτιώσει τους ρυθμούς παραγωγής τους. Με άλλα λόγια, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά όλα αυτά τα χρόνια.

Πρότυπα φυλής κατσικιών Saanen

Δεδομένου ότι το Saanen είναι μια πολύ αγαπημένη φυλή, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξή τους. ο American Dairy Goat Association επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των κτηνοτρόφων, των αγροτών και των ενθουσιωδών σχετικά με τα πρότυπα φυλής του Saanen.

1. Εμφάνιση

κατσίκες saanen

Η Saanen είναι μια λεπτή όψη κατσίκας με αδύνατο σωματότυπο. Είναι πιο μακριές από τις περισσότερες ράτσες κατσίκας, κάτι που είναι καλό για ευκολία στο άρμεγμα. Ενώ είναι πιο ψηλοί από μια κατσίκα Μπόερ, για παράδειγμα, είναι ακόμα πιο κοντοί από μια κατσίκα των Άλπεων.

Σε αντίθεση με ορισμένες ράτσες αιγών, τα μαλλιά τους είναι απαλά, κοντή και λεία. Οι χοντρές τρίχες είναι συχνά ένας αποκλεισμός της φυλής.

Τα Saanens διατίθενται σε δύο χρωματικές παραλλαγές: λευκό και ανοιχτό κρεμ. Ωστόσο, μπορεί να έχουν κηλίδες, αλλά δεν είναι τυπικό ή επιθυμητό.

Δεδομένου ότι τα Saanen έχουν ανοιχτόχρωμη γούνα, έχουν επίσης ανοιχτόχρωμο δέρμα που τα κάνει ευαίσθητα στο ηλιακό έγκαυμα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ράτσα που προτιμά τις πιο ψυχρές περιοχές του κόσμου.

Οι Saanens έχουν ίσια αυτιά που τείνουν να δείχνουν προς τα εμπρός και κρατούνται αρκετά όρθια. Έχουν μια άγρυπνη και ζωηρή εμφάνιση.

2. Ύψος και Βάρος

Το Saanens ωριμάζει σε ύψος περίπου 2,5 ποδιών στο ακρώμιο.

Πιστό στις φυλές αιγών γαλακτοπαραγωγής, το Saanen ζυγίζει περίπου 170 λίβρες, και φυσικά, τα δολάρια ζυγίζουν συνήθως λίγο περισσότερο.

3. Ανθεκτικότητα

Το Saanen θεωρείται εξαιρετικό τράγο λόγω της ανθεκτικότητάς του. Τα αυτιά τους δεν είναι επιρρεπή στο σκίσιμο, τα πόδια τους είναι σκληρά και είναι αρκετά ποδαρικά ώστε να είναι ευκίνητα σε ανώμαλο έδαφος.

Εάν θέλετε μια γαλακτοπαραγωγική φυλή που δεν αρρωσταίνει συχνά, το Saanen έχει μεγάλη αντοχή στις ασθένειες όταν διατηρείται σε καθαρές συνθήκες.

4. Ιδιοσυγκρασία

Το Saanen παίρνει Α+ στο τμήμα κατοικίδιων ζώων. Είναι μια φιλική φυλή με ήρεμη συμπεριφορά…και δεν είναι τόσο θορυβώδεις όσο οι Νούβιοι, για παράδειγμα. Αν ψάχνετε για ένα κατοικίδιο ή μια όμορφη κατσίκα για τα παιδιά σας, αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Εκτροφή της κατσίκας Saanen

saanen κατσίκα billy

Ο Saanen όντως φθάνει σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία περίπου 6 μηνών, ωστόσο, δεν θα πρέπει να εκτρέφονται μέχρι να φτάσουν τουλάχιστον τους 9 μήνες. Ενώ οι Saanens μπορεί να είναι σε θέση να αναπαράγονται όλο το χρόνο, τείνουν να είναι πιο ικανοί να αναπαραχθούν το φθινόπωρο.

Εάν η ελαφίνα σας εκτραφεί, μπορείτε να περιμένετε να κάνετε παιδιά σε περίπου 150 ημέρες.

Σημείωση: εάν χρησιμοποιείτε το Saanen σας για γάλα, τυχόν μωρά θα πρέπει να ταΐζονται με μπιμπερό και να αφαιρούνται από την ελαφίνα.

