10 κοινά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες κατσίκων για πρώτη φορά και πώς να τα αποφύγετε

6
10 κοινά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες κατσίκων για πρώτη φορά και πώς να τα αποφύγετε

Σκέφτεστε να μεγαλώσετε κατσίκες;

Αν ναι, έχετε κάνει μια σοφή επιλογή. Υπάρχουν αμέτρητα οφέλη από την εκτροφή κατσικιών, αλλά δεν πρέπει να πάτε στην κατάσταση στα τυφλά.

Αν και δεν είναι τα πιο δύσκολα είδη ζώων που μπορείτε να εκτρέφετε, παρουσιάζουν μερικές μοναδικές προκλήσεις.

Εκπαιδευτείτε έγκαιρα – και μπορείτε να αποφύγετε ατυχίες (γεια σας, κατσίκες – αντίο μπουγάδα στο άπλωμα!) στο μέλλον.

Εδώ είναι μερικά από τα κοινά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες για πρώτη φορά κατσίκες.

Οφέλη από την εκτροφή κατσικιών

Μάλλον δεν χρειάζεται να σας πουν όλους τους λόγους για τους οποίους οι κατσίκες είναι καταπληκτικές. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να ασχοληθείτε με τα οφέλη αυτών των ιδιόμορφων ζώων προτού βουτήξετε στις πιθανές προκλήσεις – τελικά δεν θέλω να σας τρομάξω.

Οι κατσίκες είναι ευέλικτα μικρά πλάσματα, που σας επιτρέπουν να παράγετε το κρέας, το γάλα ή τις φυτικές ίνες σας (ή και τα τρία, αν το επιλέξετε!) απευθείας στη φάρμα σας. Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό και το κρέας έχει τόση πρωτεΐνη με το βοδινό – με τις μισές θερμίδες.

Επιπλέον, οι κατσίκες είναι τα χλοοκοπτικά της φύσης. Τρώνε όλα τα είδη φυτών που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ζιζάνια. Δεν χρειάζεστε στρέμματα σε στρέμματα ποιοτικού βοσκοτόπου για να ταΐσετε αυτά τα ζώα – θα φάνε ευχαρίστως αυτόν τον κατάφυτο φράχτη!

Όταν εκπαιδεύονται σωστά, οι κατσίκες μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και ως συντροφικά είδη ή ζωάκια! Είναι διασκεδαστικό να μεγαλώνουν και χρησιμεύουν ως μια θαυμάσια εισαγωγή στη γεωργία, ειδικά για τα παιδιά που επιλέγουν να τα μεγαλώσουν ως έργα 4H.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για όλους τους λόγους που πρέπει να εκτρέφετε κατσίκες σε αυτήν την ανάρτηση.

Ευτυχώς, τα οφέλη της εκτροφής κατσικιών (για τους περισσότερους ανθρώπους) υπερτερούν κατά πολύ της εργασίας και των δυσκολιών. Τούτου λεχθέντος, το να γνωρίζετε τι να περιμένετε εκ των προτέρων είναι το κλειδί για την αποφυγή της καταστροφής!

10 κοινά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες κατσίκας

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα – οι κατσίκες σας πιθανότατα δεν πρόκειται να φάνε τα ρούχα που έχετε κρεμάσει στο σκοινί για άπλωμα, τουλάχιστον όχι αν έχετε άφθονο άλλο φαγητό διαθέσιμο για αυτές. Αυτό είναι κάπως μύθος – αλλά σίγουρα χιουμοριστικός.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους οι κατσίκες μπορούν να προκαλέσουν τον όλεθρο στο σπίτι σας. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά λάθη που μπορεί να κάνουν οι ιδιοκτήτες κατσίκων – και πώς να τα αποτρέψετε και να τα αντιμετωπίσετε σε περίπτωση που συμβούν.

1. Έλλειψη της σωστής εκπαίδευσης

Εκπαιδευτείτε πριν φέρετε κατσίκες στο σπίτι. Αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη και δεν μπορείς απλά να τους βάζεις έξω και να περιμένεις να τα πάνε καλά.

