5 τρόποι που μας βλάπτουν το να κάτσουμε πολύ (και πώς να το διορθώσουμε εύκολα)

0
5 τρόποι που μας βλάπτουν το να κάτσουμε πολύ (και πώς να το διορθώσουμε εύκολα)

Χρόνος διαβασματός: 5 λεπτά

Δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι η προσεκτικά καλλιεργημένη συνήθεια άσκησης θα έχει προστατευτικά αποτελέσματα, προστατεύοντάς μας από τις παγίδες της καθιστικής εργασίας — δηλαδή όλες εκείνες τις ώρες που περνάμε καθισμένοι στο γραφείο, το αυτοκίνητο και τον καναπέ μας κάθε μέρα.

Άλλωστε, αφιερώνουμε πολύτιμο χρόνο στην άσκηση. Η προσοχή που βάζουμε σε αυτό πρέπει να έχει σημασία.

Σωστά?

Κάνει. Η δέσμευση και η αγάπη για την εμπειρία της σωματικής κίνησης είναι μια υπέροχη, μακροπρόθεσμη επένδυση στο σώμα και το μυαλό σας.

Κι όμως, η αφιέρωση χρόνου για άσκηση δεν είναι η όλη απάντηση. Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το πόσο σωματικά δραστήριοι ένα άτομο μπορεί να είναι, το αδρανής οι ώρες εγκυμονούν κρυφούς κινδύνους, και γι‘ αυτό θα μιλήσουμε εδώ.

Αρχικά, ας δούμε τι κάνει στο σώμα μας η ώρα του καθίσματος. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να φροντίσουμε την υγεία μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ολοκληρώνουμε τη δουλειά στο γραφείο μας — και μπορεί να εκπλαγείτε πόσο εύκολο μπορεί να είναι να βάλετε κάποιες στιγμές κίνησης στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας.

Νέα παρότρυνση για δράση

Τι μας κάνει το να κάθεστε πολύ

1. Μας κάνει ανθεκτικούς στην ινσουλίνη

Το κάθισμα είναι μια κατάσταση ανάπαυσης. Κάνει το σώμα μας να νιώθει σαν να τους ζητάμε να αποθηκεύσουν ενέργεια. Το αίμα μας ανταποκρίνεται αποθηκεύοντας γλυκόζη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας αρχίζει να αντιστέκεται στην ορμόνη ινσουλίνη. Καταλαβαίνετε πιθανώς πού πάμε εδώ: η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας βασικός παράγοντας για την εμφάνιση του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2.

Μπορείτε να περάσετε λιγότερα συνεχόμενα λεπτά καθισμένοι απλά σηκώνοντας. Χρησιμοποιώντας έναν ρυθμιζόμενο σταθμό εργασίας, ένα βάθρο ή έναν μετατροπέα γραφείου, μπορείτε ενισχυθεί δραματικά την ευαισθησία του σώματός σας στην ινσουλίνη — τουλάχιστον όσο καλύτερα μπορείτε μέσω της άσκησης.

2. Φέρνει πόνο στην καρδιά

Η μετακίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο στο γυμναστήριο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και στηθάγχης. Η Mayo Clinic μας ενημερώνει για α μελέτη συγκρίνοντας δύο ομάδες ανθρώπων:

  • Κάποιος έκανε συνήθεια να κάνει παρέα με τις τηλεοράσεις και την διαδικτυακή του ψυχαγωγία για λιγότερες από δύο ώρες την ημέρα.
  • Η άλλη ομάδα περνούσε περισσότερες από τέσσερις ώρες καθημερινά ψυχαγωγούμενη μπροστά σε μια οθόνη.

Οι μακρύτεροι που κάθονταν παρουσίασαν περίπου 125% αυξημένο κίνδυνο πόνου στο στήθος ή καρδιακών επεισοδίων. Τώρα, αυτό το γεγονός είναι κάτι για να κάθεσαι.

5 τρόποι που μας βλάπτουν το να κάτσουμε πολύ (και πώς να το διορθώσουμε εύκολα)

3. Μας κάνει ευάλωτους στον καρκίνο

ΕΝΑ Μελέτη 2011 διαπίστωσε ότι περίπου 173.000 περιπτώσεις καρκίνου στις ΗΠΑ κάθε χρόνο θα μπορούσαν να συνδέονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Αυτό περιελάμβανε περισσότερες από 40.000 περιπτώσεις καθε του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.