Φροντίδα για την κατσίκα Saanen

1. Διατροφικές Ανάγκες

Οι κατσίκες γαλακτοπαραγωγής χρειάζονται τις ίδιες βασικές διατροφικές απαιτήσεις με τις περισσότερες άλλες ράτσες. Τα καταφέρνουν καλύτερα σε χορτονομή που αποτελείται από όσπρια και χόρτα.

Ωστόσο, οι γαλακτοπαραγωγοί συχνά συμπληρώνουν με δημητριακά για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος.

2. Στέγαση και Περίφραξη

Οι κατσίκες Saanen χρειάζονται παρόμοια στέγαση και περίφραξη με άλλες κατσίκες. Ωστόσο, εάν τα χρησιμοποιείτε σε γαλακτοκομείο, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τα κρατήσετε μέσα σε αχυρώνα γαλακτοκομικών προϊόντων με πρόσβαση σε αρμεκτήριο.

Οι κατσίκες Saanen είναι επιδέξιοι ορειβάτες και άλτες και απολαμβάνουν να εξασκούν τις δεξιότητές τους ως καλλιτέχνες απόδρασης, αν μπορούν. Είναι σημαντικό να επιλέξετε περίφραξη που έχει ύψος τουλάχιστον 4 πόδια και στιβαρό.

Οπως λέει και το ρητό, „αν δεν χωράει νερό, δεν χωράει κατσίκι

3. Θέματα Υγείας και Φροντίδας

Παρόλο που το Saanen είναι μια ανθεκτική φυλή, εάν κρατηθεί σε περιορισμό, μπορεί να είναι εξίσου ευαίσθητο σε ασθένειες με οποιαδήποτε άλλη ράτσα.

Τα τακτικά προγράμματα αποπαρασίτωσης είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε επέμβαση γαλακτοπαραγωγής κατσίκας. Τούτου λεχθέντος, εάν οι κατσίκες σας διατηρούνται ως κατοικίδια ή αφήνουν άφθονο χώρο για να περιπλανηθούν, δεν χρειάζεται να αποπαρασιτώνονται τόσο συχνά.

Διαβάστε το άρθρο μας για τα εσωτερικά παράσιτα για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αποπαρασίτωση και την πρόληψη.

Εναλλακτικές λύσεις για τις κατσίκες Saanen

Το Saanen είναι τέλειο για όποιον αναζητά μια φιλική κατσίκα γαλακτοπαραγωγής με ανθεκτικό δυνατό σώμα. Ωστόσο, εάν ενδιαφέρεστε για μια κατσίκα γαλακτοπαραγωγής με γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε βουτύρου, ίσως το Saanen να μην είναι για εσάς. Αυτές οι κατσίκες έχουν υψηλότερο λίπος βουτύρου από το Saanen:

Το ήξερες?

Η κατσίκα Saanen είναι γνωστή για τις ικανότητές της στο σκάψιμο. Ναί! Θα πάνε μπροστά και θα σκάψουν ακριβώς κάτω από τον φράχτη σου. Όπως οι περισσότερες κατσίκες, δοκιμάζουν τα νερά για να δουν αν μπορούν να ξεφύγουν από τα περίβλημά τους και με την ικανότητα να σκάβουν στο πλάι, είναι απλώς ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να ανησυχείτε. Φροντίστε λοιπόν όλα τα περιβλήματά σας να είναι στιβαρά και να αποτρέψετε τις κατσίκες σας από το σκάψιμο.

Εκτός από το σκάψιμο, το Saanen είναι μια υπέροχη κατσίκα με ανθεκτική κατασκευή. Είναι τέλειο για πρώτη φορά κατσίκα γαλακτοπαραγωγού και θα τα πήγαινε καλά με παιδιά που ενδιαφέρονται για την κτηνοτροφία.

‚Ηταν αυτό το άρθρο χρήσιμο?

Ναί Οχι

×

Εκτιμούμε τα χρήσιμα σχόλιά σας!

Η απάντησή σας θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του περιεχομένου μας. Όσο περισσότερα σχόλια μας δίνετε, τόσο καλύτερες μπορεί να είναι οι σελίδες μας.

Ακολουθήστε μας στα social media:

Facebook Pinterest

Schreibe einen Kommentar