Πώς ξύπνησα με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης

5
Πώς ξύπνησα με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης

Ευημερούσα κοραλλιογενής ύφαλος στη Θάλασσα Ανταμάν, Ταϊλάνδη. Φωτογραφία: Torben Lonne

Η κατάδυση δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη — δηλαδή, μέχρι που αρχίσαμε να επιστρέφουμε στο σκάφος. Καθώς κολυμπούσαμε πίσω στον ύφαλο, παρατήρησα το ρεύμα να αλλάζει και με αυτό, τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών και πλαστικών άρχισαν να πλημμυρίζουν την περιοχή. Είδα μικρά ψάρια υφάλου να κολυμπούν ανάμεσα στα καλαμάκια, τις πλαστικές σακούλες και τα θραύσματα — παρατήρησα μάλιστα ότι ράμφιζαν στο πλαστικό. Καθώς τελειώσαμε την κατάδυση και επιστρέφαμε στο σκάφος, είχαμε πλαστικό παντού γύρω μας. Το νερό έμοιαζε περισσότερο με σκουπίδια παρά με ωκεανό.

Αυτό το λάστιχο ανήκει στον ωκεανό. Τα πλαστικά απορρίμματα δεν κάνουν! Φωτογραφία: Torben Lonne

Πλαστικά απόβλητα που συλλέγονται σε μια κατάδυση. Είναι πολύ εύκολο να το βρεις. Φωτογραφία: Torben Lonne

Τι κάνει το πλαστικό στους ωκεανούς μας;

Την τελευταία δεκαετία, οι δύτες καθώς και οι λάτρεις της παραλίας έχουν δει μια σημαντική αλλαγή στους ωκεανούς.

Ακόμη και πολύ απομακρυσμένες τοποθεσίες γεμίζουν με πλαστικό και άλλα χημικά. Τα πλαστικά εισέρχονται στους ωκεανούς μας με ανησυχητικό ρυθμό – έως και 12 εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο. Αυτή η τεράστια ποσότητα πλαστικού προκαλεί όλεθρο στο υποβρύχιο περιβάλλον καθώς και σε θαλάσσια πλάσματα όπως θαλάσσιες χελώνες και θαλάσσια πουλιάπου δυστυχώς μπερδεύουν το πλαστικό με το φαγητό.

Η ρύπανση έχει φέρει τους ωκεανούς μας στο σημείο της καταστροφής, και αν δεν κάνουμε μια δραματική αλλαγή, τότε οι ωκεανοί μας, όλοι οι κάτοικοί τους, ακόμα και η ανθρωπότητα θα κινδυνεύσουν.

Πρέπει να σταματήσουμε την πλαστική ρύπανση στην πηγή

Από εκείνη τη μοιραία μολυσμένη από πλαστικά κατάδυση, έγινα υπέρμαχος των ωκεανών και περνώ τις μέρες μου προσπαθώντας να μεταφέρω το μήνυμα εκεί έξω σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο πόσο καταστροφική είναι η ρύπανση των ωκεανώνόχι μόνο στη θαλάσσια ζωή, αλλά και στην ανθρωπότητα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε τη διαφορά! Φυσικά, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ως άτομα για να αποφύγουμε τα πλαστικά μιας χρήσης: φέρτε τη δική σας επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα στο κατάστημα, χρησιμοποιήστε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό και αρνηθείτε τα καλαμάκια και τις πλαστικές συσκευασίες όποτε μπορείτε.

Και στους συμπολίτες μου δύτες, αν είστε σε μια κατάδυση και παρατηρήσετε ένα κομμάτι πλαστικό να επιπλέει δίπλα σας, γιατί να μην το πιάσετε και να το βάλετε στην τσέπη του BCD σας; Ή, αν περπατάτε κατά μήκος της παραλίας και βλέπετε λίγο πλαστικό στην άμμο, φροντίστε να το μαζέψετε. Κάνοντας αυτές τις μικρές ενέργειες, μπορεί να σώσετε ακόμη και τη ζωή ενός θαλάσσιου πλάσματος.

