6 Κοινοί τύποι λαμπτήρων

0

Εάν είστε νέος στην κηπουρική ή είστε έμπειρος επαγγελματίας, πιθανότατα έχετε ακούσει πολύ τον όρο «βολβός». Σε αυτό το άρθρο, καλύπτουμε τους πιο συνηθισμένους τύπους λαμπτήρων που συναντάτε ως κηπουρός, πώς να τους αναγνωρίσετε και πώς να επιλέξετε αυτούς που είναι καλύτεροι για εσάς. Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον τύπο λαμπτήρα που ταιριάζει στους στόχους σας στον κήπο. Πριν συζητήσουμε τους τύπους των φυσαλίδων, ας σκάψουμε εν συντομία τι είναι στην πραγματικότητα ένας βολβός φυτού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΛΑΜΠΕΣ;

Οι βολβοί είναι διευρυμένες υπόγειες δομές αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται κατά το στάδιο του λήθαργου ως όργανα αποθήκευσης τροφίμων. Οι βολβοί περιέχουν το γενετικό υλικό για την αναπαραγωγή ενός βολβού λουλουδιών, καθώς και υδατάνθρακες για τη διατροφή του φυτού καθώς αρχίζει να αναπτύσσεται και να αναπτύσσει ρίζες και φύλλα.

Οι βολβοί υπάρχουν κυρίως για να βοηθήσουν το φυτό να αντέξει σε σκληρές συνθήκες. Οι κηπουροί φυτεύουν βολβούς σε βάθος που απαιτείται από το είδος. Οι βολβοί φυτρώνουν πρώτα ρίζες και μετά ξεκινούν την ανάβασή τους στην επιφάνεια. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, οπότε αν αυτή είναι η πρώτη σας περίοδος φύτευσης βολβών, κάντε υπομονή!

Υπάρχουν δύο τύποι αληθινών λαμπτήρων: οι χιτωνοφόροι λαμπτήρες και οι βολβοί εμφύσησης. Ωστόσο, οι περισσότεροι κηπουροί αναφέρονται επίσης στους βολβούς, τους κόνδυλους και τα ριζώματα ως βολβούς.

τουλίπες

Ανέτα Κάφκοβα/Shutterstock.com

Οι αληθινοί βολβοί έχουν στρώματα στο εσωτερικό που περιβάλλουν τον αναπτυσσόμενο βλαστό του φυτού και καλύπτονται με το προστατευτικό εξωτερικό χάρτινο δέρμα. Υπάρχει μια βασική πλάκα, όπου σχηματίζονται οι ρίζες. Υπάρχουν δύο τύποι αληθινών λαμπτήρων.

Οι χιτωνοφόροι βολβοί έχουν εξωτερικό δέρμα. Αυτός ο χιτώνας προστατεύει τα εσωτερικά στρώματα που συγκρατούν την παροχή ενέργειας για το αναπτυσσόμενο φυτό. Μια τουλίπα είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού του τύπου αληθινού λαμπτήρα. Οι βολβοί Imbricate δεν έχουν το εξωτερικό στρώμα για να τους προστατεύουν. Αυτοί οι βολβοί πρέπει να διατηρούνται υγροί πριν από τη φύτευση. Τα κρίνα είναι ένα παράδειγμα βολβού με λάμπα. Αυτός είναι ο δεύτερος τύπος αληθινού λαμπτήρα. Υπάρχουν διάφοροι άλλοι τύποι σαρκωδών «βολβών». Αν και δεν είναι αληθινοί λαμπτήρες όπως περιγράφεται παραπάνω, αναφέρονται συνήθως ως λαμπτήρες.

Οι βολβοί είναι παρόμοιοι με τους αληθινούς λαμπτήρες, αλλά είναι συμπαγείς εσωτερικά. Οι βολβοί έχουν επίσης μια βασική πλάκα από την οποία θα αναπτυχθούν οι ρίζες. Οι γλαδιόλες, ο κρόκος και η κροκοσμία αναπτύσσονται από βολβούς. Οι κόνδυλοι είναι ένα διογκωμένο στέλεχος με „μάτια“ ή κόμβους ανάπτυξης. Όταν φυτεύετε έναν κόνδυλο, θα πρέπει να έχει τρία μάτια για να διασφαλιστεί η καλή έναρξη του φυτού. Τα κρίνια και το κυκλάμινο αναπτύσσονται από κόνδυλους, καθώς και από πατάτες.

