Πώς μπορεί κάθε άτομο να συμβάλει στο τέλος των πλαστικών μιας χρήσης

11
Πώς μπορεί κάθε άτομο να συμβάλει στο τέλος των πλαστικών μιας χρήσης

Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη επιδημία πλαστικών. National Geographic έχει υπολογίσει ότι έχουμε παραγάγει πάνω από 8,3 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικού τα τελευταία 50 χρόνια, με τα περισσότερα από αυτά να είναι μίας χρήσης μόνο. Με 90% των πλαστικών μας που αναφέρθηκε ότι δεν ανακυκλώνονται, είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

Εδώ στην Αυστραλία, είμαστε συνεχώς περιτριγυρισμένοι από πλαστικά μιας χρήσης. Υπάρχουν στα ψυγεία μας ως συσκευασία τροφίμων, στα καφενεία και στα εστιατόρια μας ως φλιτζάνια και καλαμάκια, ακόμα και στα μπάνια μας σε προϊόντα όπως το q-tips και οι συσκευασίες υγιεινής. Φαίνεται ότι όπου κι αν πάτε, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή τη θάλασσα πλαστικών μιας χρήσης.

Ποιο είναι λοιπόν το πραγματικό πρόβλημα με αυτήν την τεράστια ποσότητα πλαστικού μίας χρήσης (εκτός από τον ενεργοβόρο τρόπο παραγωγής και τον ρόλο του στην κλιμάκωση των χωματερών); Εκεί που καταλήγει.

Πλαστικά μιας χρήσης έχουν βρεθεί στα βαθύτερα και πιο απομονωμένα μέρη των ωκεανών μας. Διασκορπισμένα από ρεύματα μέχρι να διασπαστούν σε μικροπλαστικά, αυτά τα αντικείμενα είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθούν και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα πολύτιμα οικοσυστήματα. Ερευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 30% των χελωνών και το επιβλητικό 90% των θαλάσσιων πτηνών έχουν καταναλώσει πλαστικό, εμποδίζοντας τη σωστή πέψη και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή αυτών των ζώων.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να βοηθήσετε;

Πράγματι πολλά!

Κάθε άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτό το πρόβλημα, ειδικά όταν ενεργούμε μαζί. Από μικρούς διακόπτες έως συλλογική δράση, εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε να τερματίσετε οριστικά τα πλαστικά μιας χρήσης:

1. Τσάντα BYO

Το 2018, η ύπαρξη της πλαστικής σακούλας παντοπωλείου σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής είναι τουλάχιστον μπερδεμένη. Οι πράσινες τσάντες, οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και οι τσάντες hessian είναι εύκολες και φθηνές εναλλακτικές που κάνουν πραγματικά τεράστια διαφορά. Το να επιλέξετε να εξαιρεθείτε από τις πλαστικές σακούλες μόνοι σας είναι υπέροχο, αλλά η απαγόρευση τσαντών είναι ακόμα καλύτερη! Χρησιμοποιήστε τη φωνή σας για να απαιτήσετε από τη ΝΝΟ – την τελευταία πολιτεία που έμεινε χωρίς απαγόρευση πλαστικής σακούλας μίας χρήσης – τελικά απαγορεύει την τσάντα.

2. Ξεχάστε την επένδυση κάδου πλαστικής σακούλας

Οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται για την επένδυση των κάδων εδώ και πολύ καιρό, αλλά υπάρχουν πολλές καλύτερες εναλλακτικές! Βάλτε τις εφημερίδες σας σε χρήση ή βάλτε τις εφημερίδες σας και απλώς ξεπλύνετε τακτικά τον κάδο σας. Για περισσότερες συμβουλές επισκεφτείτε το προηγούμενο ιστολόγιο μας εδώ.

3. Χαντέψτε το άχυρο – Αυτά τα κορόιδα είναι μεγάλο πρόβλημα.

Τα πλαστικά καλαμάκια αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για το περιβάλλον μας, ιδιαίτερα τους ψαράδες φίλους μας. Με τέτοιες εκπληκτικές φιγούρες πλαστικών μίας χρήσης που βρίσκονται μέσα σε υδρόβια ζώα, ψάρια και θαλασσοπούλια, δεν έχει νόημα να τα ξεφορτωθούμε εντελώς; Δοκιμάστε απλώς να χρησιμοποιήσετε το φλιτζάνι ή αν είστε λάτρης του καλαμιού, δοκιμάστε ένα μεταλλικό. Ενώ ασχολούμαστε με το θέμα, είναι σημαντικό να το σημειώσουμε Μερικοί λαοί απαιτούν πλαστικά καλαμάκια για την ανεξαρτησία και την ευημερία τους.

4. Upcycle και επαναχρησιμοποίηση

Δεδομένου ότι η ανακύκλωση αποδεικνύεται μια λιγότερο από τέλεια λύση για τα πλαστικά μας δεινά, γιατί να μην δοκιμάσετε να ανακυκλώσετε ή να επαναχρησιμοποιήσετε τα πλαστικά προϊόντα σας; Η ανακύκλωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε μια δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη χρήση από τα πλαστικά προϊόντα σας, ειδικά τα μπουκάλια και τα δοχεία. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα μεγάλα μπουκάλια ποτών σας για να κρατήσετε φυτά στον κήπο σας ή να χρησιμοποιήσετε το άδειο δοχείο βουτύρου ως θήκη κοσμημάτων. Οι πιθανότητες είναι ατελείωτες με αυτή την πανούργη πρακτική!