Τουλάχιστον, διαβάστε μερικά άρθρα σχετικά με την εκτροφή κατσικιών πριν τις φέρετε στο σπίτι. Ακόμα καλύτερα, διαβάστε μερικά βιβλία, δείτε μερικά βίντεο και μιλήστε με έναν φίλο που εκτρέφει κατσίκες. Οι κατσίκες απαιτούν χρόνο, φροντίδα, χρήματα και γνώσεις για να ευδοκιμήσουν – γι‘ αυτό μορφωθείτε πριν βουτήξετε.

2. Δεν έχει αρκετό χώρο

Οι κατσίκες χρειάζονται πολύ χώρο για να είναι υγιείς – και με αυτόν τον χώρο έρχονται πρόσθετα έξοδα.

Μην υποτιμάτε πόσο χώρο χρειάζεστε. Ένα μόνο στύλος μπορεί να λειτουργήσει τώρα για μόνο 1 ή 2 κατσίκες γαλακτοπαραγωγής, αλλά πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε πολύ περισσότερα. Ένας μόνο πάγκος μπορεί να λειτουργήσει για μια ελαφίνα και τα παιδιά της, αλλά πραγματικά δεν πρέπει να κρατάτε τα χρήματα εκεί μαζί τους.

Θα πρέπει να προγραμματίσετε τουλάχιστον 10 πόδια ανά κατσίκα εσωτερικού χώρου – όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να σχεδιάσετε να μεγαλώσετε περίπου 6-8 κατσίκες ανά στρέμμα.

Φυσικά, όσο περισσότερο χώρο μπορείτε να τους παρέχετε, τόσο το καλύτερο. Οι κατσίκες είναι εξαιρετικά επιρρεπείς σε ζητήματα παρασίτων, και αν υπερπλήρεις τις κατσίκες σου, τα παράσιτα θα γίνουν σημαντικό πρόβλημα. Περιστρέψτε τα βοσκοτόπια σας και φροντίστε να δώσετε στις κατσίκες σας άφθονο χώρο.

3. Αγνοώντας τις ανάγκες σε ορυκτά

Ένα άλλο ζήτημα που κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες για πρώτη φορά κατσίκες είναι ότι αγνοούν την ανάγκη των ζώων τους για συμπληρώματα μετάλλων. Οι ανάγκες σε ανόργανα άλατα ποικίλλουν ανάλογα με το μέρος της χώρας που ζείτε, αλλά σε γενικές γραμμές, μπορείτε να αγοράσετε ένα συμπλήρωμα ορυκτών κατσίκας στο τοπικό κατάστημα ζωοτροφών που θα κάνει το κόλπο.

Μην χρησιμοποιείτε συμπλήρωμα ορυκτών που προορίζονται για άλλα ζώα, όπως πρόβατα. Μπορεί να έχει έλλειψη σε ορισμένα μέταλλα, όπως ο χαλκός, που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας στις κατσίκες σας.

4. Προβλήματα παρασίτων

Δυστυχώς, οι κατσίκες είναι αρκετά επιρρεπείς σε προβλήματα παρασίτων. Τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά παράσιτα μπορούν να καταστρέψουν το κοπάδι σας. Ο παρασιτισμός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, διάρροια, δασύτριχο τρίχωμα, κατάθλιψη, αδυναμία, αναιμία, πυρετό, βήχα και πρήξιμο της γνάθου.

Αντιμετώπιση παρασιτισμού είναι σημαντικό – ειδικά πριν συμβαίνει. Βάλτε τα ζώα σας σε ένα σχέδιο πρόληψης παρασίτων, είτε με τακτική αποπαρασίτωση με χρήση χημικών φαρμάκων είτε με κάποια άλλη μορφή φυσικής θεραπείας. Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία φαρμάκων αποπαρασίτωσης, εάν επιλέξετε να ακολουθήσετε αυτόν τον δρόμο, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αναπτυχθεί ανθεκτικότητα στα φάρμακα.

5. Ανεπαρκής Περίφραξη

Από όλα τα ζώα φάρμας που μπορείτε να εκτρέφετε, οι κατσίκες είναι ίσως τα πιο πονηρά όταν πρόκειται για ξιφασκία.

