Πώς να φροντίσετε μερικές ασυνήθιστες χυμώδεις ευφορβίες

8
Πώς να φροντίσετε μερικές ασυνήθιστες χυμώδεις ευφορβίες

Λατρεύω τις ευφορβίες και τις μαζεύω χρόνια. Φυσικά, η ομάδα περιλαμβάνει τους Ευφορβία (η πιο όμορφη ευφορβία που σημαίνει το όνομά της) ή αλεξανδρινός. Πρόσφατα έγραψα για ένα άλλο δύο από τα αγαπημένα μου, το νεκρό φυτό ραβδί ή Euphorbia platyclada και η λοφιοφόρος μου ευφορία Euphorbia γαλακτώδες Σήμερα όμως, υπάρχουν μερικές άλλες ασυνήθιστες ευφορβίες για τις οποίες θέλω να σας πω, μεταξύ των οποίων Euphorbia millotiiΕ. leuconeura, E. milii, και Ε. geroldii και τη φροντίδα τους. (Σημείωση: Υπάρχει μια λευκή γαλακτώδης ουσία που εκπέμπεται από τα στελέχη της ευφορβίας και περιέχει λάτεξ. Επομένως, κρατήστε το μακριά από τα μάτια και το στόμα σας και στην πραγματικότητα μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να το ανεχθούν απλά ΣΤΟ δέρμα τους. Χειριστείτε τα φυτά με προσοχή και, αν είναι δυνατόν, φορέστε γάντια για προστασία.)

Euphorbia millotii

Αυτή η ευφορβία, όπως και με πολλές χυμώδεις μορφές ευφορβίας, προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη, όπου αναπτύσσεται στα παράκτια δάση και τους θαμνώνες. Αναπτύσσεται φυσικά σε αμμώδες έδαφος στη σκιά άλλων φυτών, αλλά στα σπίτια μας, δίνοντάς του όσο περισσότερο ήλιο γίνεται θα το βοηθήσει να ανθίσει καλύτερα. Το όνομα του είδους αποδίδει τα εύσημα στον Γάλλο ζωολόγο Jacques Millot (1897-1980) και δυστυχώς, σύμφωνα με ορισμένες τοποθεσίες, το millotii κινδυνεύει στη φύση, επειδή ο βιότοπός του απειλείται.

Λουλούδια

Αν και μπορεί να νομίζετε ότι τα χρωματιστά μέρη οποιασδήποτε ευφορβίας είναι τα λουλούδια, στην πραγματικότητα είναι μέρος της κυάθιας και τα λουλούδια είναι μικροσκοπικά και δυσδιάκριτα. Τα χρωματιστά μέρη είναι βράκτια ή τροποποιημένα φύλλα και είναι πολύχρωμα για να προσελκύουν επικονιαστές σε αυτά τα λουλούδια.

Euphorbia millotii cyathia

Βράκτια και ουλές

Τα βράκτια κρύβουν τα μικροσκοπικά λουλούδια μέσα στην κυάθια σε σχήμα καμπάνας πάνω και οι ενδιαφέροντες μίσχοι από κάτω έχουν «ουλές» φύλλων σε σχήμα ημισελήνου. Το Euphorbias μπορεί να ρίξει όλα τα φύλλα τους και να τα μεγαλώσει ξανά. Τα σημάδια που αφήνουν τα φύλλα που πέφτουν είναι όμορφα από μόνα τους.

Οι κάτω πλευρές των φύλλων

Οι κάτω πλευρές των φύλλων Euphorbia millotti είναι λαμπερό μπορντό

Euphorbia leuconeura ή Κόσμημα της Μαδαγασκάρης

Το κόσμημα της Μαδαγασκάρης είναι ένα όμορφο φυτό, αλλά μερικοί το βλέπουν ως το αντίστοιχο της μητέρας χιλιάδων καλανχόης που φαίνεται να εμφανίζεται σε κάθε φυτό θερμοκηπίου που έχει αγοραστεί ποτέ. Σπέρνει τον εαυτό του αρκετά παραγωγικά, όχι σε αντίθεση με την καλανχόη, ωστόσο είναι ένα όμορφο φυτό και σε μερικούς ανθρώπους αρέσει μια πρόσθετη έκπληξη στα φυτά τους. Τραβήξτε τα έξω και πετάξτε τα ξεχωριστά και μοιραστείτε τα με φίλους των φυτών. Πάντα πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη ιδέα και το ίδιο θα κάνουν και οι φίλοι των φυτών σου, είμαι σίγουρος.

