Τι είναι το εμβόλιο CDT και γιατί είναι σημαντικό για τα πρόβατα και τις κατσίκες;

7
Τι είναι το εμβόλιο CDT και γιατί είναι σημαντικό για τα πρόβατα και τις κατσίκες;

Με δεκαπέντε αρνιά που έχουν γεννηθεί μέχρι στιγμής φέτος στη φάρμα μου – και άλλες πέντε προβατίνες που έχουν απομείνει για το αρνί – φαίνεται ότι κάθε μέρα φέρνει μαζί της μια νέα λίστα με δουλειές που πρέπει να κάνω.

Από αυτά, η διαχείριση το εμβόλιο CDT σε όλα τα νέα αρνιά μας είναι ένα από τα πιο κρίσιμα.

Εάν εκτρέφετε πρόβατα ή κατσίκες, πιθανότατα είστε ήδη εξοικειωμένοι με το εμβόλιο CDT – αλλά αν όχι, αυτό το άρθρο θα σας πει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το γιατί αυτό το εμβόλιο είναι τόσο σημαντικό.

Τι είναι το εμβόλιο CDT;

Το εμβόλιο CDT είναι ένα εργαλείο διαχείρισης που όλοι οι εκτροφείς αιγοπροβάτων πρέπει να έχουν στην εργαλειοθήκη τους. Προστατεύει από τρεις ασθένειες:

  • Clostridium perfringens τύπου C
  • Clostridium perfringens τύπου D
  • Clostridium tetani (επίσης γνωστό ως τέτανος)

Το CDT σημαίνει τύπος Clostridium ντοτύπου Clostridium ρεκαι Clostridium Τetani, τα τρία προβλήματα που αποτρέπει αυτό το εμβόλιο.

Οι δύο πρώτες ασθένειες, το Clostridium perfringens τύπου C και D, αναφέρονται συχνά ως «ασθένεια υπερφαγίας». Γενικά συνδέονται με το φαγητό και μπορεί να οδηγήσουν σε εντεροτοξιναιμία. Το Clostridium tetani, ή ο τέτανος, είναι ένα παθογόνο που μεταδίδεται στο έδαφος και μπορεί εύκολα να εισέλθει στο σώμα ενός ζώου μέσω μιας μικρής πληγής.

Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν κάνετε το εμβόλιο CDT;

Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που επιθυμούν να αποφύγουν όλους τους εμβολιασμούς, την αποπαρασίτωση και άλλες «τεχνητές» παρεμβάσεις στο αγρόκτημα. Κατανοώ την επιθυμία να το κάνω αυτό, αλλά θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να μην το κάνω όταν πρόκειται για την εκτροφή αιγοπροβάτων.

Το εμβόλιο CDT είναι το μόνο παγκοσμίως προτεινόμενο εμβόλιο από κτηνιάτρους για κατσίκες και πρόβατα. Εάν δεν κάνετε αυτό το εμβόλιο στα ζώα σας, διατρέχουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν εξαιρετικά. Επιπλέον, για το κόστος αυτού του εμβολίου, η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη και φθηνότερη από τη θεραπεία ζώων που αρρωσταίνουν.

Τα βακτήρια που προκαλούν εντεροτοξιναιμία βρίσκονται σε όλα τα ζώα. Ωστόσο, αυτό είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Το πρόβλημα προκύπτει όταν οι πληθυσμοί των βακτηρίων αναπτύσσονται γρήγορα και πολλαπλασιάζονται λόγω ταχείας αύξησης ή απότομης αλλαγής στη διατροφή. Καθώς τα βακτήρια συσσωρεύονται, συσσωρεύονται και οι τοξίνες, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας και θάνατο.

Άλλα „πρώιμα“ σημάδια εντεροτοξαιμίας περιλαμβάνω:

  • Κολικός
  • Σπασμοί
  • Οξεία δυσπεψία

Τα βακτήρια «τύπου C» που προκαλούν εντεροτοξαιμία βρίσκονται παντού γύρω από το αγρόκτημα, συνήθως στο έδαφος και την κοπριά. Μπορείτε να αποτρέψετε τη συσσώρευσή τους σε κάποιο βαθμό, διατηρώντας τον χώρο θηλασμού και τοκετού καθαρό. Ωστόσο, τα αρνιά μπορούν ακόμα να έρθουν σε επαφή με τα βακτήρια και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή διάρροια.

Ο τύπος D σχετίζεται πιο στενά με την ασθένεια υπερφαγίας και, δυστυχώς, επηρεάζει τα μεγαλύτερα και πιο έντονα αναπτυσσόμενα αρνιά. Καθώς τα αρνιά τρώνε περισσότερο, τα βακτήρια χρησιμοποιούν την τροφή ως καύσιμο για να συνεχίσουν να αναπαράγονται γρήγορα. Τα αρνιά που παρουσιάζουν μια ακίδα στα βακτήρια πεθαίνουν γρήγορα, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευση της αιτίας της ασθένειας.

