9 ομαλοί τρόποι για να θέσετε όρια με τους γονείς

1
9 ομαλοί τρόποι για να θέσετε όρια με τους γονείς

Ο καθορισμός ορίων με τους γονείς που ελέγχουν μπορεί να είναι δύσκολος.

Τα συναισθήματα πετάνε από κάθε πλευρά, αλλά υπάρχει επίσης πολλή αγάπη και σεβασμός στο μείγμα.

Δεν θέλετε να πληγώσετε τα συναισθήματα των γονιών σας. ξέρετε ότι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, όπως και οι υπόλοιποι από εμάς, αλλά ταυτόχρονα, κάτι πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά θα εκραγείτε.

Έχετε φτάσει στο όριο σας.

Για αυτόν τον σκοπό, σήμερα, μιλάμε θέτοντας όρια με τους γονείς.

Είναι ασέβεια να βάζεις όρια με τους γονείς σου;

Οι γονείς σου σε οδηγούν λίγο, αλλά νιώθεις άσχημα που τους λες να κάνουν πίσω. Στο κάτω κάτω, αυτοί είναι οι γονείς σου. Οι άνθρωποι που σου άλλαξαν την πάνα, σε φρόντισαν και σε οδήγησαν στην ενηλικίωση.

Αλλά μερικές φορές, περνούν τα όρια και πρέπει να λάβετε μέτρα.

Και όχι, δεν είναι ασέβεια να συζητάτε ήρεμα και ευγενικά κάποια όρια κοινής λογικής με τους γονείς σας.

Σίγουρα, μπορεί αρχικά να πληγώσετε τα συναισθήματά τους, αλλά δεν θα πρέπει να προκαλείτε πολύ οικογενειακή διχόνοια αν το κάνετε σωστά.

Εξάλλου, εννέα στους 10 γονείς είχαν την ίδια συζήτηση με τους γονείς τους πριν από δεκαετίες. Είναι μια γονεϊκή ιεροτελεστία.

Λόγοι για τους οποίους πρέπει να θέσετε όρια με τους γονείς

Θέτοντας όρια με τους γονείς είναι απολύτως φυσιολογικό. Μερικές φορές οι μαμάδες και οι μπαμπάδες δυσκολεύονται να τα παρατήσουν, να ευλογούν τις καρδιές τους και χρειάζονται μια ήπια ανακατεύθυνση ή διόρθωση.

πώς να βάλετε όρια με τους γονείς

Εκτός ελαφρυντικών περιστάσεων, ο καθορισμός ορίων οδηγεί σχεδόν πάντα σε πιο αρμονικές πεθερικές σχέσεις. Ο καθένας σέβεται και κατανοεί τι αναμένεται από αυτούς και συμπεριφέρεται ανάλογα.

Τύποι τοξικών γονικών συμπεριφορών που μπορεί να απαιτούν όρια περιλαμβάνουν:

  • Αναληφθείσα Αρχή: Οι γονείς σου εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να έχουν τον έλεγχο της ζωής σου; Ναι, εάν είστε 12 ετών, ένα συγκεκριμένο ποσοστό γονικής επίβλεψης είναι κατάλληλο και αποδεκτό. Αλλά αν είστε στα 30 σας, ήρθε η ώρα να κόψετε τον ομφάλιο λώρο. Οι γονείς μπορούν να προσφέρουν συμβουλές, αλλά δεν μπορούν να σας πουν τι να κάνετε. Ούτε μπορούν να τρελαθούν αν δεν επιλέγεις πάντα αυτό που θέλουν.
  • Χωρίς απόρρητο: Δεν είναι εντάξει για τους γονείς να ξετρυπώνουν τα πράγματα των ενηλίκων παιδιών τους. Έχετε δικαίωμα στην ιδιωτικότητα από τους γονείς σας όταν ενηλικιωθείτε.
  • Πέφτουν Όποτε Θέλουν: Παλιότερα, όταν η οικογένεια Ingalls μόχθηζε στα μεσοδυτικά σύνορα, ήταν αποδεκτό να σταματάει κανείς από τα σπίτια των ανθρώπων απροειδοποίητα. Δεν είχαν smartphone. Αλλά σήμερα, η απροειδοποίητη πτώση είναι μεγάλο έγκλημα. Τουλάχιστον, στείλτε μήνυμα σε κάποιον μισή ώρα πριν και ζητήστε την άδεια να περάσετε. Όμως οι γονείς που πηγαινοέρχονται από τα σπίτια των ενηλίκων παιδιών τους όπως θέλουν, χωρίς να ανησυχούν για το πρόγραμμα κανενός άλλου, ξεπερνά τα όρια.
  • Συνεχής κριτική: Παρόλο που οι γονείς σας πιθανότατα σας αγαπούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη, έχουν επίσης την τάση να σας επικρίνουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.
  • Ψάχνουν παθολογικά την προσοχή: Μερικοί γονείς περνούν όλη τους τη ζωή παλεύοντας με θέματα προσοχής. Ίσως έχουν NPD ή άλλη απόκλιση προσωπικότητας που τους κάνει κοινωνικά δύσκολους. Εάν αρνηθούν να λάβουν βοήθεια ή να συνεργαστούν μαζί σας για να μετριάσουν το θέμα, τα πράγματα μπορεί να γίνουν υπερβολικά τοξικά.
  • Παίξτε πάντα το θύμα: Κάποιοι παίζουν πάντα το θύμα. Είναι συχνά μια ιδιορρυθμία συμπεριφοράς των ανθρώπων που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει τραυματικά γεγονότα στη ζωή τους. Μετά από λίγο, μπορεί να γίνει διαβρωτικό.

