Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα: Μέρος 2, Άσκηση

0
Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα: Μέρος 2, Άσκηση

Χρόνος διαβασματός: 3 λεπτά

Η τακτική άσκηση λοιπόν βοηθά πραγματικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να σας προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις;

Λοιπόν, δεν υπάρχουν πολλά επιχειρήματα ότι η άσκηση και άλλες σωματικές δραστηριότητες είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιούς ζωής. Οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο μετακινούνται τακτικά. Είτε πρόκειται για τους διάσημους αιωνόβιους από τον κόσμο Μπλε Ζώνες ή με υψηλές επιδόσεις στον αθλητισμό και τις επιχειρήσεις (ή ακόμα και να παίζουν με εγγόνια), οι άνθρωποι που παραμένουν πιο υγιείς δεν κάθονται μόνο εκεί. Μετακινούνται—καθημερινά.

Η ερώτηση που μπορεί να έχετε είναι «Μπορώ να χρησιμοποιήσω την άσκηση για να προστατευτώ από μολυσματικός ασθένεια?“ Είναι λίγο πιο προφανές να δούμε πώς μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και να βοηθήσει με πράγματα όπως η καρδιαγγειακή λειτουργία. Τι σχέση όμως έχει η άσκηση με την ανοσία;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η άσκηση δεν βοηθά μόνο στην άμυνα ενάντια σε πράγματα όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, αλλά και οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι. Από τη βελτιωμένη ανοχή στο στρες έως τις σωματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα όταν ασκείστε, η άσκηση έχει ένα πολύ ωραίο σύνολο μηχανισμών που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ανακούφιση από το άγχος

Μία από τις καλύτερες παρενέργειες (ξέρω ότι έχω) από την άσκηση είναι η ανακούφιση από το στρες — και το άγχος σίγουρα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ίσως ένας από τους λόγους είναι ότι η άσκηση επιβραδύνει την απελευθέρωση των ορμονών του στρες και οι ορμόνες του στρες μπορούν να καταστείλουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ακόμα κι αν δεν θέλω να ασκούμαι —αν νιώθω άγχος ή κατάθλιψη— αλλά το κάνω ούτως ή άλλως, πάντα νιώθω καλύτερα. Ίσως είναι μόνο επειδή δίνω στον εαυτό μου την ευκαιρία να σταματήσει να σκέφτεται τι με ενοχλεί. Ό,τι κι αν είναι, αυτή η ανακούφιση από το στρες βελτιώνει την ικανότητά μου να καταπολεμώ τη μόλυνση.

Βελτιωμένη κυκλοφορία

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της άσκησης είναι η βελτιωμένη κυκλοφορία, η οποία επιτρέπει στα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα ανοσοκύτταρα και τα αντισώματα, να κινούνται πιο ελεύθερα στο σώμα σας και να είναι πιο αποτελεσματικά στη δουλειά τους. Είναι σαν βελτιωμένη μαζική μεταφορά για ολόκληρο το ανοσοποιητικό εργατικό δυναμικό σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνο καλύτεροι και ταχύτεροι στην καταπολέμηση των ξένων εισβολέων, αλλά και στο να βοηθούν στον σωστό μετριασμό της απόκρισής σας στη φλεγμονή, ένα άλλο σημαντικό μέρος ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Ξεπλύνει τα βακτήρια

Η σωματική δραστηριότητα που κάνει το αίμα σας να αντλεί μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς σας (κάπως σαν φτάρνισμα ολόκληρου του σώματος), γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να κολλήσετε και να κολλήσετε το κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Καλύτερος ύπνος

Και για να ρίξουμε μια ματιά σε κάποια περιοχή για την οποία θα μιλήσω σε άλλη ανάρτηση, η τακτική άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για έναν καλό ύπνο. Και ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Θα μιλήσω για αυτό περισσότερο την επόμενη φορά, αλλά η άσκηση σας βοηθά να κοιμηθείτε πιο εύκολα, μειώνει την αϋπνία (ίσως είναι αυτή η μείωση του στρες και του άγχους) και αυξάνει τον βαθύ ύπνο που κοιμάστε. Απλά να είστε προσεκτικοί—μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν αν προπονούνται πολύ αργά το βράδυ. Δώστε στον εαυτό σας μερικές ώρες για να χαλαρώσετε μετά την άσκηση προτού να πάτε για ύπνο.

Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε, όμως. Η υπερβολική άσκηση ή μια ρουτίνα άσκησης που είναι πολύ έντονη μπορεί να αυξήσει το άγχος και να μειώσει το ανοσοποιητικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εργαστείτε σκληρά. Το θέμα δεν είναι να έχετε τακτική ένταση στην προπόνησή σας – χρειάζεστε κάποια ένταση εάν θέλετε να είστε σε φόρμα. Εάν κάνετε 30-40 λεπτά άσκησης την ημέρα, ακόμη και με τακτικές περιόδους υψηλής έντασης, πιθανότατα τα πάτε καλά. Εάν, όμως, ήδη ασκείστε, δεν χρειάζεται να το αυξήσετε μόνο για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σώμα. Απλώς να έχετε κατά νου ότι η μακροχρόνια έντονη προπόνηση (όπως αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε αν προπονούσατε για μαραθώνιο) χωρίς αποθεραπεία μπορεί πραγματικά να προκαλέσει σωματικό στρες και να βλάψει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Συνοψίζοντας…

Κάντε την καθημερινή σας άσκηση! Είναι καλό για φυσική κατάσταση και είναι καλή ιδέα αν ανησυχείτε καθόλου μήπως αρρωστήσετε.

Ένα καλό πλαίσιο είναι:

  • 20–30 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας 3-4 ημέρες την εβδομάδα. Κατά γενικό κανόνα, αυτού του είδους η ένταση είναι κάτι σαν „γίνεται ενοχλητικό να μιλάς“-δεν λαχανιάζει για αέρα.
  • Μαζί με 1-2 μικρότερες προπονήσεις υψηλής έντασης την εβδομάδα. Η ένταση εδώ είναι κάτι σαν «άργησε για την πτήση σου, σπασμένη κυλιόμενη σκάλα, κουβαλάς βαλίτσες και παιδί» (ευχαριστώ τον Peter Attia, MD για την καλύτερη ζωντανή περιγραφή αυτής της έντασης που έχω ακούσει ποτέ).

Διαβάστε επίσης:

Μάικλ Στάνγουικ
Ο Michael Stanwyck είναι ο συνιδρυτής του The Whole Life Challenge, μια ιδέα που αναπτύχθηκε κατά τα επτά χρόνια του ως προπονητής και διευθυντής γυμναστικής στο CrossFit Los Angeles.

Αποφοίτησε από το UCLA με πτυχίο στη φιλοσοφία καθώς και πτυχίο από τη Σχολή Μαγειρικών Τεχνών της Νότιας Καλιφόρνια και πιστεύει ότι το φαγητό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη μιας ζωής – μπορεί να θρέψει, να θεραπεύσει και να φέρει κοντά τους ανθρώπους.

Ο Michael πιστεύει ότι η υγεία και η ευημερία είναι τόσο μια κατάσταση του μυαλού όσο και μια κατάσταση του σώματος, και όταν πρόκειται για φυσική κατάσταση, φαγητό και ζωή γενικά, πιστεύει ότι το αργό είναι πολύ καλύτερο από το γρήγορο (τις περισσότερες φορές ). Το να σταματάς τακτικά για να εξετάζεις πράγματα είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να αφήσεις ρίζες και να αναπτυχθείς.

Ξέρει ότι δεν θα τελειώσει ποτέ με τη δουλειά του και πιστεύει ότι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την ευημερία σας ξεκινά με το να αγαπάτε και να δουλεύετε από αυτό που έχετε αυτή τη στιγμή.

Schreibe einen Kommentar