Τέτανος, το τρίτο κομμάτι του παζλ CDT, είναι ένας άλλος επικίνδυνος τύπος βακτηρίων. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπεί. Τα ζώα σας μπορούν να εκτεθούν σε βακτήρια τετάνου μέσω κοπής, αγκίστρωσης της ουράς, ευνουχισμού ή ακόμα και κολλήματος στο αυτί.

Ακόμα κι αν αποφεύγετε όλους αυτούς τους κινδύνους και δεν δένετε, δεν κολλάτε ή δεν ευνουχίζετε τα ζώα σας, τι γίνεται όταν το πρόβατό σας κόβεται σε έναν βράχο ενώ τρέχει; Οποιοδήποτε είδος ανοιχτού τραύματος μπορεί να επιτρέψει στον τέτανο να εισέλθει στο σώμα ενός προβάτου ή κατσίκας. Ο τέτανος μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα, παράλυση και πάλι θάνατο.

Πότε να κάνετε το εμβόλιο CDT

Το εμβόλιο CDT μπορεί να χορηγηθεί πολλές φορές στη ζωή ενός ζώου.

Τα αρνιά ή τα κατσικάκια θα πρέπει να λαμβάνουν συνολικά τρεις δόσεις του εμβολίου εάν γεννήθηκαν από εμβολιασμένες μητέρες. Το ένα χορηγείται „in utero“. Το δεύτερο θεωρείται ενισχυτικό εμβόλιο, που χορηγείται σε ηλικία τεσσάρων έως οκτώ εβδομάδων. Το τρίτο πρέπει να χορηγηθεί ξανά τέσσερις εβδομάδες αργότερα.

Εάν εμβολιάζετε αρνιά ή κατσίκια που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν εμβολιάστηκαν, χορηγήστε ένα εμβόλιο κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής. Στη συνέχεια, θα δώσετε δύο ενισχυτές, ο καθένας σε διαστήματα τεσσάρων εβδομάδων.

Υπάρχει κάποια μεταβλητότητα στις πρώτες λήψεις που δίνετε στα αρνιά ή τα παιδιά σας. Εφόσον κάνετε το εμβόλιο νωρίς, δεν θα πρέπει να έχετε κανένα πρόβλημα. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι πρέπει να κάνετε το εμβόλιο πριν κάνετε οποιοδήποτε είδος διαχείρισης, όπως ευνουχισμό ή επισήμανση στο αυτί, για να αποτρέψετε τη μόλυνση.

Ένα ετήσιο αναμνηστικό είναι επίσης απαραίτητο για όλα τα ενήλικα ζώα. Οι προβατίνες και οι προβατίνες πρέπει να εμβολιάζονται ένα μήνα πριν τον τοκετό. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να «ενδυναμώσετε» τα ζώα σας, αφού μπορείτε να το κάνετε όλα ταυτόχρονα, χωρίς να ανοίξετε πολλά μπουκάλια. Το εμβόλιο CDT μπορεί να είναι ακριβό και έχει διάρκεια ζωής μόνο περίπου ένα χρόνο στο ψυγείο.

Μην ξεχάσετε να εμβολιάσετε και τα κριάρια και τα λεφτά σας. Η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτό είναι πριν από την αναπαραγωγή. Όχι μόνο θα χειρίζεστε ήδη το κριάρι ή το δάχτυλό σας για να το μεταφέρετε μαζί με τις προβατίνες, αλλά θα βεβαιωθείτε ότι είναι υγιές πριν έρθει η ώρα της αναπαραγωγής.

Συμβουλές για τη χορήγηση του εμβολίου CDT

το εμβόλιο CDT θα προστατεύσει το κοπάδι σας από 3 τύπους βακτηρίων

1. Χορήγηση της Βολής

Το εμβόλιο CDT μπορεί να χορηγηθεί σε διάφορα μέρη:

  • Η μασχάλη
  • Ο λαιμός
  • Πάνω από τα πλευρά
  • Στο πλάγιο

Κάντε τη λήψη στο σημείο όπου είναι πιο λογικό για τα ζώα σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν προβλήματα με τα αποστήματα που αναπτύσσονται στο σημείο της ένεσης. Αυτό δεν είναι συνήθως μια σημαντική αιτία ανησυχίας, αλλά μπορείτε να το αποφύγετε κάνοντας ένεση στη μασχάλη.

Όταν εμβολιάζετε αρνιά, δεν έχουν πολλή σάρκα για να δουλέψετε. Για να αποτρέψετε την ώθηση της βελόνας προς τα έξω από την άλλη πλευρά της «σκηνής» του δέρματος, κάντε τη λήψη σε μια ελαφρά γωνία «κάτω».