Πώς να θέσετε όρια με τους γονείς: 9 όχι και τόσο επώδυνοι τρόποι για να το κάνετε

Χρειάζεστε παραδείγματα ορίων με τους γονείς; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Η οικογενειακή δυναμική του καθενός είναι διαφορετική.

Τσιμπήστε λοιπόν ό,τι πρέπει.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, υπάρχουν εννέα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τη διαδικασία σχεδίασης ορίων με τους γονείς λίγο πιο εύκολη για όλους τους εμπλεκόμενους.

1. Σκεφτείτε πριν ενεργήσετε

Προσπάθησε να μην έχεις ξέσπασμα. Συμβαίνει μερικές φορές. Αλλά αν μπορείτε, αποφύγετε το.

Πριν προσεγγίσετε τους γονείς σας με πιθανά όρια, σκεφτείτε τα logistics. Επίσης, σκεφτείτε τα συναισθήματά τους. Υπάρχει λόγος που είναι κολλημένοι; Προσπαθήστε να προσεγγίσετε τα πάντα με συμπόνια που οδηγεί. Ο προγραμματισμός της συνομιλίας μπορεί να βοηθήσει.

2. Προετοιμάστε και γνωρίστε το υλικό σας

Μπορεί να αισθάνεται ανόητο να ασκείσαι, αλλά η εισαγωγή με μια σαφή οδηγία είναι η καλύτερη πορεία δράσης. Σκεφτείτε πιθανές διαδρομές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η συνομιλία και προετοιμαστείτε για όλες.

Μην κάνετε τη συζήτηση αιφνιδιαστική επίθεση. Ενημερώστε τους γονείς σας εκ των προτέρων ότι θέλετε να μιλήσετε για κάποια οικογενειακά πράγματα. Αξίζουν επίσης να προετοιμαστούν.


Περισσότερα σχετικά άρθρα

Κάντε τη μητέρα σας να κλαίει με δάκρυα χαράς με αυτά τα 21 ερωτικά γράμματα στη μαμά

21 Παραδείγματα υγιών ορίων στις σχέσεις

Λίστα 25 καλών χαρακτηριστικών απαραίτητων για την ευτυχία


3. Να περιμένετε το χειρότερο και να ελπίζετε για το καλύτερο

Φυσικά, θέλεις να πάνε όλα ομαλά. Στην ιδανική περίπτωση, οι γονείς σας θα ζητήσουν άφθονα συγγνώμη και θα τροποποιήσουν αμέσως τη συμπεριφορά τους. Αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να πονέσουν τα συναισθήματά τους και να παρερμηνεύσουν εντελώς κάτι που λέτε.

Προετοιμαστείτε για αυτήν την πιθανότητα. Και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να τους εξηγήσετε ότι τους αγαπάτε πολύ, αλλά χρειάζεστε μόνο λίγο χώρο.

4. Μην τους δολώνετε με υπερβολική κοινή χρήση

Δεν μπορείτε να μεταχειρίζεστε τους ανθρώπους σαν λαμπτήρες — να τους ανάβετε και να τους σβήνετε όταν είναι βολικό για εσάς.

Με άλλα λόγια, μην μοιράζεστε υπερβολικά τη Δευτέρα και περιμένετε να το ξεχάσουν την Τρίτη. Μόλις ανοίξεις μια συζήτηση με κάποιον, είναι δύσκολο να την πάρεις πίσω.

