Πληροφορίες, χαρακτηριστικά και φροντίδα φυλής

6
Πληροφορίες, χαρακτηριστικά και φροντίδα φυλής

Θέλετε να ασχοληθείτε με την επιχείρηση κατσίκας κρέατος;

Αν αυτή η ερώτηση έχει απασχολήσει πρόσφατα το μυαλό σας, πιθανότατα έχετε ακούσει τα πάντα για τις πιο δημοφιλείς κατσίκες με βάση το κρέας, όπως το Boer και το Kiko, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη και την ισπανική ράτσα κατσίκας.

Η ισπανική κατσίκα μεταφέρθηκε στη Βόρεια Αμερική από Ισπανούς εξερευνητές το 1500. Από τότε, η φυλή έχει προσαρμοστεί για να ευδοκιμήσει στη φύση στο Μεξικό, την Καραϊβική και τις νότιες ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια ράτσα που είναι εξαιρετικά ανθεκτική και αρκετά αυτάρκης.

Δυστυχώς, η ισπανική ράτσα κατσίκας χρησιμοποιήθηκε κυρίως για διασταύρωση με άλλες φυλές αιγών για να μεταδώσουν τα ανθεκτικά χαρακτηριστικά τους σε λιγότερο τραχιές κατσίκες και λίγη εστίαση δόθηκε στη συντήρηση της ίδιας της φυλής μέχρι τα τελευταία χρόνια.

Αν ψάχνετε για ένα τραχύ κατσίκι που χρειάζεται λίγη TLC στον τομέα της διατήρησης, αυτή μπορεί να είναι η τέλεια φυλή για εσάς. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτής της απειλούμενης φυλής αιγών.

Πρότυπα φυλής της ισπανικής κατσίκας

ο Ισπανική Ένωση Αιγών είναι το κύριο μητρώο στις ΗΠΑ για τη φυλή ισπανικής κατσίκας και οι νεοφερμένοι θα βρουν τον ιστότοπό τους φιλόξενο και ενθαρρυντικό.

Η ένωση φροντίζει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Ισπανική Κατσίκα έχει μια ποικιλία χαρακτηριστικών που δεν είναι, αυτή τη στιγμή, ομοιόμορφα μεταξύ όλων των καθαρόαιμων ισπανικών κατσίκων.

Ο σύλλογος αναφέρει ότι «Οι ισπανικές κατσίκες εξακολουθούν να παρουσιάζουν γενετική ποικιλομορφία εντός της φυλής. Αυτό σημαίνει ότι το κοπάδι σας μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετικό από το άλλο κοπάδι στο δρόμο. Εντάξει.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υπερβολική χρήση της ισπανικής κατσίκας σε προγράμματα αναπαραγωγής που προορίζονται να τροποποιήσουν τα χαρακτηριστικά άλλων φυλών. (Οι ισπανικές κατσίκες δεν είναι απλώς ανθεκτικές, θεωρούνται επίσης ανθεκτικές σε ασθένειες και παράσιτα).

1. Εμφάνιση

ισπανική κατσίκα
Εικόνα μέσω Flickr – Cristian Bortes

Η American Livestock Conservancy έχει καθορίσει μερικές κατευθυντήριες γραμμές για τη φυλή:

Αυτιά: Τα αυτιά είναι αρκετά μακριά και βρίσκονται οριζόντια, κοντά στο κεφάλι και κατά μήκος του προσώπου.

Σώμα: Το σώμα της ισπανικής κατσίκας είναι μεγάλο, αλλά συμπαγές με καλή σύνθεση κρέατος.

Χρώμα: Το χρώμα των μαλλιών της φυλής δεν περιορίζεται σε μία μόνο απόχρωση. Στην πραγματικότητα, όλα τα χρώματα είναι προς το παρόν αποδεκτά.

Κέρατα: Οι ισπανικές κατσίκες έχουν μακριά κέρατα που ανεβαίνουν προς τα πάνω και προς τα έξω. Στα σημεία τους, τα κέρατα τείνουν να στρίβουν.

Παλτό: Το τρίχωμα μπορεί να κυμαίνεται από μακριά μαλλιά έως κοντό τρίχωμα, αλλά ορισμένα δείγματα της φυλής παράγουν ένα επιθυμητό, ​​βαρύ τρίχωμα από κασμίρ.

Λόγω της εκτεταμένης διασταύρωσης, η προστασία των ζώων έχει επίσης εντοπίσει τα ακόλουθα σημεία αναφοράς για να καθορίσει εάν η κατσίκα σας μπορεί να έχει κάποιες άλλες ράτσες εντός της γενετικής της:

Εάν η ισπανική κατσίκα σας έχει μερικά από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, μπορεί να έχει διασταυρωθεί:

  • Μεγάλα πεσμένα αυτιά με παχιά κοντά κέρατα – Σταυροί Nubian ή Boer
  • Κοντά, όρθια, αυτιά με μακριά χοντρά κέρατα και χωρίς στροφές στο σημείο – Γαλακτοκομικοί Σταυροί
  • Πολλά μαλλιά με πεσμένα αυτιά που μοιάζουν με Νούβια – Angora Cross

2. Ύψος και Βάρος

Σύμφωνοι με τις ράτσες που ταξινομούνται ως κατσίκες με βάση το κρέας, οι ράτσες μπορεί να ζυγίζουν μεταξύ 200 και 250 λίβρες ενώ οι ράτσες ζυγίζουν μεταξύ 100-150 λίβρες.

