Πώς φροντίζετε το Euphorbia platyclada ή το νεκρό φυτό ραβδί;

6
Πώς φροντίζετε το Euphorbia platyclada ή το νεκρό φυτό ραβδί;

Ποιο είναι το νόημα πίσω από ένα φυτό που μοιάζει με ένα μάτσο νεκρά ραβδιά; ο Euphorbia platyclada είναι ένα φυτό που κοροϊδεύει τα αρπακτικά του εμφανιζόμενοι σαν να είναι ήδη νεκρό. Αρκετά έξυπνο, σωστά; Πώς φροντίζετε λοιπόν αυτό το εξαιρετικά παράξενο φυτό;

Το φυτό μου

Το παρακάτω είναι δικό μου και δεν είμαι σίγουρος πόσο χρονών είναι αλλά το έχω καιρό. Όπως μπορείτε να δείτε, είναι μεγάλο! Ο άντρας μου δεν είναι τόσο ενθουσιασμένος με αυτό όσο εγώ. Νομίζει ότι είναι άσχημο και ας το παραδεχτούμε, κάπως έτσι είναι, αλλά μου αρέσει! Είναι τόσο ασυνήθιστο και είναι λίγο ελκυστικό, αλλά αυτό είναι το θέμα! Προσπαθεί να φανεί νεκρό για να σώσει τη ζωή του. Είναι ένα από τα οπόσουμ του φυτικού κόσμου. Ένα φυτοφάγο που περπατά ψάχνοντας κάτι για να βοσκήσει θα συνεχίσει να περπατά. Ακριβώς αυτό που ελπίζει το νεκρό φυτό ραβδί!

Euphorbia platyclada

Το φυτό νεκρού ραβδιού είναι ένα τρελό φυτό

Εγγενής βιότοπος

Αυτό το φυτό είναι ιθαγενές της Μαδαγασκάρης. Ζει σε ένα σκληρό περιβάλλον όπου υπάρχουν μικρές βροχοπτώσεις όλο το χρόνο. Επομένως χρειάζεται να αποθηκεύει νερό στους πεπλατυσμένους μίσχους του και να το διατηρεί για περιόδους ξηρασίας. Δεδομένου ότι υπάρχει τόσο λίγο νερό στον βιότοπο, τα φυτοφάγα και άλλα αρπακτικά της περιοχής αναζητούν νερό και γνωρίζουν ότι είναι αποθηκευμένο σε φυτά. Αλλά, αν δουν ένα σωρό νεκρά ραβδιά, θα συνεχίσουν να περπατούν, ψάχνοντας αλλού για μια πηγή νερού. Τέλειος!

Φως

Το Euphorbia platyclada είναι ένα εύκολο φυτό στην καλλιέργεια. Δώστε του όσο περισσότερο φως μπορείτε και θα σας ανταμείψει με τρελή ανάπτυξη που μοιάζει με ραβδί. Θα είναι το χτύπημα του επόμενου πάρτι σας και όλοι θα θέλουν ένα……ή θα πιστεύουν ότι είναι το πιο άσχημο φυτό που έχουν δει ποτέ. Το φυτό μου βρίσκεται στον ηλιόλουστο χώρο μου στη νοτιοδυτική γωνία και έχει μεγαλώσει αλματωδώς με τα χρόνια όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω. Η καλή μου φίλη, Julia Hofley, έχει το δικό της σε ένα ανεμπόδιστο δυτικό παράθυρο και μεγαλώνει καλά. Με αρκετό φως, Euphorbia platyclada έχει αυτό το τέλειο ροζ ρουζ. Αν σας αρέσουν τα ροζ φυτά, αυτό το φυτό είναι για εσάς.

Νερό

Του δίνω ένα καλό ποτό όταν είναι στεγνό και κάνει καλά. Επειδή είναι παχύφυτο, θα μπορούσε να μείνει για λίγο χωρίς ποτό, ειδικά αν είναι σε κατάσταση χαμηλότερου φωτισμού. Το δικό μου αναπτύσσεται σε ένα καλά στραγγισμένο μέσο γλάστρας και μπορεί να χρειαστεί να το βάλω σε γλάστρα αυτή την άνοιξη. Είναι στη γλάστρα του για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λίγο φρέσκο ​​μέσο γλάστρας και πιθανώς μια μεγαλύτερη κατσαρόλα. Μπορεί να υπάρχει πολύ σπάσιμο του στελέχους όταν το επανατοποθετώ επειδή είναι τόσο μεγάλο, αλλά θα είμαι όσο πιο προσεκτικός μπορώ. Θα φοράω γάντια και ένα παλιό πουκάμισο ή μια ποδιά για να προστατεύσω τον εαυτό μου από το χυμό και θα τα βάζω σε γλάστρα έξω, ώστε οι σταγόνες να μπορούν να ξεπλυθούν με το λάστιχο.

Λουλούδια

Με αρκετό φως θα ανθίσει, αλλά θα είμαι ειλικρινής, δεν το είχα προσέξει ποτέ μέχρι τώρα. Αν κοιτάξετε την αριστερή εικόνα παρακάτω, μπορείτε να δείτε το λουλούδι να σχηματίζεται στην άκρη ενός στελέχους στην επάνω δεξιά γωνία. Είναι μικρό και δυσδιάκριτο, γι‘ αυτό μάλλον δεν παρατήρησα ποτέ κανένα. Θα προσέχω καλύτερα από εδώ και πέρα.

Λατέξ εσωτερικά

Αν κοιτάξετε προσεκτικά στη μέση της αριστερής εικόνας παρακάτω, θα δείτε ότι υπάρχει μια σταγόνα λευκού χυμού σε ένα από τα στελέχη. Όλες οι ευφορβίες όταν κόβονται, αιμορραγούν μια λευκή ουσία που περιέχει λάτεξ, γι‘ αυτό προσέξτε να μην μπει καθόλου στα μάτια ή στο στόμα σας. Εάν θέλετε να διαδώσετε την ευφορβία σας, κόψτε μερικά στελέχη, σκουπίζοντας προσεκτικά το χυμό. Αφήστε το να ξεκουραστεί και μετά φυτέψτε το σε ένα υγρό μέσο γλάστρας. Χρησιμοποιήστε μερικά μοσχεύματα για να φτιάξετε ένα πιο γεμάτο δοχείο. Ωστόσο, ένα στέλεχος θα λειτουργούσε.

Περιποίηση

Στη δεξιά εικόνα, το καφέ ζαρωμένο στέλεχος είναι νεκρό και θα το κόψω. Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ των ζωντανών και των νεκρών στελεχών, αλλά όπως μπορείτε να δείτε είναι όλα μονόχρωμα αντί για το διάφανο πράσινο/ροζ των ζωντανών στελεχών και είναι ζαρωμένο επειδή δεν έχει απομείνει υγρασία στο στέλεχος.

Συλλεκτικό φυτό

Αυτό το φυτό μπορεί να μην το βρείτε εύκολα στο θερμοκήπιο της περιοχής σας, αλλά φροντίστε να το αναζητήσετε. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσατε να βρείτε ένα στο διαδίκτυο, αλλά πάντα ελέγχω πρώτα το τοπικό μου κέντρο κήπου. Euphorbia platyclada δεν είναι για όλους, αλλά αν σας αρέσουν τα μοναδικά φυτά, αυτό είναι σίγουρα ένα για τη συλλογή σας.

Καλή βδομάδα, Φύτε φίλοι!!

Schreibe einen Kommentar