πώς να βάλετε όρια με τους γονείς

Επομένως, μην κακομεταχειρίζεστε τους άλλους αλλάζοντας τις συναισθηματικές σας ανάγκες από μέρα σε μέρα. Μοιραστείτε το αν θέλετε οι γονείς και τα πεθερικά σας να συμμετέχουν σε μια συζήτηση. Εάν δεν το κάνετε, κρατήστε το για τον εαυτό σας.

5. Επιβραδύνετε την επιχειρηματολογία σας

Είναι τόσο εύκολο να εκνευρίζεσαι όταν οι απογοητεύσεις έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές, τα πράγματα ανατινάζονται. Αλλά κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να περιορίσετε τα επιχειρήματα. Προσπαθήστε να είστε ο ειρηνοποιός.

Προσπαθήστε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι μπορεί να είστε το άτομο που κάνει έναν λόφο σε ένα βουνό.

6. Δημιουργήστε χώρο για θεραπεία

Οι άνθρωποι χρειάζονται συχνά χρόνο για να προσαρμοστούν σε νέους κανόνες. Έτσι, αν η αρχική συζήτηση για τα όρια δεν πάει ομαλά, δώστε στη σχέση λίγο χώρο. Ο χρόνος συνήθως θεραπεύει τις περισσότερες πληγές.

Εάν έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα και δεν έχετε ακούσει από έναν γονέα με τον οποίο μιλάτε συνήθως καθημερινά, τηλεφωνήστε του. Μπορεί να πληγωθούν και να χρειαστούν να απευθυνθείτε. Κατάπιε την περηφάνια σου και απλά κάνε το. Μια αντιπαράθεση είναι ανόητη.

7. Αφεθείτε στην Αυτοφροντίδα

Ο καθορισμός ορίων με την οικογένεια μπορεί να είναι αγχωτικός και να προκαλέσει άγχος. Σε όλη τη διαδικασία, φροντίστε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά και περιποιηθείτε τον εαυτό σας με μερικά μεγάλα μπάνια και θεραπείες σπα. Φανταστείτε πόσο καλά θα νιώσετε ένα μασάζ αφού διαπραγματευτείτε ευγενικά μια εκτόνωση με την αγαπημένη αλλά απαιτητική πεθερά σας.

8. Προσπαθήστε να είστε δίκαιοι

Το να γερνάς δεν είναι εύκολο και μερικές φορές μπορεί να νιώθεις εντελώς σκληρό – για να μην αναφέρουμε αυτό το εμπόδιο του να πλησιάσεις τη δική σου θνησιμότητα. Προσπαθήστε λοιπόν να σκεφτείτε τα συναισθήματά τους όταν χαράσσετε όρια. Προσπαθήστε να είστε δίκαιοι με όλους, συμπεριλαμβανομένων αυτών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, είναι πραγματικά ταλαιπωρία να τα παίρνετε μια φορά την εβδομάδα για δείπνο; Ελέγξτε ξανά ότι δεν εκνευρίζεστε για να εκνευρίζεστε.

9. Να είστε σταθεροί αλλά ευγενικοί

Ο καθορισμός ορίων με δύσκολους ηλικιωμένους γονείς μπορεί να είναι το πιο δύσκολο. Μερικές φορές, χάνουν την ικανότητά τους να νοιάζονται για τις προτεραιότητες οποιουδήποτε άλλου και προσπαθούν να σας ενοχοποιήσουν με τον επικείμενο χαμό τους. Είναι βάναυσο.

Αλλά όλοι θα είναι τελικά πιο ευτυχισμένοι αν κρατήσετε τα όπλα σας. Να είστε ευγενικοί αλλά σταθεροί.

Και μην ανησυχείτε, όταν φτάνουν σε αυτό το στάδιο ενοχής, συνήθως έχουν δεκαετίες μπροστά τους.

Η ανατροφή των παιδιών είναι δύσκολη, γι‘ αυτό προσπαθήστε να χαλαρώσετε λίγο τη δική σας. Ναι, μπορεί να σε τρελαίνουν. Και ναι, έχετε κάθε δικαίωμα να θέσετε όρια — χωρίς ενοχές. Αλλά κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να είστε όσο πιο ευγενικοί γίνεται.

Όταν είστε στην ηλικία τους και αγχώνετε τα μικρά σας, θα εκτιμήσετε την προσοχή.

Πότε είναι πάρα πολύ όταν πρόκειται για τους γονείς σου;  Μάθετε πώς να βάζετε όρια με τους γονείς καθώς διαβάζετε αυτήν την ανάρτηση.

Schreibe einen Kommentar