Αλλά πρέπει να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, γιατί μεμονωμένες ενέργειες δεν θα είναι ποτέ αρκετές για να λύσουν την κρίση της πλαστικής ρύπανσης, εκτός εάν οι εταιρείες σταματήσουν να παράγουν τόσο πολύ πλαστικό που πετιέται εξαρχής.

Η συλλογή κάποιων πλαστικών απορριμμάτων σε μια κατάδυση είχε ένα κυματιστικό αποτέλεσμα όταν άλλοι δύτες άρχισαν να παρατηρούν τα σκουπίδια και να τα μαζεύουν επίσης. Φωτογραφία: Torben Lonne

Πώς κάνουμε τις εταιρείες να αλλάξουν;

Τον Ιούνιο διάβασα αυτό το ιστολόγιο από την Greenpeace και εμπνεύστηκε να ανακαλύψει όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορώ να βοηθήσω να στείλω ένα μήνυμα στις εταιρείες ότι πρέπει να μειώσουν τα πλαστικά μιας χρήσης τους.

Ένας συγκεκριμένος τρόπος τράβηξε την προσοχή μου, γιατί είναι πραγματικά εύκολο να γίνει και είναι τέλειο για την κοινότητα των καταδύσεων ή οποιονδήποτε άλλον που αγαπά να περνά χρόνο στη φύση. Αν βρείτε οποιοδήποτε κομμάτι επώνυμων πλαστικών απορριμμάτων στον ωκεανό, σε μια όχθη ποταμού ή παραλία, σε ένα μονοπάτι της φύσης ή ακόμα και στην άκρη του δρόμου, τραβήξτε το μια φωτογραφία και δημοσιεύστε το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέστε ετικέτα στη μάρκα και χρησιμοποιήστε το hashtag #Είναι αυτό δικό σου? Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καλέσετε τις εταιρείες για τη ρύπανση από πλαστικό και να παρέχετε αποδείξεις ότι η συσκευασία τους καταλήγει εκεί που δεν θα έπρεπε.

Φωτογραφία: Torben Lonne

Και είναι πολλοί περισσότερους τρόπους δράσης. Μπορείτε να συγκεντρώσετε μια ομάδα φίλων σας και να αρχίσετε να πείθετε τα τοπικά σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και μέρη σε πακέτο για να απαλλαγείτε από τα πλαστικά μιας χρήσης. Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να στείλετε μια επιστολή στον εκδότη της τοπικής σας εφημερίδας και να φέρετε στο φως πώς η πλαστική ρύπανση επηρεάζει την κοινότητά σας.

Ο υποβρύχιος κόσμος είναι πραγματικά εντυπωσιακός, με την τεράστια ποικιλία της θαλάσσιας ζωής, που αναμιγνύεται με εκπληκτικά ζωηρά χρωματιστά κοράλλια και επικές υποβρύχιες σκηνές. Αν δεν είχατε ποτέ εμπειρία κατάδυσης, τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε. Και ακόμα κι αν δεν δείτε ποτέ μόνοι σας τον μαγικό υποβρύχιο κόσμο, να ξέρετε ότι είναι εκεί, εκπληκτικά όμορφος, όλη την ώρα. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το προστατεύσουμε.

Τόρμπεν Λόνε είναι ένας μπαμπάς, ένας αυτοδύτης και ένας λάτρης των ωκεανών που ενδιαφέρεται βαθιά για το πώς συμπεριφερόμαστε στους ωκεανούς μας. Αυτος τρεχει Divein.com, ένα διαδικτυακό περιοδικό για τις καταδύσεις και για το πώς οι δύτες μπορούν να κάνουν θετική διαφορά για το περιβάλλον. Λέει: «Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου είναι ότι δεν θα μπορέσω να δείξω στα παιδιά μου τι είναι πραγματικά η κατάδυση, επειδή δεν θα τους μείνει τίποτα να δουν».

Schreibe einen Kommentar