Όπως η κατσίκα Boer, η ισπανική κατσίκα είναι γερή, αλλά συμπαγής, φτάνοντας μόνο τις 20 ίντσες σε ύψος.

3. Ανθεκτικότητα

Η ισπανική κατσίκα είναι μια εξαιρετικά ανθεκτική ράτσα, γι‘ αυτό και οι λάτρεις είναι ερωτευμένοι με την κατσίκα και αφιερώνουν χρόνο στην αποκατάσταση της ράτσας.

Αυτή η κατσίκα κρέατος ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε ζεστά κλίματα, καθώς εκεί κατοικούν και εξελίσσονται όταν μεταφέρονται στη Βόρεια Αμερική.

Λέγεται επίσης ότι η φυλή είναι ανθεκτική στα παράσιτα και στις ασθένειες. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην ανεξαρτησία που απολάμβαναν ως φυλή που αφέθηκαν στην τύχη τους μετά τη μεταφορά τους στην Αμερική. Έχουν εξελιχθεί για να καταπολεμούν κοινές ασθένειες και παράσιτα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ποτέ δεν θα αρρωστήσουν ή θα μολυνθούν από παράσιτα, αλλά η φυλή τείνει να αντιστέκεται και στα δύο.

4. Ιδιοσυγκρασία

Η ισπανική κατσίκα δεν είναι τόσο εξημερωμένη όσο άλλες ράτσες κρέατος, όπως το Boer ή ακόμα και το Kiko. Ως εκ τούτου, οι αιγοβοσκοί που έχουν ισπανικές κατσίκες θα σας πουν ότι είναι δύσκολες στο χειρισμό και λίγο νευρικοί.

Η σύλληψη μιας ισπανικής κατσίκας για συντήρηση μπορεί να είναι μια πρόκληση, καθώς είναι αρκετά πετακτική.

Εκτροφή της Ισπανικής Κατσίκας

ισπανική κατσίκα
Εικόνα μέσω Flickr Ins1122

Πολλοί Ισπανοί κτηνοτρόφοι αιγών διαφημίζουν την ικανότητα αυτής της ράτσας να χειρίζεται εξαιρετικά καλά τα αστεία. Η φυλή μπορεί να γεννήσει με μικρή βοήθεια ή παρέμβαση από τους ανθρώπινους αιγοβοσκούς της. Μόλις το παιδί χτυπήσει στο έδαφος, μεταβαίνει σε λειτουργία μητρότητας και σπάνια αντιμετωπίζει προβλήματα με τη φροντίδα των παιδιών του.

Με άλλα λόγια, η ισπανική κατσικίσια ελαφίνα είναι μια εξαιρετική μητέρα και ένας εξαιρετικός παραγωγός για όσους αναζητούν μια πρακτική προσέγγιση στην εκτροφή αιγών.

1. Διατροφικές Ανάγκες

Πριν αποφασίσετε να εκτρέφετε τις ισπανικές κατσίκες σας, πρέπει να αυξήσετε την τροφή τους για να προωθήσετε μια δυνατή και υγιή αναπαραγωγική περίοδο. Τόσο τα δολάρια όσο και τα χρήματα θα ωφεληθούν από αυτό που πολλοί αιγοβοσκοί αναφέρουν ως ξέπλυμα (αύξηση της πρόσληψης τροφής).

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά την πλάκα, χρειάζεται άφθονη τροφή, μέταλλα και φρέσκο ​​νερό. Εάν μια ελαφίνα δεν έχει αυτό που χρειάζεται για να παραμείνει υγιές και δυνατό, δεν θα μπορεί να φροντίσει τα νεογέννητά της.

Καθ‘ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν πρέπει να τρέφεται υπερβολικά, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τοξιναιμία της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, χρειάζονται κάποια επιπλέον συμπληρώματα καθώς τρώνε για δύο, τρία ή τέσσερα.

2. Ωριμότητα

Η ισπανική κατσίκα μπορεί να πέσει σε ζέστη ήδη από την ηλικία των πέντε μηνών, αλλά είναι συνετό να περιμένετε μέχρι να γίνουν 8 μηνών έως ενός έτους προτού επιχειρήσετε να την αναπαράγετε.

Εάν έχετε μικρότερες λίρες, η αναμονή έως ότου φτάσουν τουλάχιστον τα 80 λίβρες για την αναπαραγωγή τους είναι ασφαλέστερη για εκείνη και τα παιδιά.

3. Εποχή ζευγαρώματος

Οι ισπανικές κατσίκες είναι πολυεστέρες, όπως πολλές άλλες ράτσες κατσικιών κρέατος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εκτραφούν όλο το χρόνο και μπορούν να αναπαραχθούν έως και τρεις φορές σε δύο χρόνια.