Θα χρειαστεί να χτίσετε έναν ψηλό φράχτη – ιδανικά έναν που να έχει ύψος τουλάχιστον 4 πόδια. Αυτό θα αποτρέψει τις κατσίκες σας από το να πηδήξουν πάνω της και επίσης θα αποτρέψει τα αρπακτικά να μπουν μέσα.

6. Εμφάνιση Goats vs. Meat Goats

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες κατσίκων είναι ότι υποθέτουν ότι όλες οι ράτσες είναι ίδιες. Ωστόσο, δεν θα εκτρέφετε κατσίκες επίδειξης ακριβώς όπως θα εκτρέφετε κατσίκες με βάση το κρέας ή ακριβώς όπως θα εκτρέφετε κατσίκες φυτικών ινών ή γαλακτοπαραγωγής.

Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε να εκτρέφετε κατσίκες επίδειξης, θα χρειαστεί να δώσετε πολύ μεγαλύτερη προσοχή σε πράγματα όπως η περιποίηση και η αποπαρασίτωση από ό,τι αν εκτρέφατε κατσίκες για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

7. Αναστατωμένος η κοιλιά

Η αναστατωμένη κοιλιά είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει τις κατσίκες – αλλά αν δεν γνωρίζετε πώς μοιάζει ή ακόμα και την ύπαρξή της, δεν θα μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Αυτή η ασθένεια είναι παρόμοια με τη δυσπεψία. Προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση δημητριακών. Οι κατσίκες όχι έχω για να έχετε δημητριακά, επομένως η πλήρης παραίτηση από τον κάδο σιτηρών είναι ένας καλός τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα. Ο μουχλιασμένος σανός μπορεί να προκαλέσει παρόμοια προβλήματα.

Εάν αυτή η ασθένεια παρουσιαστεί, πιθανότατα θα κάνει την κατσίκα σας να μην τρώει τόσο πολύ ή να αδρανεί. Θα χρειαστεί να δίνετε γάλα μαγνησίας αρκετές φορές την ημέρα για να επανέλθουν και να λειτουργήσουν τα υγιή βακτήρια στο πεπτικό σύστημα της κατσίκας σας.

8. Αγορά άρρωστων κατσικιών

Μην αγοράζετε παρορμητικά. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι πρέπει να αναζητήσετε όταν ψωνίζετε για κατσίκες.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αγοράσουν κατσίκες σε δημοπρασία, αλλά αυτή είναι σπάνια μια σοφή επιλογή. Αν και μερικές φορές μπορείτε να πάρετε μια καλή τιμή για τις κατσίκες σε μια δημοπρασία, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε απλώς κοιτάζοντάς τις εάν έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Το χειρότερο είναι ότι πολλοί άνθρωποι βγάζουν τις κατσίκες τους σε δημοπρασία απλώς για να τις βγάλουν από το κοπάδι – έτσι απλά θα αγοράζετε τα προβλήματά τους.

Αντ ‚αυτού, αγοράστε από έναν κτηνοτρόφο. Όταν το κάνετε, επιθεωρήστε προσεκτικά τις κατσίκες και ρωτήστε για την υγεία του κοπαδιού, το ιστορικό αναπαραγωγής και τυχόν εμβολιασμούς που έχουν λάβει τα ζώα.

9. Παραμέληση Ρουτίνας Διαχείρισης και Φροντίδας

Βάλτε τον εαυτό σας σε ένα πρόγραμμα όσον αφορά τη φροντίδα των κατσικιών σας. Χρειάζονται τακτικό κόψιμο των οπλών, αποπαρασίτωση, περιποίηση και άλλη ιατρική φροντίδα (επιπλέον του ταΐσματος και ποτίσματος δύο φορές την ημέρα).

Δεν μπορείτε να πάτε διακοπές εάν έχετε κατσίκες – τα ζώα σας σας χρειάζονται κάθε μέρα.

Η παραμέληση της καθημερινής φροντίδας θα αυξήσει τον φόρτο εργασίας σας και θα θέσει τις κατσίκες σας σε κίνδυνο ασθένειας, τραυματισμού ή μόλυνσης.

