12 Συμβουλές για τη μετάβαση της άνοιξης για να διατηρήσετε τις κατσίκες σας ευτυχισμένες και υγιείς

4
12 Συμβουλές για τη μετάβαση της άνοιξης για να διατηρήσετε τις κατσίκες σας ευτυχισμένες και υγιείς

Η άνοιξη είναι μια συναρπαστική εποχή του χρόνου για όλους μας, συμπεριλαμβανομένων των κατσικιών μας. Όλα τα ανοιξιάτικα χόρτα μας αρχίζουν να φυτρώνουν μέσα. Έτσι, αντί να τρώμε πολλές πατάτες και γλυκοπατάτες (άνθρωποι) και σανό και σιτηρά (κατσίκες), μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να τρώμε αυτά τα θρεπτικά φρέσκα χόρτα.

Τα πράσινα είναι εκπληκτικά καλά για εσάς και για τις κατσίκες σας. Αλλά όπως δεν μπορείτε να φάτε ξαφνικά τρία φλιτζάνια χόρτα μουστάρδας χωρίς συνέπειες, έτσι και οι κατσίκες σας δεν μπορούν ξαφνικά να τρυπώσουν στο γρασίδι χωρίς μερικά πεπτικά προβλήματα.

Τα αέρια, το φούσκωμα, ακόμα και η διάρροια είναι οι φυσικές συνέπειες της κατανάλωσης πολλών φυλλωδών λαχανικών όταν στερηθήκατε τον χειμώνα.

Αντίθετα, πρέπει να ξεκινήσουμε σιγά σιγά και να έχουμε το στομάχι μας σε κατάσταση για την πέψη των ανοιξιάτικων χόρτων. Για εμάς τους ανθρώπους, μπορούμε απλά να ελέγξουμε τις μερίδες μας. Ωστόσο, για τις κατσίκες, εκτός και αν μπορείτε να ελέγξετε με κάποιο τρόπο τι τρώνε στα βοσκοτόπια, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αυτές τις συμβουλές μετάβασης για την άνοιξη για να ετοιμάσετε τις κοιλιές τους.

Κατανόηση της πέψης και των κινδύνων της κατσίκας

Προγράμματα περιήγησης εναντίον Grazers

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι κατσίκες δεν τρώνε γρασίδι. Εννοώ ότι το τρώνε. Το λατρεύουν κιόλας. Αλλά οι κατσίκες είναι αυτό που λέμε «φυλλομετρητές» και όχι βοσκοί.

Σχεδιάστηκαν από τη φύση για να τρώνε λίγο γρασίδι και πολλά άλλα πράγματα επίσης. Είναι φτιαγμένα για να τρώνε όσπρια, όσπρια, φύλλα δέντρων, φλοιό και άλλα.

Τα βοσκοτόπια κατσικιών, ωστόσο, συχνά έχουν πολύ γρασίδι που φυτρώνει, ειδικά την άνοιξη. Εάν οι κατσίκες σας ζουν με αποξηραμένα τρόφιμα, αυτά τα χόρτα της άνοιξης μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στο πεπτικό τους σύστημα. Οι κατσίκες μπορεί ακόμη και να αναπτύξουν μικρά προβλήματα υγείας που μπορεί να γίνουν σοβαρά εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Ανοιξιάτικα Scours

Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η κατσίκα σας τρώει πολύ γρασίδι!

Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι καθώς αρχίζουν να μπαίνουν τα χόρτα νωρίς την άνοιξη, οι κατσίκες μπορεί να εμφανίσουν κρούσεις (διάρροια κατσίκας). Αυτό το σημάδι μετάβασης της άνοιξης είναι χαρακτηριστικό κάθε φορά που οι κατσίκες έχουν μια σημαντική αλλαγή στη διατροφή τους.

Αν διαρκεί μόνο λίγες μέρες, συνήθως δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Ωστόσο, εάν παραμείνει περισσότερο, τότε οι κατσίκες διατρέχουν τον κίνδυνο να αφυδατωθούν. Μπορεί επίσης να μην λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από την τροφή τους εάν το πεπτικό τους σύστημα δεν λειτουργεί σωστά.

Αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα.

