13 συναισθηματικά σημάδια που πρέπει να συνταξιοδοτηθείτε

0
13 συναισθηματικά σημάδια που πρέπει να συνταξιοδοτηθείτε

Αν νιώθεις ότι μπορεί να είναι καιρός να βγεις στη σύνταξηαλλά δεν είστε σίγουροι, μην ανησυχείτε—είναι φυσιολογικό να έχετε πολλά ανταγωνιστικά συναισθήματα όταν σκέφτεστε μια τόσο τεράστια αλλαγή στη ζωή σας.

Άλλωστε, η καριέρα σου είναι μαζί σου εδώ και δεκαετίες.

Η συνταξιοδότηση είναι μια μεγάλη απόφαση — μια απόφαση που απαιτεί προσεκτικό προγραμματισμό, ειδικά αν σκοπεύετε να συνταξιοδοτηθείτε νωρίς.

Αλλά πώς ξέρετε πότε είναι ώρα να συνταξιοδοτηθείτε;

Όπως με κάθε σημαντικό γεγονός της ζωής, τα συναισθηματικά σημάδια μπορούν να υποδείξουν πότε είναι ώρα για μια στρατηγική εξόδου από το γραφείο.

13 συναισθηματικά σημάδια που πρέπει να συνταξιοδοτηθείτε

Μερικές φορές τα σημάδια ότι είστε έτοιμοι να συνταξιοδοτηθείτε δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο θα μπορούσατε να ελπίζετε.

Πολλοί από τους δείκτες μπορεί να μην είναι προφανείς επειδή δεν φαίνεται να σχετίζονται με τη συνταξιοδότηση.

Αλλά αν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα, ίσως η ψυχή σας να σας στέλνει ένα μήνυμα για να αποχαιρετήσετε το 9 με 5.

1. Νιώθετε πολύ λιγότερο άγχος στο σπίτι παρά στη δουλειά.

Όταν χαλαρώνουμε στο σπίτι και δεν νιώθουμε άγχος ή καταπονημένοι από τη δουλειά μας, είναι καιρός να δώσουμε προσοχή. Όλες οι δουλειές έχουν κάποιο άγχος, αλλά δεν πρέπει να νιώθετε υπερβολική αντίσταση στο να πηγαίνετε στη δουλειά κάθε μέρα.

Νιώθετε πιο χαλαροί, λιγότερο αγχωμένοι, πιο παραγωγικοί και πιο αποτελεσματικοί από ποτέ στο σπίτι; Φαίνεται ότι η δουλειά σας καταναλώνει όλη σας τη ζωή; Αν ναι, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε να κάνετε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας.

2. Πιστεύεις ότι τα καλύτερα σου χρόνια είναι πίσω σου, όχι μπροστά σου;

Εάν διαπιστώσετε ότι δεν είστε πλέον τόσο ενθουσιώδεις για τη δουλειά σας όσο παλιά, μπορεί να σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθείτε.

Μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε τίποτα άλλο να μάθετε στη δουλειά και ότι δεν ήσασταν τόσο παραγωγικοί τα τελευταία χρόνια.

συναισθηματικά σημάδια ότι πρέπει να συνταξιοδοτηθείτε

Αυτά τα συναισθήματα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ότι είναι ώρα για συνταξιοδότηση, καθώς έχουν αρχίσει να σέρνονται στο μυαλό σας πιο συχνά. Σου ουρλιάζουν ότι ήρθε η ώρα να κάνεις κάποιες αλλαγές.

Σε αυτή την περίπτωση, το να αποσυρθείς πριν τα πράγματα χειροτερέψουν είναι καλύτερο από το να μένεις περισσότερο στη δουλειά και να καταστρέψεις μια ευχάριστη καριέρα.

3. Βιώνετε περισσότερη ταραχή και ανησυχία.

Είστε ανήσυχοι και αναστατωμένοι σε μια δουλειά που κάποτε αγαπήσατε και σας φάνηκε συναρπαστική;

Η ανησυχία μπορεί να υποδηλώνει ότι βαριέστε ή είστε δυσαρεστημένοι με τη δουλειά σας. Αν και η εύρεση άλλης εργασίας είναι μια επιλογή, σκεφτείτε την πιθανότητα ότι η συνταξιοδότηση είναι καλύτερη επιλογή.

Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν μια άλλη δουλειά θα σας ζωντάνευε ή θα ένιωθα εξίσου επιβαρυντική. Ίσως μόλις τελειώσατε με τη δουλειά και είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε τα πράγματα που πάντα θέλατε να κάνετε.

4. Παραπονιέστε για τα ίδια πράγματα επανειλημμένα.

Ίσως είναι καιρός να προχωρήσετε εάν παραπονιέστε για τα ίδια πράγματα επανειλημμένα. Είναι σαφές ότι δεν είστε ευχαριστημένοι με πτυχές της δουλειάς σας.

  • Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, οπότε μην μένεις σε αυτό.
  • Δεν μπορείτε να αναγκάσετε άλλους ανθρώπους να κάνουν αυτό που δεν θέλουν (ακόμα κι αν χρειάζονται απλώς κάποιο απαλό ωθήσεις).
  • Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον καιρό ή την ηλικία σας — γιατί να μην αφήσετε αυτά τα πράγματα να φύγουν;
  • Το αφεντικό σας δεν πάει πουθενά – εσείς!

Άλλοι παρατηρούν ότι ακούγεσαι σαν κατεστραμμένος δίσκος, οπότε ίσως πρέπει επίσης να προσέξεις και να αναλάβεις δράση.

5. Είστε ολοένα και πιο αντιπαραγωγικοί και αποσπασμένοι.

Εάν αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διαβάζετε ειδήσεις, μπορεί να μην ασχολείστε πλήρως με αυτό που συμβαίνει γύρω σας. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μεταφραστεί σε έλλειψη παραγωγικότητας και πρόοδο προς τους στόχους σας.

Ίσως έχετε σταματήσει να νοιάζεστε για τους εργασιακούς σας στόχους και δεν έχετε την ψυχική ενέργεια να τους επιδιώξετε όπως κάποτε. Χμμ. Φαίνεται ότι ο ψυχισμός σου προσπαθεί να σου πει κάτι.

6. Ανυπομονείς για το Σαββατοκύριακο περισσότερο από ό,τι όταν ήσουν νεότερος.

Τα Σαββατοκύριακα σήμαιναν πάρτι και διασκέδαση όταν ήσασταν νέοι, αλλά όσο νεότεροι πίεζες ευτυχώς σκληρά από Δευτέρα έως Παρασκευή και είχες να περισσέψεις ενέργεια.

Τώρα που έχετε μεγαλώσει, τα Σαββατοκύριακα δεν μπορούν να έρθουν αρκετά σύντομα, ώστε να μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε χρόνο μακριά από τη δουλειά.

Αν διαπιστώσετε ότι ανυπομονείτε για τις Παρασκευές επειδή είστε πρόθυμοι να ξεφύγετε από τη δουλειά, ίσως είναι καιρός να σταματήσετε να πηγαίνετε και να αρχίσετε να κάνετε check out.


Περισσότερα σχετικά άρθρα

Πώς να γράψετε μια προσωπική δήλωση αποστολής (και 28 παραδείγματα δήλωσης αποστολής)

75 περίεργα και τυχαία πράγματα να πείτε για να διασκεδάσετε τους φίλους σας

29 επιτόπου σημάδια ότι έχετε έντονη προσωπικότητα


7. Συχνά νιώθεις σαν να σέρνεσαι μέσα στη μέρα.

Η δουλειά σας έχει γίνει βαριά και δεν νιώθετε ότι έχετε την ενέργεια να κάνετε τα πράγματα που απολαμβάνατε.

Αντίθετα, φαίνεται σαν να περνάς τις κινήσεις και να περιμένεις να τελειώσει η μέρα. Απλώς σημειώνεις χρόνο πριν μπορέσεις να φύγεις οριστικά.

Αν νιώθετε ότι σέρνετε τον εαυτό σας στη διάρκεια της ημέρας, τότε οι πιθανότητες είναι ότι η συνταξιοδότηση μπορεί να είναι στο μυαλό σας περισσότερο από ποτέ — και για καλό λόγο!

8. Το πρόγραμμα εργασίας σας δεν συγχρονίζεται πλέον με το προσωπικό σας πρόγραμμα.

Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ένα ουσιαστικό θέμα για οποιονδήποτε, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για όσους πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση.

Ίσως έχετε συνηθίσει να έχετε άδεια τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αλλά τώρα πρέπει να δουλέψετε αυτές τις ώρες. Αν ναι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το προσωπικό σας πρόγραμμα να μην συγχρονίζεται πλέον με το πρόγραμμα εργασίας σας.

Μπορεί να είναι απογοητευτικό και εξουθενωτικό αν προσπαθείτε να διατηρήσετε σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους που αισθάνονται μεγαλύτερη προτεραιότητα τώρα.

Εάν αυτό συνέβη στη ζωή σας πρόσφατα, σκεφτείτε πόσος χρόνος θα περάσει μέχρι να γίνει επιλογή η συνταξιοδότηση.

9. Ξέρετε ότι είναι ώρα να φύγετε, αλλά μην αισθάνεστε ότι έχετε την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή.

Ελέγξτε την οικονομική σας κατάσταση και συζητήστε τις επιλογές σας με τον σύζυγο ή τον σύντροφό σας. Εάν δεν έχετε χρήματα για τη συνταξιοδότηση, θα πρέπει να βρείτε έναν οικονομικό σύμβουλο και να κάνετε ένα οικονομικό σχέδιο που σας επιτρέπει να συνταξιοδοτηθείτε νωρίτερα παρά αργότερα.