Για λόγους διαχείρισης, είναι ευκολότερο να σχεδιάζετε αστεία τοποθετώντας σκόπιμα τα χρήματα σε προτιμώμενες περιόδους του χρόνου και να μην αφήνετε τα χρήματα μαζί τους όλο το χρόνο (πράγμα που εγγυάται αστειευτικές εκπλήξεις καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους).

4. Παιδιά

Η περίοδος κύησης για τις ισπανικές κατσίκες είναι περίπου 155 ημέρες. Εάν οι κατσίκες σας διατηρούνται σε ζεστό κλίμα, είναι πιθανό να επιτρέψετε στα δικά σας να τεκνοποιήσουν μόνα τους (χωρίς επίβλεψη). Ωστόσο, εάν ζείτε σε ένα πιο δροσερό κλίμα, θα πρέπει να παρέχετε ένα περιβάλλον χωρίς ρεύματα, προστατευμένο, για τις δικές σας δραστηριότητες.

Οι ισπανικές κατσίκες έχουν συχνά πολλαπλές γεννήσεις με τη μορφή διδύμων, τριδύμων και περιστασιακά τετράδυμων.

Φροντίδα για την Ισπανική Κατσίκα

1. Διατροφικές και Διατροφικές Ανάγκες

Όλες οι κατσίκες χρειάζονται άφθονη χορτονομή και περιηγηθείτε που περιλαμβάνει τόσο όσπρια όσο και χόρτα. Εάν δεν διατίθεται ποιοτικός σανός, συνιστώνται συμπληρώματα πρωτεΐνης 16-20%.

2. Στέγαση και Περίφραξη

Οι ισπανικές κατσίκες χρειάζονται τις ίδιες ανάγκες στέγασης και περίφραξης με τις άλλες κατσίκες. Ωστόσο, λόγω της επινοητικότητας και της ανθεκτικότητάς τους, δεν είναι τόσο εύθραυστα όσο άλλες φυλές αιγών όπως η κατσίκα Angora, επομένως χρειάζεται λιγότερο περίτεχνο καταφύγιο.

Οι ισπανικές κατσίκες τείνουν να είναι εξαιρετικοί ορειβάτες και άλτες, και όπως όλες οι κατσίκες, είναι οι Χουντίνι της αυλής. Επιλέξτε περίφραξη που έχει ύψος τουλάχιστον 4 πόδια και στιβαρό. Το Hot-wire είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για κατσίκια με κρέας γενικά.

3. Θέματα Υγείας και Φροντίδας

Τα εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα είναι ένα κοινό πρόβλημα για κάθε ζώο που διατηρείται σε οικιακό περιβάλλον. Ενώ η ισπανική κατσίκα λέγεται ότι είναι ανθεκτική στα παράσιτα, δεν είναι άνοσα, ειδικά εάν το περιβάλλον τους δεν διατηρείται καθαρό.

Μια τακτική, πιθανώς λιγότερο συχνή, ρουτίνα αποπαρασίτωσης μπορεί να εφαρμοστεί για την ισπανική φυλή κατσίκας.

Εναλλακτικές λύσεις για τις ισπανικές κατσίκες

Αν σας αρέσει η ιδέα να έχετε ένα κοπάδι ισπανικής κατσίκας, αλλά είτε δεν μπορείτε να το πάρετε στα χέρια σας είτε το κλίμα σας δεν είναι κατάλληλο, μία από αυτές τις παρόμοιες ράτσες κρέατος μπορεί να λειτουργήσει για εσάς:

Το ήξερες?

Ορισμένοι Ισπανοί κτηνοτρόφοι αιγών είπαν ότι το κόψιμο των οπλών αυτής της ράτσας είναι λιγότερη δουλειά και πρέπει να γίνεται λιγότερο συχνά από ό,τι με άλλες ράτσες. Αυτό οφείλεται στο ιδιαίτερα δραστήριο ταμπεραμέντο της φυλής, και επίσης επειδή οι περισσότεροι που κατέχουν αυτές τις κατσίκες τους επιτρέπουν να κυμαίνονται ελεύθερα. Αυτό κρατά τις οπλές τους κάτω φυσικά.

συμπέρασμα

Η ισπανική φυλή κατσίκας είναι μια ανθεκτική κατσίκα που χρησιμοποιείται συχνά για τις ιδιότητες παραγωγής κρέατος και το βαρύ σφάγιο της. Εάν οι προσπάθειες διατήρησης είναι η μαρμελάδα σας και είστε εντάξει με μια ράτσα κρέατος χωρίς χέρια, αυτό μπορεί να είναι το κατσίκι για εσάς!

‚Ηταν αυτό το άρθρο χρήσιμο?

Ναί Οχι

×

Εκτιμούμε τα χρήσιμα σχόλιά σας!

Η απάντησή σας θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του περιεχομένου μας. Όσο περισσότερα σχόλια μας δίνετε, τόσο καλύτερες μπορεί να είναι οι σελίδες μας.

Ακολουθήστε μας στα social media:

Facebook Pinterest

Schreibe einen Kommentar