10. Μη λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές συμπεριφοράς κατά την αναπαραγωγή

Όπως όλα τα άλλα ζώα, οι κατσίκες τρελαίνονται λίγο… όταν είναι η ώρα της αναπαραγωγής.

Τα δολάρια, ειδικότερα, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να τα χειριστείς. Δεν είναι τα καλύτερα κατοικίδια – και μπορεί να είναι βρωμερά! Θα πρέπει να πάρετε μόνο ένα δολάριο εάν γνωρίζετε σίγουρα ότι θέλετε να εκτρέφετε τις κατσίκες σας.

Γνωρίστε, επίσης, ότι το να πάρετε χρήματα για τη φάρμα σας δεν είναι η μόνη επιλογή, ακόμα κι αν θέλετε να κάνετε παιδιά. Μπορείτε πάντα να νοικιάσετε ένα δολάριο από έναν κτηνοτρόφο ή να κάνετε αυτό που ονομάζεται εκτροφή «δρόμων» κατά την οποία το δολάριο απλώς πέφτει για να εκθρέψει την ελαφίνα.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για την «αρωματική γοητεία» των δολαρίων – ή για οποιοδήποτε χτύπημα του κεφαλιού ή άλλα είδη επιθετικότητας.

Πώς να αποφύγετε τα κοινά προβλήματα αιγών

Γνωρίζατε ότι ο μέσος άνθρωπος κατέχει μόνο κατσίκες για περίπου 5 χρόνια;

Αυτή η απογοητευτική στατιστική οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολύ λίγοι άνθρωποι παρακολουθούν την εμπειρία με πλήρη κατανόηση και γνώση του τι απαιτούν οι κατσίκες.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ό,τι χρειάζεται για να μεγαλώσετε κατσίκες; Ξεκινήστε από μικρό. Πάρα πολλοί άνθρωποι αγοράζουν πολλές κατσίκες από την πρώτη στιγμή, υποθέτοντας ότι θα αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να τις μεγαλώσουν στην πορεία.

Μην υποθέσετε ότι το να μεγαλώσετε μια ντουζίνα κατσίκες είναι το ίδιο με το να μεγαλώσετε μόνο δύο. Ξεκινήστε με μερικά μόνο ζώα και να θυμάστε ότι οι κατσίκες σας θα διπλασιαστούν σε αριθμό κατά τη διάρκεια της πρώτης παιδικής σεζόν (ή μπορούν ακόμη και να τριπλασιαστούν ή να τετραπλασιαστούν, καθώς τα δίδυμα και τα τρίδυμα είναι συνηθισμένα).

Θυμηθείτε ότι, καθώς μεγαλώνουν οι κατσίκες σας, θα χρειάζονται περισσότερο χώρο – και ως αποτέλεσμα θα χρειαστεί να ξοδέψετε περισσότερο χρόνο και χρήματα σε αυτές.

Η εκτροφή κατσικιών μπορεί να είναι ακριβή. Προγραμματίστε εκ των προτέρων για πιθανά κόστη και ανησυχίες. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Η ανάγνωση αυτού του άρθρου είναι μια καλή αρχή, αλλά μην φοβάστε να βουτήξετε πιο βαθιά. Εάν έχετε φίλους ή γείτονες που εκτρέφουν ήδη κατσίκες, ζητήστε τους τη διορατικότητά τους.

Σε τελική ανάλυση, η βιωμένη εμπειρία είναι πολύ πιο πολύτιμη – και ενώ θα μαθαίνετε μερικά από αυτά που πρέπει να γνωρίζετε καθώς προχωράτε, μπορείτε να αποτρέψετε πολλά κοινά προβλήματα αιγών απλώς κρατώντας τον εαυτό σας ενήμερο.

‚Ηταν αυτό το άρθρο χρήσιμο?

Ναί Οχι

×

Εκτιμούμε τα χρήσιμα σχόλιά σας!

Η απάντησή σας θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του περιεχομένου μας. Όσο περισσότερα σχόλια μας δίνετε, τόσο καλύτερες μπορεί να είναι οι σελίδες μας.

Ακολουθήστε μας στα social media:

Facebook Pinterest

Schreibe einen Kommentar