συναισθηματικά σημάδια ότι πρέπει να συνταξιοδοτηθείτε

Ξεκινήστε να βάζετε χρήματα στον λογαριασμό συνταξιοδότησής σας το συντομότερο δυνατό, ακόμα κι αν είναι μόλις $10 ή $20 ανά μισθό. Μπορεί στην αρχή να μην φαίνεται πολύ, αλλά με τον καιρό τα χρήματα θα αθροιστούν και θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

10. Το παίρνεις προσωπικά όταν κάποιος επικρίνει τη δουλειά σου.

Όταν κάποιος στη δουλειά επικρίνει κάτι που έχετε κάνει ή λέει κάτι αρνητικό για τη δουλειά σας, αντιδράτε πιο συναισθηματικά από ό,τι συνήθως.

Η κριτική συνδυάζεται με την επικράτεια, και κάποτε τη χειριστήκατε ήρεμα, αλλά τώρα σας φτάνει.

Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος κατά μία δεκαετία νεότερος από εσάς υποθάλπει ή γνωρίζει τα πάντα. Ή ίσως η κριτική είναι άξια, αλλά έχετε εξαντληθεί από όλα αυτά.

Εάν η εργασία σας υποφέρει επειδή έχετε σταματήσει να νοιάζεστε τόσο πολύ, τότε είναι καλή ιδέα να αποσυρθείτε προτού επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή σας.

11. Δεν θέλετε να μάθετε νέες επαγγελματικές δεξιότητες ή τεχνολογίες.

Έχετε χάσει την επιθυμία να βελτιώσετε το σύνολο των δεξιοτήτων σας ή να μάθετε νέες τεχνολογίες καθώς δεν φαίνονται σχετικές τι θέλετε να κάνετε στη σύνταξη.

Όσο περισσότερο παραμένετε σε μια δουλειά, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να θέλετε να μάθετε κάτι νέο. Τα έχεις δει όλα και έχεις ξαναπάει εκεί.

Λαχταράτε να ταξιδέψετε, να ασχοληθείτε με κάποια χόμπι και να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας. Οι προτεραιότητές σας έχουν αλλάξει.

12. Χρειάζονται τα πάντα για να σηκωθείς από το κρεβάτι τα πρωινά της Δευτέρας.

Δεν θέλεις να πας στη δουλειά. Νιώθετε κουρασμένοι και λήθαργοι και η σκέψη να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί της Δευτέρας σας κάνει να θέλετε να κάνετε εμετό. Νιώθεις ότι η δουλειά σου ρουφάει όλη την ενέργεια από τη ζωή σου.

Και ενώ μπορεί να είναι αλήθεια ότι ορισμένες πτυχές της δουλειάς σας εξαντλούνται—ίσως εργάζεστε πολλές ώρες ή έχετε να κάνετε με παράλογους φίλους—είναι σημαντικό να μην κατηγορείτε για όλα τη δουλειά ή τον εργοδότη σας.

συναισθηματικά σημάδια ότι πρέπει να συνταξιοδοτηθείτε

Μπορεί να είστε απλώς κουρασμένοι και έτοιμοι να προχωρήσετε.

13. Νιώθεις άσχετος γιατί οι περισσότεροι στην παρέα σου είναι νεότεροι από σένα.

Βρίσκεστε αρκετά για να γνωρίζετε ότι η ηλικία δεν έχει σημασία όταν πρόκειται να είστε ένα πολύτιμο μέλος της ομάδας. Ωστόσο, η συνεργασία με νεότερους μπορεί να είναι δύσκολη.

Φαίνεται ότι κάθε νέο άτομο που έρχεται είναι νεότερο από το τελευταίο που έφυγε, κάτι που σας κάνει να νιώθετε άβολα για τη διαφορά ηλικίας σας μαζί του.

Μπορεί να έχετε πολλά να συνεισφέρετε και χρόνια εμπειρίας κάτω από τη ζώνη σας, αλλά έχετε αρχίσει να αισθάνεστε σαν ξένος σε μια παράξενη χώρα. Απλώς δεν προσεγγίζετε τα πράγματα όπως οι νεότεροι συνάδελφοί σας.

Μόλις αποφασίσετε να συνταξιοδοτηθείτε, θα έχετε πολλά να κάνετε για να προετοιμαστείτε. Μιλήστε με τον γιατρό και τον οικονομικό σας σύμβουλο για να βεβαιωθείτε ότι η υγεία και τα οικονομικά σας είναι σε τάξη.

Προσδιορίστε πώς θέλετε να περάσετε τα χρόνια της συνταξιοδότησής σας και τι θα κάνετε με το χρόνο σας, ώστε να μην υποφέρει η ψυχική σας υγεία. Ακόμη και στη συνταξιοδότηση, η ζωή σας μπορεί να είναι γεμάτη, χαρούμενη, ουσιαστική και διασκεδαστική. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής σας.

Το να βρίσκεστε στο γραφείο 9-5 μπορεί να σας προκαλέσει εξάντληση μετά από χρόνια εργασίας.  Εδώ είναι τα συναισθηματικά σημάδια που χρειάζεστε για να συνταξιοδοτηθείτε και να απολαύσετε τη συνταξιοδοτική ζωή.

Schreibe einen Kommentar