Euphorbia leuconeura

Τα ίδια τα λουλούδια είναι αρκετά δυσδιάκριτα, αλλά οι σπόροι στους οποίους σκορπίζουν θα φανούν τελικά ως μικρά σπορόφυτα όπως αυτά στην παρακάτω εικόνα. Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα για E. leuconeura είναι το σχήμα του στελέχους. Γίνεται αρκετά γωνιακό με την ηλικία. Το δικό μου έχει 4 πλευρές σαν τετράγωνο.

Ευφορβία κεχρί ή Crown of Thorns

Πιθανώς το πιο γνωστό μέλος της οικογένειας της ευφορβίας (εκτός από την ακανθώδη αλεξανδρινή) είναι το αγκάθινο στεφάνι. Αυτό είναι σίγουρα ένα φυτό που μπορεί να έχει καλλιεργήσει η γιαγιά ή η προγιαγιά σας. Είναι συνήθως γνωστό για τα κόκκινα βράκτια του, αλλά έχει υβριδοποιηθεί για να έχει πολλά περισσότερα χρώματα και συνδυασμούς τους.

Στέμμα από αγκάθια

Euphorbia milii Ακάνθινο στέμμα

Euphorbia geroldii ή Thornless Crown of Thorns

Αγαπάς το αγκάθινο στέμμα, Ευφορβία κεχρί παραπάνω αλλά μισείς τα αγκάθια (στην πραγματικότητα, τις ακανθώδεις ράχες); Τότε Euphorbia geroldii είναι το φυτό για εσάς. Πρέπει να πω ότι από την εμπειρία μου, δεν ανθίζει τόσο ελεύθερα όσο τα milii, αλλά ανθίζει και παρόλα αυτά δεν έχει τα πολλά αιχμηρά αγκάθια που έχει το κανονικό αγκάθινο στέμμα. Η μετακίνησή του είναι σίγουρα λιγότερο επώδυνη!

Φροντίδα αυτών των ευφορβιών

Φως

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πολλά από αυτά τα φυτά κατάγονται από τη Μαδαγασκάρη. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Και το φυτό; Λοιπόν, έχω διαπιστώσει ότι προτιμούν μια κατάσταση με υψηλό φωτισμό ή να μένουν κάτω από τα φώτα ανάπτυξης. Τα έχω και στα δύο μέρη και ανθίζουν σχεδόν συνεχώς. Λοιπόν, έχω μερικά φώτα ανάπτυξης LED, μερικά σε ένα νότιο και δυτικό παράθυρο, και όλα τα φυτά είναι σχεδόν πάντα ανθισμένα.

αγκάθινο στεφάνι

Ροζ αγκάθινο στέμμα ή Euphorbia milii

Νερό και Ζεστασιά

Δεν διατηρώ τα φυτά υγρά, αλλά προσπαθήστε να μην τα αφήσω να στεγνώσουν τελείως. Φυσικά, όπως συμβαίνει με κάθε φυτό, όσο περισσότερο φως λαμβάνουν, τόσο περισσότερο νερό θα χρησιμοποιούν. Θα προτιμούσαν επίσης να είναι ζεστά. Εάν αφεθούν οι θερμοκρασίες να πέσουν κάτω από τα μέσα της δεκαετίας του ’50, τα φύλλα θα πέσουν και το φυτό θα αδρανήσει. Πιστέψτε με, το έχω δει πολλές φορές..

Potting Medium

Χρησιμοποιώ ένα μέσο γλάστρας που έχει εξαιρετική αποστράγγιση έτσι ώστε το φυτό να μην στέκεται ποτέ στο νερό. Μην αφήνετε το φυτό να παραμείνει στο νερό αποστράγγισης για περισσότερο από 1/2 ώρα, στραγγίζοντάς το αντ‘ αυτού εάν μείνει νερό στο πιατάκι. Αναμιγνύω το δικό μου χώμα, γι‘ αυτό χρησιμοποιώ ένα εμπορικό μέσο για γλάστρες, όπως ένα για κάκτους και άλλα παχύφυτα, και μετά προσθέτω σκευάσματα όπως βερμικουλίτη, περλίτη ή/και φλοιό ορχιδέας. Πολλοί φίλοι στην κοινωνία των κάκτων και των παχύφυτων χρησιμοποιούν άλλες τροπολογίες όπως ελαφρόπετρα, τρίμμα κοτόπουλου, akadama ή turface, αλλά θεωρώ ότι οι πιο συνηθισμένες τροποποιήσεις λειτουργούν καλά.

Ελπίζω ότι αυτό θα σας βοηθήσει καθώς προσπαθείτε να αναπτύξετε ευφορβίες στο σπίτι σας.

Έχετε κάποια ευφορία; Σου αρέσουν κιόλας;

Καλή εβδομάδα, φίλοι του φυτού!

Schreibe einen Kommentar