Το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται υποδόρια (κάτω από το δέρμα). Τραβήξτε προς τα πάνω μια χούφτα από το δέρμα με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας, ώστε να φτιάξετε μια «σκηνή» και, στη συνέχεια, σύρετε τη βελόνα στη βάση της σκηνής. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τη σύριγγα πριν τη χορήγηση για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αέρας στη σύριγγα – αυτό μπορεί να σκοτώσει ένα ζώο αμέσως.

2. Αποθήκευση του εμβολίου

Όλα τα εμβόλια πρέπει να φυλάσσονται σύμφωνα με την ετικέτα του κατασκευαστή. Ελέγξτε επίσης την ετικέτα για την κατάλληλη δόση, η οποία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το βάρος, το είδος και την ηλικία του ζώου.

Όταν εμβολιάζεστε, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια καθαρή βελόνα για κάθε ζώο (αν και οι σύριγγες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν). Και οι δύο βελόνες διαμέτρου 18 και 20 είναι κατάλληλες.

3. Χρονομέτρηση του εμβολίου

Θυμηθείτε να εμβολιάζετε τις προβατίνες και το κάνει περίπου τριάντα ημέρες πριν τον τοκετό. Αυτό θα παρέχει επαρκή προστασία στα μικρά μέσω του πρωτογάλακτος.

Εάν αγοράσατε αρνιά από μπιμπερό ή κατσίκια και δεν είστε σίγουροι αν εμβολιάστηκαν – ή δεν ξέρετε αν έλαβαν επαρκές πρωτόγαλα – μπορείτε ακόμα να εμβολιαστείτε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εμβολιάσει μέχρι την ηλικία των 21 ημερών και μετά δώστε ένα αναμνηστικό τέσσερις εβδομάδες αργότερα.

Σημειώστε στο ημερολόγιο και το ημερολόγιό σας στο οικιακό σας πότε εμβολιαστήκατε ποια ομάδα, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τις ετήσιες επαναλήψεις και τις αναμνηστικές βολές.

4. Άλλα εμβόλια

Υπάρχουν και άλλοι εμβολιασμοί που μπορείτε να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά το CDT είναι το μόνο που συνιστούν όλοι οι κτηνίατροι. Μερικοί από τους άλλους προαιρετικούς εμβολιασμούς περιλαμβάνουν:

Ρωτήστε έναν κτηνίατρο εάν αυτά τα εμβόλια είναι απαραίτητα εκεί που ζείτε.

Εάν κάνετε μια κατσίκα οποιοδήποτε είδος εμβολίου, είναι έξυπνο να το κάνετε επινεφρίνη σε ετοιμότητα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν αγοράσετε οποιοδήποτε (θα χρειαστείτε συνταγή, ούτως ή άλλως). Διαρκεί μόνο περίπου ένα χρόνο, αλλά είναι σύνηθες φαινόμενο οι κατσίκες να παθαίνουν αναφυλακτικό σοκ από τις ενέσεις. Μπορεί να είναι ένα έξυπνο εργαλείο „για την περίπτωση“ που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας.

Το εμβόλιο CDT μπορεί να προστατεύσει το κοπάδι σας

Χρησιμοποιήστε το εμβόλιο CDT για να προστατέψετε το κοπάδι σας

Σε πολλά μέρη του κόσμου έχει φτάσει (ή ακόμα και παρέρχεται!) η εποχή του αμνισμού και της πλάκας. Εάν δεν έχετε αρχίσει ακόμα να δίνετε στα μικρά σας το εμβόλιο CDT, είναι σημαντικό να το κάνετε σύντομα. Θα προστατεύσει τα ζώα σας από μια ποικιλία ασθενειών που μπορούν να προληφθούν και είναι εύκολο να το κάνετε μόνοι σας.

Το CDT κοστίζει λιγότερο από 0,35 $ ανά δόση – δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να εμβολιάζετε τα ζώα σας για αυτές τις θανατηφόρες ασθένειες. Τα ποσοστά θνησιμότητας μπορεί να είναι έως και 40% για μη εμβολιασμένα σμήνη – αποφύγετε τον κίνδυνο με αυτούς τους εμβολιασμούς.

Βάλτε το λοιπόν αμέσως στο ημερολόγιό σας!

‚Ηταν αυτό το άρθρο χρήσιμο?

Ναί Οχι

×

Εκτιμούμε τα χρήσιμα σχόλιά σας!

Η απάντησή σας θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του περιεχομένου μας. Όσο περισσότερα σχόλια μας δίνετε, τόσο καλύτερες μπορεί να είναι οι σελίδες μας.

Ακολουθήστε μας στα social media:

Facebook Pinterest

Schreibe einen Kommentar