Παράσιτα κατά την εαρινή μετάβαση

Οι κατσίκες έχουν πάντα παράσιτα, εσωτερικά και εξωτερικά. Είναι απλώς ένα γεγονός ότι όλοι εμείς οι λάτρεις της κατσίκας το αποδεχόμαστε ως φυσιολογικό. Το σημαντικό είναι να βεβαιωθούμε ότι οι κατσίκες μας είναι απολύτως υγιείς, ώστε το σώμα τους να μπορεί να κρατά υπό έλεγχο τα φορτία των παρασίτων.

Εάν οι κατσίκες είναι αφυδατωμένες και υποσιτισμένες, δεν είναι υγιείς και μπορούν εύκολα να αναπτύξουν βαριά φορτία παρασίτων κατά την εαρινή μετάβαση. Αυτά τα παράσιτα μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποσιτισμό, αναιμία και θάνατο.

Εκτίθενται σε πρόσθετους κινδύνους

Ακόμα κι αν οι κατσίκες εξακολουθούν να είναι υγιείς, το γεγονός ότι τα ανοιξιάτικα βοσκοτόπια μόλις αρχίζουν να αναπτύσσονται σημαίνει ότι οι κατσίκες τείνουν να τρώνε χαμηλότερα στο έδαφος. Όταν τρώνε χαμηλότερα στο έδαφος, είναι πιο πιθανό να ξαναπιάσουν τα παράσιτα που αποβάλλουν μέσω των περιττωμάτων τους.

Δεν είναι μόνο αυτό! Οι περισσότεροι άνθρωποι σχεδιάζουν να κάνουν κατσικάκια την άνοιξη. Έτσι, αντιμετωπίζουμε πεπτικά προβλήματα και μεγαλύτερους κινδύνους παρασίτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτή την ανοιξιάτικη μεταβατική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει μόνο η υγεία των κατσικιών σας, αλλά και τα αγέννητα παιδιά τους.

Φροντίδα κατσίκας βασικής γραμμής μετάβασης την άνοιξη

Οι κατσίκες τρελαίνονται πάνω από έναν κουβά με αποξηραμένες πευκοβελόνες την άνοιξη.

Αυτή η λίστα με τα προβλήματα της άνοιξης ακούγεται τρομερή και αγχωτική. Μερικές φορές μπορεί να είναι, αλλά υπάρχουν εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τις κατσίκες σας σε εξαιρετική κατάσταση κατά την ανοιξιάτικη μετάβασή τους.

Κάθε άνοιξη κάνω μερικές αλλαγές στη βασική μου φροντίδα αιγών. Συνδυάζοντας αυτές τις αλλαγές, υπάρχει μια δραματική βελτίωση στην υγεία των κατσικιών μου κατά τη διατροφική τους ανοιξιάτικη μετάβαση.

1. Προσθέστε μελάσα ή σόργο στο νερό

Ως γλυκιά (αλλά υγιεινή) απόλαυση, προσθέτω λίγη μελάσα ή σόργο στο κατσικίσιο νερό μου. Αυτό το κάνει εξαιρετικά νόστιμο για τις κατσίκες. Ως αποτέλεσμα, πίνουν περισσότερο και παραμένουν ενυδατωμένα.

Επιπλέον, για λόγους που δεν καταλαβαίνω πλήρως, αυτές οι μορφές ζάχαρης είναι μια εξαιρετική πρώτη ύλη για αυξημένα ωφέλιμα βακτήρια. Δεν είναι ακριβώς προβιοτικά ή πρεβιοτικά, αλλά παίζουν ρόλο στη δημιουργία του πληθυσμού των καλών μικροβίων που βοηθούν στην πέψη.

2. Προσφέρετε μαγειρική σόδα

Στους δίσκους ορυκτών μου, βάζω μαγειρική σόδα κάθε φορά που οι κατσίκες περνούν διατροφικές αλλαγές. Αυτό χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του επιπέδου οξύτητας της μεγάλης κοιλίας μιας κατσίκας, ώστε να μπορούν να έχουν καλύτερη πέψη.

Οι κατσίκες το τρώνε όταν το χρειάζονται και το αφήνουν μόνο του όταν δεν το χρειάζονται. Κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης μετάβασης, το κοπάδι μου μερικές φορές περνάει από μερικά φλιτζάνια την εβδομάδα. Αλλά μέχρι τα τέλη Μαΐου, μόλις και μετά βίας το αγγίζουν.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τσάντες 5 λιβρών σε πολλά παντοπωλεία. Ωστόσο, μπορείτε συχνά να το βρείτε σε καταστήματα αγροτικών ειδών σε σακούλες των 50 λιβρών για πολύ λιγότερο ανά λίβρα. Μπορεί να μην ονομάζεται μαγειρική σόδα, αλλά τα συστατικά που φαίνονται στη σακούλα θα λένε ότι είναι διττανθρακικό νάτριο.

