Τα παρθένα νερά των Φιλιππίνων πνίγονται από πλαστικά μιας χρήσης

8
Τα παρθένα νερά των Φιλιππίνων πνίγονται από πλαστικά μιας χρήσης

Τα νερά του περάσματος του νησιού Verde φιλοξενούν πολλά απειλούμενα είδη, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων χελωνών, των γερακιών, των πράσινων χελωνών και των ελαιώνων, καθώς και φιλοξενούν χιλιάδες ενδημικά είδη. Τώρα, τα όμορφα ζώα που αποκαλούν αυτό το πέρασμα σπίτι παλεύουν για επιβίωση ενάντια σε ένα κύμα πλαστικής ρύπανσης.

Μια τριήμερη υποβρύχια εξερεύνηση βρήκε πλαστική ρύπανση μιας χρήσης όπως φακελάκια, μερικά που έδειχναν ορατά σημάδια ότι βρίσκονται ανάμεσα στα κοράλλια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανάμεσα στα επώνυμα πλαστικά μιας χρήσης που απεικονίζονται στην περιοχή ήταν προϊόντα από τις τεράστιες πολυεθνικές μάρκες NestlΤουUnilever και Colgate Palmolive, καθώς και ορισμένες τοπικές μάρκες όπως Zagu milktea, Nutri-Asia και Monde Nissin.

Ένα παλιό φακελάκι Maggi Magic Sinigang Mix, που κατασκευάζεται από τον γίγαντα τροφίμων Nestle, βρέθηκε στο Verde Island Passage, το επίκεντρο της παγκόσμιας θαλάσσιας βιοποικιλότητας, στην πόλη Batangas των Φιλιππίνων. Καθημερινά, οι Φιλιππινέζοι απορρίπτουν 163 εκατομμύρια φακελάκια που παράγονται από τις μεγαλύτερες εταιρείες FMCG.

Η κλίμακα αυτού του προβλήματος είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Περίπου 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί από τη δεκαετία του 1950 και μόνο το 9% αυτού έχει ποτέ ανακυκλωθεί. Ένα τεράστιο 79% του παραγόμενου πλαστικού καταλήγει είτε σε χωματερές είτε ως ρύπανση του περιβάλλοντος.

Μια συσκευασία σάλτσας σπαγγέτι Del Monte επέπλεε στο Verde Island Passage.

Μέρος του λόγου που το πλαστικό είναι τόσο επιβλαβές είναι το χρονικό διάστημα που υπάρχει. Μόλις απορριφθούν, τα πλαστικά δεν αλλοιώνονται φυσικά. Απορροφούν περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες και διασπώνται σε μικροσκοπικά σωματίδια που καταλήγουν στους ωκεανούς μας, αφομοιώνονται από την άγρια ​​ζωή, ακόμη και από τον άνθρωπο. Πλαστικά σωματίδια έχουν βρεθεί ακόμη και στο θαλασσινό αλάτι, στο πόσιμο νερό, στην μπύρα και στα ανθρώπινα κόπρανα. Ε!

Ένα μικρό wrasse κολυμπά στο Verde Island Passage. Ένα πλαστικό μπουκάλι φαίνεται ανάμεσα στα κοράλλια.

Εάν δεν σταματήσουμε την παραγωγή πλαστικών στην πηγή, αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί πολύ. Στο λεπτό που ξοδέψατε διαβάζοντας αυτό το κομμάτι, ένα ολόκληρο φορτηγό πλαστικό μπήκε στον ωκεανό. Αυτό είναι πάνω από τα πέντε τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού που υπάρχουν ήδη στους ωκεανούς μας – αρκετά για να κάνουν κύκλους γύρω από τη γη 400 φορές.

Μπορεί να κάθεστε εκεί και να σκεφτείτε το τελευταίο πλαστικό αντικείμενο που χρησιμοποιήσατε ή τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα δικά σας πλαστικά απόβλητα. Αν και αυτό βοηθάει, είναι σημαντικό να θυμάστε ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος. Είναι οι τεράστιες εταιρείες που δημιουργούν δισεκατομμύρια τόνους πλαστικών μιας χρήσης, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για εμάς τους καταναλωτές να το αποφύγουμε εντελώς. Αυτές οι εταιρείες πρέπει να ηγούνται της επιβάρυνσης και να αναλάβουν την ευθύνη, πράγμα που σημαίνει σημαντική μείωση της παραγωγής πλαστικών.

Ένα μικρό wrasse κολυμπά δίπλα από ένα φακελάκι οδοντόκρεμα Colgate στο Verde Island Passage.

«Αν η μπανιέρα σας ξεχείλιζε, δεν θα έφτανες να πάρεις σφουγγαρίστρα – πρώτα θα έκλεινες τη βρύση. Αυτό πρέπει να κάνουμε με το πλαστικό μιας χρήσης». – Μέσω Story of Stuff

Πρέπει να λογοδοτήσουμε τις μεγάλες εταιρείες για το πρόβλημα των απορριμμάτων που δημιούργησαν. Αν δεν κάνουν μια αλλαγή και δεν μειώσουν την παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης, οι ωκεάνιοι παράδεισοί μας θα χαθούν.

Στην Αυστραλία αυτό σημαίνει ότι καλούμε τα δύο μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ μας, τα Coles και Woolworths, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν υπερβολικό, γελοίο πλαστικό σε φρέσκα προϊόντα. Απλώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να δημιουργούμε προϊόντα που χρησιμοποιούμε για λίγα δευτερόλεπτα και μολύνουν τον πλανήτη μας για πάντα.

Οι Coles και Woolworths έχουν δεσμευτεί για ελάχιστες μειώσεις στο πλαστικό, αλλά πρέπει να δούμε πολύ περισσότερη δράση. Υπογράψτε την έκκλησή μας και βοηθήστε μας να βάλουμε ένα τέλος στο άσκοπο πλαστικό.

Πλαστική συσκευασία φάνηκε να επιπλέει στο Verde Island Passage, το επίκεντρο της παγκόσμιας θαλάσσιας βιοποικιλότητας, στην πόλη Batangas των Φιλιππίνων.

Greenpeace Australia Pacific

Από την Greenpeace Australia Pacific

Η Greenpeace είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση εκστρατείας που χρησιμοποιεί μη βίαιη άμεση δράση για να εκθέσει τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα και να επιβάλει λύσεις που είναι απαραίτητες για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον.

Schreibe einen Kommentar