5. Ξεκινήστε έναν Κήπο της Γειτονιάς

Η καλλιέργεια της τροφής σας δεν είναι μόνο διασκεδαστική, αλλά εξαλείφει τα περιττά απόβλητα πλαστικών συσκευασιών. Οι κήποι της γειτονιάς είναι διασκεδαστικοί και βοηθούν στη διάσωση του πλανήτη μας, οπότε γιατί να μην ξεκινήσετε έναν με την κοινότητά σας;

6. Υπογράψτε μια αίτηση – υπάρχει δύναμη σε κάθε στυλό! (ή πληκτρολόγιο)

Οι αναφορές έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν μαζικά τους ανθρώπους και να αξιοποιήσουν τη συλλογική δύναμη της λαϊκής εξουσίας. Έχετε ακούσει ποτέ κάποιον να λέει ότι ένα άτομο δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά; Λοιπόν, έκαναν λάθος, τουλάχιστον εν μέρει. Ένα άτομο που ενεργεί μεμονωμένα έχει αντίκτυπο, αλλά όταν αυτό το άτομο ενώνεται με μια ομάδα για να δράσει συλλογικά, είναι εξαιρετικά ισχυρό. Αυτό ακριβώς μπορεί να κάνει μια αναφορά – δείχνοντας μια μάζα φωνών που μιλούν μαζί για δράση.

Πείτε στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ μας να εγκαταλείψουν τις πλαστικές συσκευασίες

7. Στείλτε email σε έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο ή έναν πολιτικό

Πιστεύουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάνουμε σημαντικές και βιώσιμες αλλαγές είναι να επικεντρωθούμε σε όργανα θεσμικής ισχύος στην κοινωνία μας. Οι CEO και οι πολιτικοί έχουν τη μοναδική ικανότητα να κάνουν αλλαγές σε επίπεδο συστημάτων. Για τους διευθύνοντες συμβούλους, αυτή η εξουσία ανήκει στις εταιρείες τους, την οποία μπορούν να αλλάξουν για να προστατεύσουν καλύτερα το περιβάλλον μας. Για τους πολιτικούς, όπως ο τοπικός βουλευτής σας, αυτή η εξουσία είναι πάνω από το νομικό μας σύστημα όπου μπορούν να θεσπίσουν νόμους που υποστηρίζουν ένα πιο πράσινο μέλλον. Οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε κάτι που χρειάζεται επιδιόρθωση, στείλτε ένα email και πάρτε το μπαλάκι!

8. Παρακολουθήστε μια Διαμαρτυρία ή Συλλαλητήριο – δεν είναι όλα αγκαλιά με δέντρα

Ακριβώς όπως τα αιτήματα, οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες έχουν ιδιαίτερο ρόλο σε κάθε περιβαλλοντικό κίνημα γιατί ενώνουν τους ανθρώπους σε συλλογική δράση. Οι διαμαρτυρίες όχι μόνο σας κάνουν να νιώθετε ότι είστε μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας ανθρώπων που εργάζονται για έναν κοινό σκοπό, αλλά κάνουν μια πραγματική δήλωση!

9. Προσφέρω

Οργανισμοί όπως η Greenpeace τροφοδοτούνται από την υποστήριξη ανθρώπων όπως εσείς και εγώ. Ως 100% ανεξάρτητος οργανισμός εκστρατείας που δεν δέχεται χρήματα από καμία κυβέρνηση, πολιτικό κόμμα ή εταιρεία, το κίνημά μας βασίζεται σε δωρεές από καθημερινούς ανθρώπους για να λειτουργήσει. Με δωρεά στην Greenpeaceδίνετε τη δυνατότητα στον αγώνα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον τερματισμό των πλαστικών μιας χρήσης.

10. Γίνε ακτιβιστής

Οι ακτιβιστές είναι καθημερινοί υπερήρωες -άνθρωποι που επιλέγουν με θάρρος να αντισταθούν στις περιβαλλοντικές αδικίες και προσπαθούν να κάνουν μια αλλαγή. Ως ακτιβιστής, μπορείτε να εργαστείτε σε ένα δίκτυο για να ζωντανέψετε τις καμπάνιες με τολμηρές ενέργειες και να οδηγήσετε άλλους στον σκοπό. Παρά το τι μπορεί να πιστεύετε, οι ακτιβιστές δεν σκαρφαλώνουν όλοι τα κτίρια και δεν σκαρφαλώνουν τα πράγματα (αν και μερικές φορές το κάνουν). Οι ακτιβιστές δεν είναι όλοι πολύ κατάλληλοι και τολμηροί. Οι ακτιβιστές είναι εκείνοι ανάμεσά μας που αφιερώνουν τον χρόνο τους και τις μοναδικές τους δεξιότητες στον σκοπό. Μπορείτε να εγγραφείτε στο δίκτυο εθελοντών της Greenpeace εδώ.

Οι προσωπικές αλλαγές, όπως το να μην χρησιμοποιείτε πλαστικά στο σπίτι, κάνουν τη διαφορά, αλλά για να επιφέρουμε αλλαγές στον πλανήτη μας σε μεγάλη κλίμακα, πρέπει να εργαστούμε μαζί για να απαιτήσουμε δομική αλλαγή. Αν δεν συνεργαστούμε, δίνουμε μια δύσκολη μάχη ενάντια σε ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να μολύνει το περιβάλλον μας. Το πλαστικό πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ένα άτομο – είναι μεγαλύτερο από μια ομάδα ανθρώπων. Για να τερματίσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης πρέπει να κινητοποιηθούμε ως συλλογικό κίνημα.

Schreibe einen Kommentar