3. Προσφέρετε Ορυκτά Δωρεάν Επιλογή

Πολλοί κατσικίσκοι προσφέρουν ορυκτά δωρεάν επιλογής όλο το χρόνο. Αλλά σε περίπτωση που δεν το κάνετε, είναι πολύ σημαντικό να προσφέρετε αυτά τα μέταλλα την άνοιξη. Οι κατσίκες τρώνε μια λιγότερο ποικίλη διατροφή κατά την εαρινή μετάβαση, καθώς λιγότερα πράγματα είναι διαθέσιμα στα βοσκοτόπια.

Η παροχή πρόσβασης στις κατσίκες στις καθημερινές βιταμίνες τους μπορεί να σας γλιτώσει από πολλά προβλήματα με άλλα προβλήματα υγείας.

4. Τοποθετήστε ένα μπλοκ αλατιού

δώστε στις κατσίκες μπλοκ αλατιού για την ανοιξιάτικη μετάβασή τους

Παρόλο που δίνω στις κατσίκες ορυκτά ελεύθερης επιλογής, έβαλα επίσης ένα ή δύο κομμάτια αλατιού στο σπίτι τους την άνοιξη. Όταν οι κατσίκες πίνουν περισσότερο λόγω της μελάσας και των ξινών, συχνά χρειάζονται περισσότερο αλάτι για να διατηρήσουν τους ηλεκτρολύτες τους σε ισορροπία.

Αυτή δεν είναι μια κύρια πηγή ορυκτών για τις κατσίκες μου και μπορεί να τους πάρει χρόνια για να περάσουν από ένα τετράγωνο. Αλλά οι κατσίκες μου χρησιμοποιούν αυτά τα κομμάτια πολύ πιο συχνά την άνοιξη. Λοιπόν, αυτό μου λέει ότι το χρειάζονται.

5. Να είστε εξαιρετικά καθαροί

Μόλις κάνει λίγο ζέστη την άνοιξη, βγάζω κατσίκια από τα βαθιά κρεβάτια. Τα αλλάζω σε κουτί απορριμμάτων κατσίκας. Μετά, αρχίζω να σκουπίζω το σπίτι τους δύο φορές την ημέρα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να δω πότε τα περιττώματα δεν φαίνονται φυσιολογικά. Μπορώ να το καθαρίσω γρήγορα. Μπορώ επίσης να κάνω ορθές κρίσεις για το πότε οι πληγές φαίνονται σοβαρές έναντι διαλείπουσας.

Εάν έχετε παιδιά στο δρόμο, τότε πιθανότατα έχετε επιταχύνει τον ανοιξιάτικο καθαρισμό σας ούτως ή άλλως. Έτσι, αυτό μπορεί να είναι ήδη στην ανοιξιάτικη ατζέντα σας.

Ανοιξιάτικες λιχουδιές για να ταΐσετε κατσίκες

Εκτός από αυτά τα βασικά είδη φροντίδας, ενισχύω επίσης τις εγχώριες λιχουδιές για τις κατσίκες μου για να τις προσφέρω κατά την εαρινή μετάβαση. Σχεδόν τα μόνα πράγματα που επιβιώνουν μακροπρόθεσμα στα βοσκοτόπια κατσικιών είναι το γρασίδι, τα βαθιά ριζωμένα ζιζάνια και τα μη βρώσιμα φυτά που οι κατσίκες μαθαίνουν να αποφεύγουν.

Δεδομένου ότι δεν είναι τέλεια δίαιτα για κατσίκες, καλλιεργώ και μαζεύω πράγματα έξω από το βοσκότοπο των κατσικιών για να τα δώσω στις κατσίκες μου. Λοιπόν, λέω „μεγάλω“, αλλά πραγματικά αυτό που εννοώ είναι „ενθάρρυνση“. Τα περισσότερα από αυτά τα πράγματα είναι ζιζάνια που απλά τα αφήνω να αυτοσπορευτούν και να τα απλώνω σε ορισμένα σημεία στο σπίτι μου.