Τα ριζώματα είναι πυκνοί υπόγειοι μίσχοι που θα φυτρώσουν νέα ανάπτυξη και θα παρέχουν ενέργεια στο βλαστό ενώ αναπτύσσονται. Η ίριδα είναι ένα καλό παράδειγμα ριζώματος. Το μπαμπού καλλιεργείται επίσης από ρίζωμα. Οι κονδυλώδεις ρίζες είναι ρίζες που διογκώνονται για να κρατήσουν τροφή για το αναπτυσσόμενο φυτό. Μια κονδυλώδης μπιγκόνια είναι ένα παράδειγμα φυτού με κονδυλώδεις ρίζες.

Οι βολβοί που ανθίζουν την άνοιξη φυτεύονται το προηγούμενο φθινόπωρο, ενώ οι φθινοπωρινοί ανθισμένοι βολβοί φυτεύονται την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού. Ένα καλό διάγραμμα φύτευσης βολβών θα σας βοηθήσει να καθορίσετε πότε θα φυτέψετε τους βολβούς σας.

Οι βολβοί λουλουδιών μπορούν να «αναγκαστούν» να ανθίσουν εκτός εποχής. Αυτά περιλαμβάνουν την αμαρυλλίδα, η οποία έχει γίνει αγαπημένη την περίοδο των Χριστουγέννων, και τους βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη, όπως οι τουλίπες, οι υάκινθοι και οι νάρκισσοι, που συχνά βρίσκονται σε πλήρη άνθηση την περίοδο του Πάσχα. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, καθώς δεν είναι δύσκολο. Οι τουλίπες, οι νάρκισσοι, ο κρόκος, ο υάκινθος, οι χιονοστιβάδες και η ίριδα πρέπει να έχουν μια δροσερή περίοδο πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται.

βλαστάριασολ

Μαρία Μπόικο/Shutterstock.com

Απλώς φυτέψτε τους βολβούς σε μια γλάστρα που είναι αρκετά βαθιά ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ίντσες χώματος κάτω από τους βολβούς. Θα πρέπει να υπάρχει μια τρύπα αποστράγγισης στον πάτο της γλάστρας. Γεμίστε την κατσαρόλα με ένα χαλαρό μείγμα γλάστρας. Φυτέψτε τουλίπες, νάρκισσους και υάκινθους με τις άκρες των βολβών να κρυφοκοιτάζουν ακριβώς έξω από το χώμα. Οι μικρότεροι βολβοί μπορούν να θάβονται στη γλάστρα. Φυτέψτε το ένα κοντά στο άλλο – απλά μην τα αφήσετε να αγγίξουν.

Ποτίστε καλά έτσι ώστε το νερό να διαρρέει από τις οπές αποστράγγισης. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε δροσερό μέρος. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 35 και 50 βαθμών. Συνήθως, ένα γκαράζ ή ένα υπόγειο θα είναι αρκετά δροσερό. Ελέγξτε την επάνω ίντσα του εδάφους για υγρασία. Ποτίστε όταν το έδαφος είναι στεγνό κάτω από μία ίντσα.

Φέρτε τις γλάστρες σας σε ένα δροσερό δωμάτιο με χαμηλό φως για να ξεκινήσετε. Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται οι βλαστοί, συνήθως σε περίπου μία εβδομάδα, μετακινήστε τη γλάστρα σε ένα ζεστό ηλιόλουστο δωμάτιο.

αμαρύλλις

Tania Zbrodko/Shutterstock.com

Δύο βολβοί δεν απαιτούν περίοδο ψύξης: η αμαρυλλίς και τα λευκά. Τοποθετήστε αυτούς τους βολβούς σε ρηχό νερό και αφήστε τις ρίζες να μουλιάσουν για μερικές ώρες. Φυτέψτε τους βολβούς σε χαλαρό χώμα γλάστρας με τα δύο τρίτα της κορυφής του βολβού να φαίνονται. Και τα δύο αυτά λουλούδια μεγαλώνουν αρκετά ψηλά, οπότε η υποστήριξη θα είναι χρήσιμη.

Προσθέστε βολβούς λουλουδιών, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο, για λίγο χρώμα νωρίς την άνοιξη και υπέροχες καλοκαιρινές ανθοφορίες – καθώς και εποχιακή ομορφιά.

Schreibe einen Kommentar