Αυτή η μελέτη έφερε επίσης μερικά συγκινητικά νέα. Διακόπτοντας συχνά τον χρόνο καθίσματος με λίγα λεπτά κίνησης, μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο καρκίνου. Μόλις ένα ή δύο λεπτά κίνησης μειώνει τα μόρια στο σώμα που συνδέονται με τους καρκίνους.

4. Αφαιρεί τη φυσική μας δύναμη καύσης λίπους

ο λιποπρωτεϊνική λιπάση το ένζυμο διασπά ορισμένα λίπη στο αίμα. Αλλά όταν κάθεστε σε μια καρέκλα για μερικές ώρες, αυτά τα ένζυμα καύσης λίπους λασκάρω. Να κάθεσαι στο γραφείο όλη μέρα; Η δραστηριότητά τους πέφτει κατακόρυφα.

5. Συντομεύει τη ζωή μας

Μια αποθαρρυντική μελέτη στο Αρχεία Παθολογίας συμμετείχαν 200.000 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω. Έλαβε υπόψη τις διάφορες συνήθειες άσκησης και τους παράγοντες υγείας τους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάθονταν για έντεκα και περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε τρία χρόνιασε αντίθεση με άτομα των οποίων ο ημερήσιος χρόνος καθίσματος δεν υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες.

Αν έντεκα ώρες ακούγονται σαν κάτι που δεν θα έκανες ποτέ, λάβετε υπόψη την ώρα στο γραφείο σας, συν την ώρα της μετακίνησης σας, συν το χρόνο σας στο σπίτι. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

5 τρόποι που μας βλάπτουν το να κάτσουμε πολύ (και πώς να το διορθώσουμε εύκολα)

Οι απλές λύσεις για να κάθεστε πολύ

Και πάλι το 2017, το Annals of Internal Medicine βγήκε με έρευνα επιβεβαιώνοντας αυτό που γνωρίζαμε οι περισσότεροι από εμάς: το να κάθεσαι επιβαρύνει ένα σώμα. Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 8.000 άτομα. Για να διασφαλίσουν την ακρίβεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιχνηλάτες δραστηριότητας για να εξετάσουν τον χρόνο καθίσματος και κίνησης των συμμετεχόντων. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά δεδομένα των συμμετεχόντων από το 2009 έως το 2013, ανακάλυψαν μερικά βασικά πράγματα:

  • Ο συνολικός χρόνος καθίσματος των υποκειμένων επηρέασε την υγεία τους.
  • Πόσο καιρό κάθονταν συνήθως σε ένα τέντωμα αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Αλλά η λύση που πρόσφεραν οι ερευνητές ήταν εκπληκτικά απλή:

  • Σταματήστε να κάθεστε τόση ώρα κάθε φορά.
  • Σηκωθείτε και κινηθείτε κάθε μισή ώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, άτομα που σηκώνονταν κάθε τριάντα λεπτά ή και πιο συχνά μετρήσιμα μειωμένη τον κίνδυνο θνησιμότητας τους. Έτσι, έχοντας αυτό κατά νου, γίνεται πολύ εύκολο να συνδυάσουμε την κίνηση με την ημέρα μας και να κάνουμε σημαντικά βήματα για την προστασία της υγείας μας.

Εδώ είναι τέσσερις ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε σήμερα:

  1. Απομακρυνθείτε από το γραφείο σας κάθε μισή ώρα. Η μελέτη του 2017 έδειξε ότι η συχνότητα του να σηκώνεσαι από καθιστή θέση είναι πολύ σημαντική.
  2. Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, περπατήστε στο δωμάτιο ή στο διάδρομο. Το περπάτημα θα προσελκύει τέσσερις φορές περισσότερη σωματική ενέργεια από το να κάθεσαι.
  3. Αγκαλιάστε τις ρουτίνες μίνι ασκήσεων. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο και κάντε δέκα squats στην κορυφή κάθε ώρας. Σηκωθείτε και τεντώστε στο τέλος κάθε ώρας.
  4. Δείτε το ποτήρι μισογεμάτο. Οχι πραγματικά. Σήκω και σήκω τα μισα ένα ποτήρι νερό. Αυτό θα σας κάνει να σηκώνεστε πιο συχνά για αναπλήρωση (και τα διαλείμματα στο μπάνιο θα είναι ξαφνικά καλό, επίσης).