6. Να είστε ευγνώμονες για τον Brambles

μπράμπλες μπορούν να ταΐσουν σε κατσίκες κατά την εαρινή μετάβαση

Τα άγρια ​​τριαντάφυλλα, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα και πολλά άλλα γίνονται ελαφρώς πιο παραγωγικά από ό,τι θα θέλαμε οι περισσότεροι από εμάς. Προσωπικά όμως, αντί να τα πολεμάω, τα χρησιμοποιώ για να ταΐσω τις κατσίκες μου.

Διατηρώ παλιά ζεύγη κλαδευτήριων σε πλαστικά κουτιά κοντά σε περιοχές bramble γύρω από το σπίτι μου. Όποτε έχω ελάχιστα ελεύθερα λεπτά, κόβω τις μπούρδες και τις μεταφέρω στις κατσίκες μου. Με το να τα κόβω συνεχώς, τα εμποδίζω να εξαπλωθούν πολύ και παρέχω στις κατσίκες μου μια από τις τέλειες, φυσικές πηγές τροφής τους δωρεάν.

7. Γίνε Wild for Weeds

Ένα ζιζάνιο είναι απλώς ένα φυτό παράταιρο εκτός κι αν είναι στο σπίτι μου. Εδώ δεν είναι καθόλου ζιζάνιο – είναι κατσικίσιο φαγητό.

– Πικραλίδες

Οι πικραλίδες είναι δύσκολο να τραβήξουν. Λοιπόν, δεν το κάνω. Αντίθετα, μαζεύω τα φύλλα για να ταΐσω τις κατσίκες μου. Αναπτύσσονται ξανά αρκετά γρήγορα, οπότε στη συνέχεια συγκομίζω ξανά.

Όσο συνεχίζω να κόβω τα φύλλα για τις κατσίκες, δεν ανθίζουν και ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Ωστόσο, αφήνω πάντα μερικά να ανθίσουν τελικά, ώστε να έχω πολλά για αργότερα.

– Νεκρή τσουκνίδα

Η τσουκνίδα είναι ένα από τα πρώτα ζιζάνια που φυτρώνουν στο σπίτι μου. Είναι υπέροχα παραγωγικό και λειτουργεί καλά και ως καλυπτικό. Στα κατσίκια δεν αρέσει όταν είναι μικρά. Όταν όμως αρχίζει να ανθίζει, το λατρεύουν.

Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζομαι για να αρχίσω να ξεριζώνω τον κήπο μου ούτως ή άλλως. Έτσι, απλώς μαζεύω τις ανθισμένες κορυφές και τις πηγαίνω στις κατσίκες. Επειδή η τσουκνίδα είναι μονοετής, αφήνω τις ρίζες στο έδαφος να αποσυντίθενται ως οργανική ύλη.

– Ροβιόχορτο

Ακριβώς όπως τα κοτόπουλα μου, έτσι και οι κατσίκες μου αγαπούν τα ρεβίθια. Δεδομένου ότι αυτό το φυτό αγαπά επίσης γόνιμο χώμα κήπου στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, είναι ένα ευπρόσδεκτο ζιζάνιο στον λαχανόκηπό μου. Όταν γίνει αρκετά μεγάλο, μαζεύω ολόκληρο το πράγμα και το ταΐζω στις κατσίκες, τις ρίζες και όλα αυτά ως λιχουδιά για την ανοιξιάτικη μετάβαση.

8. Θεωρήστε τα αμπέλια σας

Τα ανθεκτικά στο κρύο ακτινίδια αναπτύσσονται πληθωρικά και οι κατσίκες αγαπούν τα φύλλα και τα αμπέλια τους.

Έχω πολλά καλλιεργημένα σταφύλια, ανθεκτικά στο κρύο ακτινίδια και λυκίσκο που φυτρώνουν στο τοπίο μου. Αυτά τα φυτά πρέπει να κλαδεύονται πολύ για να έχουν καλές αποδόσεις.

Έτσι, τα αφήνω να ξεφυλλίσουν λίγο και μετά κλαδεύω και ταΐζω τα μοσχεύματα αμπέλου στα κατσίκια μου μια χούφτα. Αυτά τα πράγματα είναι σαν καραμέλα για αυτούς. Οπότε, προσπαθώ να μην τους το δώσω με τη μία.

Ιδιαίτερα τα ανθεκτικά στο κρύο ακτινίδια είναι τόσο καλή τροφή, που άρχισα να καλλιεργώ μερικά φυτά μόνο και μόνο για να τα κόψω για τις κατσίκες. Μπορείτε να τα πολλαπλασιάσετε εύκολα με στρώσεις ή μοσχεύματα. Μόλις εγκατασταθούν, είναι σχεδόν ανέμελα σε πολλές περιοχές με εύκρατο κλίμα (εκτός από το κλάδεμα για να ταΐσουν τις κατσίκες).

9. Κόψτε τα δέντρα σας

Οι κατσίκες είναι επίσης φλοιοί και ξυλοφάγοι. Εάν έχετε κατεβασμένα άκρα ή στολίδια δέντρων, κολλήστε τα στον τοίχο του αχυρώνα ή δέστε τα σε έναν στύλο. Οι κατσίκες θα τσιμπήσουν το φλοιό όταν το χρειαστούν.

Απλώς φροντίστε να αποφύγετε τα άκρα από δέντρα που μπορεί να είναι δηλητηριώδη για κατσίκες όπως η δάφνη ή η αγριοκερασιά. Επίσης, προσφέρετε μόνο άκρα οπωροφόρων δέντρων μια στο τόσο. Το πολύ ξύλο οπωροφόρων δέντρων μπορεί να είναι κακό για τις κατσίκες.

10. Round-Up the Roughage

Δίνω στις κατσίκες μου χονδροειδείς τροφές κατά τη διατροφική τους ανοιξιάτικη μετάβαση. Πράγματα όπως τα καστανά φύλλα, το άχυρο και οι αποξηραμένες πευκοβελόνες δεν έχουν πολλή θρεπτική αξία για τις κατσίκες. Αλλά πραγματικά βοηθούν τις κατσίκες να ισορροπήσουν καλύτερα την κοιλιά τους όταν τρώνε πολύ γρασίδι.

11. Πάρτε τα τανίνες

Οι τανίνες είναι καλές για να ταΐζουν τις κατσίκες κατά την ανοιξιάτικη μετάβασή τους

Τα φύλλα των φυτών που έχουν πολλές τανίνες είναι καλά για την υγεία του εντέρου της κατσίκας. Εάν καλλιεργείτε πράγματα όπως καρντούν, αγκινάρες, κιχώριο ή ashitaba, αυτά τα φύλλα με υψηλή περιεκτικότητα σε ταννικό οξύ είναι θαυμάσια οικιστικά στομάχου και είναι καλά στην ενθάρρυνση των βακτηρίων.

12. Βοηθήματα βοτάνων

Τέλος, όπως τα βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν όταν βρισκόμαστε υπό πίεση ή περνάμε από εποχιακές αλλαγές, μπορεί να είναι εξαιρετικά και για τις κατσίκες. Οι κατσίκες μου παίρνουν πολλή ρίγανη και σκόρδο σχοινόπρασο κατά την πρώιμη ανοιξιάτικη μετάβαση. Τους δίνω επίσης ύσσωπο και μέντα μόλις ξεκινήσουν. Το βάλσαμο λεμονιού είναι ένα άλλο αγαπημένο κατσίκι.

(Διαβάστε περισσότερα για τα πολλά οφέλη της καλλιέργειας μέντας που μοιράστηκα νωρίτερα – θα εκπλαγείτε ευχάριστα.)

Τα βότανα σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αλλάξουν τη γεύση του γάλακτος. Επομένως, μείνετε σε μικρές χούφτες και δείτε πώς θα πάει. Μπορείτε ακόμη να στεγνώσετε μερικά για αργότερα και να τα πασπαλίσετε στην τροφή τους με βάση το γάλα.

Healthy Goats και Healthy Goat Keepers

Ένα ακόμη όφελος από το να προσέχετε τόσο πολύ τις κατσίκες σας κατά την ανοιξιάτικη μετάβασή τους είναι ότι είναι καλό για εσάς. Το να περνάτε χρόνο με τις κατσίκες σας, να βγαίνετε έξω, να αλληλεπιδράτε με φυτά, να εκτιμάτε τη φύση (ακόμα και τα ζιζάνια) και να βελτιώνετε την υγεία του κοπαδιού σας, βελτιώνουν επίσης την υγεία σας!

‚Ηταν αυτό το άρθρο χρήσιμο?

Ναί Οχι

×

Εκτιμούμε τα χρήσιμα σχόλιά σας!

Η απάντησή σας θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του περιεχομένου μας. Όσο περισσότερα σχόλια μας δίνετε, τόσο καλύτερες μπορεί να είναι οι σελίδες μας.

Ακολουθήστε μας στα social media:

Facebook Pinterest

Schreibe einen Kommentar