Ειδικό μπόνους: Κίνηση ως ενισχυτικό διάθεσης

Το σώμα σας θα βιώσει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα όταν προσέχετε την κίνησή σας εντός της ημέρας. Γενικά θα μειώσετε το άγχος στην πλάτη, τους καρπούς και τα πόδια σας. Θα διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας να βουίζει. Και η διαδικασία σκέψης σας θα γίνει πιο δυνατή και πιο ξεκάθαρη.

Υπάρχει επιστήμη πίσω από την αυξημένη δημιουργικότητα που θα βιώσετε όταν συνδυάζετε την κίνηση στην εργασία σας στο γραφείο. Η επιστήμη έχει να κάνει, πάλι, με την ινσουλίνη. Όταν διακόπτετε τακτικά την ώρα που κάθεστε με κίνηση, ενισχύετε την ευαισθησία του αίματός σας στην ινσουλίνη, και αυτό συνδέεται με την πνευματική διαύγεια και την ανεβασμένη διάθεση. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κατάθλιψη.

5 τρόποι που μας βλάπτουν το να κάτσουμε πολύ (και πώς να το διορθώσουμε εύκολα)

Έτσι, όταν νιώθετε το άγχος της δουλειάς ή αισθάνεστε ένα δημιουργικό μπλοκ, κάντε στον εαυτό σας διπλό όφελος και πηγαίνετε μια βόλτα. Ακόμη και μια σύντομη βόλτα θα καθαρίσει το μυαλό σας, θα βοηθήσει το σώμα σας και θα επαναφέρει τη διάθεσή σας.

Κίνηση για το σώμα και το μυαλό μας

Η έρευνα, συνοπτικά, μας λέει ότι είναι σημαντικό να κινούμαστε και να στεκόμαστε περισσότερο ενώ εργαζόμαστε ή παρακολουθούμε τις οθόνες μας. Και ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, Η ανάμειξη της κίνησης με την ημέρα μας μπορεί να είναι μια απλή πρακτική, κάντε μόνοι σας που αντιμετωπίζει ή αποτρέπει τόσα πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία.

Μπορούν οι μελέτες που αναφέραμε να λάβουν υπόψη όλους τους παράγοντες του παρελθόντος ή του τρέχοντος τρόπου ζωής των συμμετεχόντων; Όχι, αλλά όταν εξετάζουμε την έρευνα στο σύνολό της, διαπιστώνουμε ότι η οδηγία είναι σαφής: στα πόδια σας!

Becca Borawski Jenkins
Η Becca κέρδισε το MFA της στην παραγωγή κινηματογράφου-τηλεόρασης στη διάσημη σχολή κινηματογράφου του USC και η πρώτη της καριέρα ήταν ως μουσικός μοντέρ. Η Becca βρήκε τον δρόμο της για την καριέρα της νούμερο δύο μέσω των πολεμικών τεχνών. Εκπαιδεύτηκε στο BJJ και στο muay Thai και δούλεψε με επαγγελματίες μαχητές MMA, κατασκευάζοντας ιστοσελίδες, οργανώνοντας προωθητικές ενέργειες αγώνα και δημιουργώντας βίντεο.

Το 2005, έγινε φοιτήτρια στο CrossFit Los Angeles όπου γνώρισε τους συνιδρυτές του WLC Andy Petranek και Michael Stanwyck. Σε μόλις δύο χρόνια, έγινε CrossFit Level III Certified, άφησε την ψυχαγωγική της καριέρα και αφιερώθηκε πλήρως στην προπονητική, υπηρετώντας ως Διευθύντρια Προγράμματος του CFLA και ιδρύτρια του προγράμματος CFLA CrossFit Kids. Μετά από επτά χρόνια ως μουσικός συντάκτης και στη συνέχεια οκτώ χρόνια ως εκπαιδεύτρια φυσικής κατάστασης, η Μπέκα ακολούθησε την τωρινή της καριέρα – συντάκτρια και συγγραφέας πλήρους απασχόλησης.

Schreibe einen Kommentar